Στον σχεδιασμό της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης της Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού του Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, εντάχθηκαν τα έργα αποκατάστασης της Βασιλικής Β΄ του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, καθώς και του αρχαίου θεάτρου Θάσου, με συνολικό προϋπολογισμό 4.939.678 ευρώ.

Τα έργα θα εκτελεστούν από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου.

“Με τη χρηματοδότηση των έργων αυτών η Περιφέρεια ΑΜ-Θ επενδύει στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων της και ενισχύει τον χαρακτήρα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως τουριστικού προορισμού με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον”, σημείωσε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος επισκεπτόμενος τα μνημεία συνοδευόμενος από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη, η οποία τον ενημέρωσε αναλυτικά για τα σχεδιαζόμενα έργα.

Σε ό,τι αφορά στη Βασιλική Β΄ του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, οι εργασίες, προϋπολογισμού 1.439.678 ευρώ, θα έχουν στόχο την προστασία του μνημείου από τη φθορά, την στερέωση και τη συμπλήρωση των σωζόμενων τμημάτων του, καθώς και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής σπουδαιότητάς του. Η αποκατάσταση της Βασιλικής Β΄ είναι το δεύτερο έργο στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων που η Περιφέρεια ΑΜΘ εντάσσει στο Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα σε διάστημα λίγων μηνών, μετά από εκείνο της αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου, προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ, τον περασμένο Μάιο.

Σε ό,τι αφορά στο αρχαίο θέατρο της Θάσου, το έργο είναι προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ και προβλέπει την αποκατάσταση ενός μεγάλου μέρους των μαρμάρινων εδωλίων, την ενίσχυση της ανατολικής παρόδου, την αποκατάσταση μέρους του προσκηνίου, τη βελτίωση της πρόσβασης στο θέατρο για τους πεζούς, καθώς και τη δημιουργία εικονικής περιήγησης για άτομα με αναπηρία.