Οικισμούς και περιοχές των Δήμων Μαρωνείας-Σαπών και Αρριανών, που αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα, επισκέφθηκε κλιμάκιο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ αποτελούμενο από αιρετούς και υπηρεσιακά στελέχη, υπό τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και παρουσία των τοπικών Δημάρχων.

Υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τα αίτια που προκάλεσαν τις πλημμύρες και έγινε καταγραφή των προβλημάτων.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, από τα στοιχεία των υπηρεσιών της, προκύπτει οτι:

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΕ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 14«κατά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που έπληξαν το κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νομού τη νύχτα της 16ης προς την 17η Δεκεμβρίου, μετρήθηκε μέσο ύψος βροχής 100 χιλιοστών, με ανώτατο ύψος 140 χιλιοστών στην περιοχή του Ιμέρου, που αντιστοιχεί σε ποσότητα 150 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού περίπου. Με άλλα λόγια, μέσα σε διάστημα δέκα ωρών, έπεσε περισσότερο από το 1/5 της συνολικής βροχής που πέφτει κατά μέσο όρο στο νομό Ροδόπης στη διάρκεια ενός έτους.

Αυτή η πρωτοφανής ποσότητα νερού ήταν αδύνατον να παροχετευθεί ομαλά από τους χειμάρρους και τα ποτάμια της περιοχής, πολύ περισσότερο που αυτοί οι φυσικοί αποδέκτες του νερού έχουν συχνά βλάστηση και προσχώσεις που δυσχεραίνουν σημαντικά την παροχέτευση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πεδινή μορφολογία της περιοχής, προκάλεσαν μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων και πλημμύρες σε χωράφια και οικισμούς».

Κατόπιν των παραπάνω, και μετά την αυτοψία του κλιμακίου της Περιφέρειας, αποφασίστηκαν:

  • ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΕ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 13Η οριοθέτηση της περιοχής που επλήγη, η καταγραφή των ζημιών, και η κίνηση της διαδικασίας αποζημιώσεων από το Υπουργείο.
  • Ο σχεδιασμός των απολύτως αναγκαίων τεχνικών παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των φυσικών αποδεκτών του νερού στην περιοχή.
  • Η χρηματοδότηση, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους Μαρωνείας-Σαπών και Αρριανών, της υλοποίησης των αναγκαίων τεχνικών παρεμβάσεων με πόρους της Περιφέρειας, που εκτιμώνται σε πρώτη φάση στις 200.000 ευρώ ανά Δήμο.