Ιστορικό ρεκόρ υψηλότερης τιμής ρεύματος στην Ελλάδα: Εκτοξεύτηκε στα 936,33€/MWh

Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία που επέβαλαν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώνεται σήμερα στα 202 ευρώ!
untitled_4

Εκτός ελέγχου κινείται πλέον η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σήμερα Τρίτη 30/8/2022 στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η ανώτατη χονδρεμπορική τιμή έφθασε τα 936,33 €/MWh που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ.

Η μεσοσταθμική τιμή της ημέρας διαμορφώνεται σε 671,14 ευρώ/μεγαβατώρα.

Μετά τη νέα σημερινή άνοδο, η μέση τιμή του Αυγούστου διαμορφώνεται στα 427,83 ευρώ ανά MWh και είναι 27% υψηλότερη από την αντίστοιχη του Ιουλίου.

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η άνοδος της μέσης τιμής θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο προβλέποντας οτι η χονδρεμπορική τιμή θα φτάσει τα 550 ευρώ ανά μεγαβατώρα και θα επηρεάσει τους λογαριασμούς κατανάλωσης που πρέπει να πληρωθούν εντός του Οκτωβρίου.

“Αντίδοτο” η επιβολή πλαφόν

Το πρόβλημα είναι πλέον πανευρωπαϊκό, αναγκάζοντας την ηγεσία της Ε.Ε. να αναθεωρήσει τις επιλογές της. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε χθες ότι το μοντέλο της αγοράς σχεδιάστηκε κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες και χρειάζεται τώρα να αλλάξει. Το πιο προβληματικό σημείο του είναι ότι στα Χρηματιστήρια Ενέργειας η τελική χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται από τις ακριβότερες μονάδες φυσικού αερίου που μπαίνουν τελευταίες. Επί του παρόντος, αποτελέσματα στη μάχη κατά τη συγκράτηση των τιμών ενέργειας αποδίδει η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην Ισπανία και την Πορτογαλία που επέβαλαν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώνεται σήμερα στα 202 ευρώ, δηλαδή περίπου στο 1/3 της μέσης χονδρεμπορικής τιμής στις άλλες χώρες της Ε.Ε.!

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood