ΝΕΚΡΑ ΑΡΝΙΑ

– την περιοχή θα επισκεφθεί και ο αναπληρωτής υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος.

Την έγκριση ποσού 6,5 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων, για τα προσβληθέντα από την ευλογιά ζώα τους που θανατώθηκαν, για την πληρωμή της διατροφής αυτών που παρέμειναν ή και παραμένουν σε υποχρεωτικό εγκλεισμό στις εκτροφές που ενέπιπταν στις ζώνες προστασίας (ήδη έχουν καταβληθεί τα πρώτα ποσά για 30.000 ζώα), για την άμεση ενίσχυση (μέσω ΕΣΠΑ) με Κτηνιάτρους των υπηρεσιών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, και για τη χρηματοδότηση των δαπανών για τις θανατώσεις των ζώων, γνωστοποίησε τηλεφωνικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Καρασμάνης στον Αντιπεριφερειάρχη της Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς.

Μάλιστα, όλες οι πληρωμές για τα θανατωθέντα ζώα, θα έχουν ξεκινήσει μέχρι τις 17/10, και θα καλύπτονται και οι υποχρεώσεις για τις εργασίες θανάτωσης, καθαρισμού και απολύμανσης.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τα νεκρά και θανατωθέντα από τον καταρροϊκό πυρετό ζώα, θα εκδοθεί εγκύκλιος έως τις 10/10, θα πληρωθούν κανονικά τα εντομοαπωθητικά, ενώ για το θέμα του εμβολιασμού των ζώων, το υπουργείο υποστηρίζει πως είναι ζήτημα που δεν είναι στην άμεση προτεραιότητα της πολιτείας, καθώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε ξεκάθαρο πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο. Στην καλύτερη περίπτωση θα αρχίσει από τον Μάρτιο του 2015, και σε κοινή δράση με όλες τις Βαλκανικές Χώρες.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού ήταν απόρροια της επικοινωνίας και της επιστολής του Αντιπεριφερειάρχη που εστάλη στον κ. Καρασμάνη στις 30/09/2014, και η οποία επιδόθηκε και στον Πρωθυπουργό προσωπικά από τον κ. Πέτροβιτς, κατά την παρουσία του κ. Α. Σαμαρά στον Έβρο για την άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ».

Ο κ. Πέτροβιτς δήλωσε στον κ. Καρασμάνη ότι η έγκριση του ποσού των 6,5 εκατ. ευρώ, «είναι μεν ένα θετικό βήμα, που όμως γίνεται με καθυστέρηση, καθώς οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του Έβρου έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες, ενώ όλοι στον Έβρο αναμένουν συνέχιση των ενεργειών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την τάχιστη στήριξη του δοκιμαζόμενου αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου».

Ειδική αναφορά ο κ. Πέτροβιτς, έκανε και στην ανάγκη άμεσης λειτουργίας του Διασυνοριακού Κτηνιατρικού Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων της Ορεστιάδας, που θα συμβάλλει στην πρόληψη και θωράκιση όχι μόνο του Έβρου και της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. έναντι των ζωονόσων, αλλά και των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ, μετά από σύσκεψη στο υπουργείο, αποφασίστηκε η διακίνηση χορτονομών που παραμένουν  αποθηκευμένες λόγω των μέτρων, να γίνει με τις εξής προϋποθέσεις:

– Απαγορεύεται η άνευ όρων διακίνηση.

– Απαγορεύεται ρητά η διακίνησή τους προς τα αιγοπρόβατα άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Ακόμη, η διακίνηση μηδικής σε βοοειδή, θα γίνει με την εξής διαδικασία:

α. Θα τροποποιηθεί η απόφαση περιορισμού που υπάρχει για την Π.Ε. Έβρου.

β. Θα προηγείται έγκριση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Έβρου και έκδοση συνοδευτικών εγγράφων σχετικά με  την προέλευση, τον αριθμό των δεμάτων, τον παραλήπτη  και τη διαδρομή.

γ. Θα βεβαιώνεται η παράδοση των  χορτονομών στον παραλήπτη.

δ. Ο έλεγχος για τα παραπάνω θα ασκείται από τις αστυνομικές αρχές.