Τις σοβαρές καθυστερήσεις στην πληρωμή των δικηγόρων και του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης που συμμετέχουν στον θεσμό της Νομικής Βοήθειας για τους πλέον αδύναμους οικονομικά πολίτες, ανέδειξε στη Βουλή ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Χαρίτου με ερώτηση που συνυπογράφουν 47 ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και που κατέθεσε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, αξιώνοντας να υπάρξει άμεση λύση στο σοβαρό πρόβλημα που έχει επιπτώσεις στον δικηγορικό κόσμο.

Στην απάντησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης ενώ ουσιαστικά παραδέχεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια για τις υπηρεσίας που προσέφεραν, την ίδια στιγμή  προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες από την κυβέρνηση με αναφορές στον μεγάλο όγκο των υποθέσεων Νομικής Βοήθειας και επικαλούμενος τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, σε υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης του οποίου ο ίδιος προΐσταται και συγκεκριμένα στην αρμόδια υπηρεσία του ΤΑΧΔΙΚ που είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη διεκπεραίωση των πληρωμών.

“Όμως ο ρόλος ενός υπουργού δεν είναι να καταγράφει τα κενά και τις ελλείψεις σε  προσωπικό σε υπηρεσία που εποπτεύει ο ίδιος και το υπουργείο του, μη αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την ευθύνη για τις συνέπειες που έχουν όλα αυτά στη λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ενώ πλήττουν τον θεσμό της Νομικής βοήθειας και είναι σε βάρος τόσο των πολιτών όσο και των δικηγόρων”, τονίζει ο κ. Χαρίτου, και συμπληρώνει: “Θα αναμέναμε από τον υπουργό όχι να περιγράφει, αλλά να μας γνωστοποιήσει τις ενέργειες που ανέλαβε προκειμένου να καλυφθούν τα κενά προσωπικού, ώστε η υπηρεσία να μπορεί να ανταποκρίνεται στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες”.

Και προσθέτει ο βουλευτής της Ροδόπης: “Αναμέναμε να μας απαντήσει πότε επιτέλους προτίθεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στον δικηγορικό κόσμο. Αν δεν μπορεί ο υπουργός να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες, τότε εύλογα αναρωτιόμαστε, ποιος είναι ο ρόλος του;”.

Με δεδομένο ότι οι καθυστερήσεις αυτές έχουν προκαλέσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους δικηγόρους και υπονομεύουν σημαντικούς θεσμούς του κράτους δικαίου, ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου καλεί εκ νέου τον υπουργό Δικαιοσύνης “να λάβει μέτρα ώστε να ξεπερασθούν τα προβλήματα, να πληρωθούν άμεσα οι δικηγόροι, και να διευκολυνθούν με τις ασφαλιστικές εισφορές τους”.

Δείτε την απάντηση του υπουργού:

Χαρίτου: Πληρώστε επιτέλους τους δικηγόρους του θεσμού της Νομικής Βοήθειας Χαρίτου: Πληρώστε επιτέλους τους δικηγόρους του θεσμού της Νομικής Βοήθειας Χαρίτου: Πληρώστε επιτέλους τους δικηγόρους του θεσμού της Νομικής Βοήθειας Χαρίτου: Πληρώστε επιτέλους τους δικηγόρους του θεσμού της Νομικής Βοήθειας