Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Κομοτηνής: Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη.

Όλο το εικοσιτετράωρο και σε καθημερινή βάση, συνεχίζει να λειτουργεί ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής, μετά και την ένταξή του στη Πράξη «Λειτουργία Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 2014-2020.

Από την έναρξη λειτουργίας του Ξενώνα τον Ιούνιο του 2014 έως και σήμερα, τα στελέχη του έχουν δεχθεί συνολικά 67 αιτήματα φιλοξενίας από όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, που αφορούν 117 άτομα (67 γυναίκες και 50 παιδιά). Από τον συνολικό αριθμό των αιτημάτων, προσήλθαν και φιλοξενήθηκαν 63 άτομα (34 γυναίκες και 29 παιδιά).

Το προφίλ του Ξενώνα

Χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και τελεί υπό την ΕΕΤΑΑ για λογαριασμό της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων. Λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο και παρέχει στις γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας και τα παιδιά τους, ασφαλή διαμονή και ψυχοκοινωνική στήριξη ώστε να αντιμετωπίσουν τόσο τα προβλήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη συνθήκη, όσο και τις τραυματικές τους εμπειρίες. Τα στελέχη της δομής υποδέχονται και προστατεύουν κάθε γυναίκα που έχει υποστεί μορφή βίας, σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, οικονομική, και θύματα trafficking, ανεξαρτήτως ηλικίας, θρησκείας και εθνικότητας. Στις εγκαταστάσεις του μπορούν να φιλοξενηθούν 20 γυναίκες με τα παιδιά τους. Διαθέτει έξι δίκλινα δωμάτια, ένα τετράκλινο, ένα δίκλινο δωμάτιο ΑμεΑ, χώρο ψυχαγωγίας και βοηθητικούς χώρους. Η παραμονή κάθε γυναίκας μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες με δυνατότητα παράτασης εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας καθώς και η διεύθυνση του Ξενώνα είναι απόρρητα, και επομένως μπορεί κανείς να απευθυνθεί είτε στο επιστημονικό προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου Κομοτηνής (2531033290) είτε στη γραμμή SOS στο 15900, είτε ακόμα στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής (25310 82063).