Με αφορμή την πυρκαγιά της 9ης Ιουλίου 2020 που εκδηλώθηκε στον οικισμό των παλιννοστούντων ποντίων της περιοχής του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, και με στόχο τον συντονισμό δράσεων κατά την αντιπυρική περίοδο, συγκλήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, από τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη, για δεύτερη φορά το τοπικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.

Η συνεδρίαση είχε ως θέμα την επισκόπηση της πυρκαγιάς της 9ης Ιουλίου και η συζήτηση οριοθετήθηκε γύρω από την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο, αξιοποιώντας κάθε δυνατό σχέδιο δράσης και μηχανισμούς πρόληψης.

«Καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Ωστόσο, για τη μέγιστη προστασία των πολιτών και των δασών της περιοχής μας, οφείλουμε να γινόμαστε καλύτεροι. Γιατί ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», δήλωσε ο κ. Τσαλικίδης που εξήρε το συντονιστικό έργο καθώς και την άριστη συνεργασία και επικοινωνία των αρμόδιων που συμμετείχαν στο σχέδιο δράσης, και ευχαρίστησε θερμά όλους τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες που συνέβαλαν στην κατάσβεση της φωτιάς την περασμένη εβδομάδα.

e796df25 sopp 15072020Ακόμη, τόνισε ότι «εν όψει της αντιπυρικής προστασίας, διαθέτουμε τα απαραίτητα μηχανήματα της Διευθύνσεως Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ροδόπης για τη δημιουργία νέων αλλά και για τη συντήρηση των υφιστάμενων αντιπυρικών ζωνών. Επιπλέον, το ελικόπτερο τύπου ΜΙ8 θα είναι διαθέσιμο για την κάλυψη αναγκών της Περιφέρειάς μας καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Δρομολογήθηκε η υλοποίηση καινοτόμων δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τις προστατευόμενες περιοχές. Τέλος, θα αξιοποιηθεί με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, η δυνατότητα που παρέχεται μετά την ψήφιση του Ν.4662/2020 ο οποίος προβλέπει την επιχορήγηση των πυροσβεστικών υπηρεσιών από τις Περιφέρειες».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρεια ΑΜ-Θ Κωνσταντίνος Χουβαρδάς ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Ροδόπης Δημήτρης Παπαλεξίου, ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Πρόδρομος Φωτακίδης, εκπρόσωποι των Δήμων, των Οργανισμών, του ΕΚΑΒ, των κοινωνικών και εθελοντικών φορέων, των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Στρατού.