Με επιτυχία, και σφραγίζοντας την καθιέρωσή της ως θεσμού, πραγματοποιήθηκε στο θερινό Δημοτικό θέατρο Κομοτηνής η φετινή, 3η Πολιτιστική Μαθητιάδα, με 230 μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης έντεκα δημοτικών σχολείων, να εκπέμπουν το ευοίωνο και ενθαρρυντικό μήνυμα πως η νέα γενιά δηλώνει δυναμικό «παρών» στη διατήρηση και συνέχιση της ελληνικής πολιτισμικής παράδοσης.

Το φετινό πρόγραμμα εκτός από θρακιώτικους παραδοσιακούς χορούς περιλάμβανε και παρουσίαση δρωμένων με στόχο την ανάδειξη των τοπικών εθίμων: το 10ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής παρουσίασε το δρώμενο της Καμήλας, το δημοτικό σχολείο του Νέου Σιδηροχωρίου παρουσίασε τον Σαμακοβίτικο γάμο, και το δημοτικό σχολείο Αιγείρου το δρώμενο της Πιρπιρούνας.

Το πολιτιστικό αυτό μαθητικό αντάμωμα, διοργανώνει η οργανωτική επιτροπή σχολικών αγώνων Ροδόπης σε συνεργασία με τον σύλλογο Εβριτών και την υποστήριξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, και όπως ανέφερε ο προϊστάμενος του γραφείου φυσικής αγωγής Ροδόπης κ. Χρήστος Γαντζίδης, «η εκδήλωση έχει γίνει πλέον θεσμός για την περιοχή μας, κλείνοντας στο τέλος της σχολικής χρονιάς τον κύκλο των δράσεων της οργανωτικής επιτροπής σχολικών αγώνων Ροδόπης».

Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις και σχετική προεργασία, ώστε από του χρόνου να συμμετέχουν και μαθητές Γυμνασίων.

Στην 3η Πολιτιστική Μαθητιάδα – 2016, συμμετείχαν το 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 10ο δημοτικό Κομοτηνής, καθώς και τα δημοτικά Ιάσμου, Αιγείρου και Νέου Σιδηροχωρίου.

 

Φωτογραφίες: Μαρία Αποστολίδου.