Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «ΜΑΘΗΤΕΙΑ και Γραφεία Διασύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ο.Α.Ε.Δ. με την αγορά εργασίας: Ευκαιρίες και οφέλη για επιχειρήσεις και νέους», διοργάνωσε στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, η ΕΠΑ.Σ Μαθητείας Κομοτηνής.

Ο Διευθυντής της Σχολής κ. Αβραάμ Ακριβόπουλος, σημείωσε: «Στόχος της εκδήλωσης είναι να δώσουμε στους φορείς τον σκοπό της μαθητείας και να γνωρίσουν τον καινούργιο θεσμό του “γραφείου διασύνδεσης επαγγελματικής κατάρτισης” τον οποίο εδώ και δύο χρόνια ξεκίνησε να λειτουργεί ο ΟΑΕΔ σε τριάντα πόλεις της Ελλάδας».

Όπως εξήγησε, «ο θεσμός της μαθητείας είναι ένας θεσμός ο οποίος εφαρμόζεται στα σχολεία του ΟΑΕΔ εδώ και έξι χρόνια. Τα παιδιά έρχονται στο σχολείο και παράλληλα κάνουν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις. Αυτό γίνεται σήμερα με τις ΕΠΑΣ, τέσσερις με πέντε ημέρες την εβδομάδα, τριάντα ώρες την εβδομάδα. Η άσκηση είναι αμειβόμενη, αμείβονται με τα 755 ευρώ του ανειδίκευτου εργάτη, και μάλιστα, πλέον αυτού του ποσού, λαμβάνουν και ένα ποσό επιδότησης από τον ΟΑΕΔ, το οποίο ανέρχεται στα 11 ευρώ την ημέρα».

ΕΠΑΣ ΟΚ 1Όσον αφορά τα γραφεία διασύνδεσης, έχουν σαν σκοπό τη διασύνδεση των μαθητών και της πρακτικής άσκησης με τον επιχειρηματικό κόσμο, και η διαδικασία που ακολουθείται, όπως επισήμανε ο κ. Ακριβόπουλος, είναι η εξής: «Προκηρύσσονται συγκεκριμένες ειδικότητες μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, δηλαδή παίρνουμε τις προτάσεις τους, και σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει το κάθε σχολείο, προτείνουμε ειδικότητες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρχουν και θέσεις εργασίας στην πόλη για να λειτουργήσει το σύστημα».

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν οι ειδικότητες του μηχανικού αυτοκινήτου, του ηλεκτρολόγου εγκαταστάσεων, υπαλλήλων γενικών καθηκόντων, κομμωτικής, ωστόσο τη νέα χρονιά θα ξεκινήσουν και νέες ειδικότητες μέσα από τη διαβούλευση με τους φορείς.