Τελετές ονομασίας και απονομής πτυχίων, 492 νέων Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, της 21ης εκπαιδευτικής σειράς 2017-2019, πραγματοποιήθηκαν στις έδρες των Τμημάτων Δοκίμων Αστυφυλάκων, Κομοτηνής, Διδυμοτείχου και Ρεθύμνου.

Η εισαγωγή των σπουδαστών στη Σχολή Αστυφυλάκων πραγματοποιείται με το Σύστημα των Γενικών Πανελλαδικών Εξετάσεων πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η Σχολή είναι Ανωτέρα, υπερδιετούς κύκλου σπουδών. Η φοίτηση των Δοκίμων Αστυφυλάκων διαρκεί πέντε εξάμηνα και χωρίζεται σε τρία εκπαιδευτικά έτη.

  • Αποστολή της Σχολής είναι η σύγχρονη, επιστημονική, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των Δοκίμων Αστυφυλάκων, η οποία αποβλέπει στην άρτια επαγγελματική κατάρτιση και στην κατάλληλη σωματική και ψυχική προετοιμασία των εκπαιδευομένων, με στόχο να καταστούν ικανοί αστυνομικοί και να προσφέρουν τα μέγιστα στην Πολιτεία και στο κοινωνικό σύνολο.

Στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής – και έδρα της Σχολής Αστυφυλάκων – ονομάστηκαν 213 νέοι Αστυφύλακες, και χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελέημων. Τα πτυχία επέδωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο οποίος συνεχάρη προσωπικά τους νέους Αστυφύλακες για την ευδόκιμη ολοκλήρωση της φοίτησής τους και τους ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Κομοτηνής, Αντιδήμαρχος Θέμης Τζενετίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νικόλαος Τσαλικίδης, ο τοποτηρητής Μουφτείας Ροδόπης Χαλήλ Τζιχάτ, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Αρμενίων Χοβανές Σαγντετζιάν, ο Υποδιοικητής της ΧΧΙ ΤΘΤ Ταξίαρχος Χ. Προδρόμου, ο εκπρόσωπος του Διοικητή 29ης ΤΘΤ Συνταγματάρχης Θεόδωρος Πολυχρονίδης, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜ-Θ Αρχιπύραχος Μάριος Αποστολίδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Παπάζογλου, και ο Διοικητής 4ης ΕΜΑΚ, Επιπυραγός Σπυρίδων Κούτρας.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Υποστράτηγος Νικόλαος Μενεξίδης και ο βοηθός αυτού Αστυνομικός Διευθυντής Ευάγγελος Γκίκας, ο Διοικητής της Σχολής Αστυφυλάκων, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Τζουβάνας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης, Αστυνομικός Διευθυντής Μιχαήλ Σεβδυνίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, Αστυνομικός Διευθυντής Χρήστος Σταμπουλής, ο Διοικητής του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Πέτρος Δεμερτζίδης, ο Β΄ Αστυνομικός Υποδιευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Λάμπρος Τσιάρας, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) Αστυνόμος Α’ Παναγιώτης Βασιλειάδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Ν. Ροδόπης Ιωάννης Τζαβδαρτζής και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών Φορέων.

Στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου ονομάστηκαν 76 νέοι Αστυφύλακες, και χοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Νικόλαος Νικηφόρος. Τα πτυχία επέδωσαν ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, και ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος Αντώνιος Ρουτζάκης.

Στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου ονομάστηκαν 203 νέοι Αστυφύλακες, και χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός. Τα πτυχία απένειμαν ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Παναγιώτης Κορδολαίμης, ο Βουλευτής Έβρου της ΝΔ και επίτιμος Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιαννόγλου, καθώς και ο Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, Ταξίαρχος Πασχάλης Συριτούδης.

Από τους Διοικητές των Τμημάτων αναγνώσθηκαν οι Ημερήσιες Διαταγές με τις οποίες δόθηκαν συμβουλές και παραινέσεις προς τους νέους Αστυφύλακες, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ένταξή τους στις μάχιμες Υπηρεσίες του Σώματος γίνεται σε μία περίοδο που οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες των πολιτών από την Αστυνομία συνεχώς αυξάνονται, καθώς και την υποχρέωσή τους να διατηρήσουν το ήθος, την αποφασιστικότητα, το θάρρος και την εντιμότητά τους.