1. Παρακολουθούνταν άλλα πολιτικά πρόσωπα πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη;

Η εφημερίδα «Καθημερινή» στις 13 Αυγούστου δημοσίευσε ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη σύμφωνα με το οποίο «η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών φέρεται να κατέγραφε το προηγούμενο διάστημα τις τηλεφωνικές συνομιλίες ακόμη 7-8 πολιτικών με το σύστημα “νόμιμης” επισύνδεσης». Αυτή η πληροφορία ουδέποτε διαψεύστηκε από την κυβέρνηση. Ο Γιάννης Οικονόμου αρκέστηκε να πει πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν γνωρίζουν εάν παρακολουθούνται άλλα πολιτικά πρόσωπα, σε μια απόπειρα να φτιάξει εκ των προτέρων τείχος προστασίας γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην περίπτωση που υπάρξουν κι άλλες αποκαλύψεις.

2. «Νοίκιαζε» η ΕΥΠ ή άλλοι παράγοντες της κυβέρνησης το Predator για να παρακολουθούν πολίτες;

Στις 11 Αυγούστου, όταν ο Τάσος Τέλλογλου βγήκε από την πόρτα του Ισίδωρου Ντογιάκου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν η ΕΥΠ έχει αγοράσει το Predator ή αγοράζει υπηρεσίες από κάποιον που το έχει και πουλάει αυτές τις υπηρεσίες στην ΕΥΠ».
Δυο μέρες μετά, στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» που αναφέραμε παραπάνω, ο συντάκτης του έγραφε: «Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο σύστημα παρακολουθήσεων παραμένει στην κυριότητα ιδιωτικής εταιρείας, με την ΕΥΠ και έναν μικρό αριθμό προσώπων να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του λογισμικού έναντι αντιτίμου». Τη δυνατότητα ενοικίασης του Predator ανέδειξε επιπρόσθετα η εφημερίδα «Το Βήμα». Σε δημοσίευμά της στις 20 Αυγούστου, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος έφερε στην επιφάνεια e-mail πωλητή της Intellexa (που εμπορεύεται το Predator και το μετεξελιγμένα Nova/Helios) προς επίδοξο πελάτη του, στο οποίο αναφερόταν ότι «η εταιρεία Intellexa δεν πουλά τον κωδικό του προγράμματος αλλά ενοικιάζει το λογισμικό περιορίζοντας τον αριθμό των πιθανών στόχων (απαιτώντας έξτρα πληρωμές κάθε φορά που ο στόχος εντοπίζεται και προσεγγίζεται), για να κερδίσετε περισσότερα».

3. Ο φάκελος παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη υπάρχει ή έχει καταστραφεί;

Αυτό το κρίσιμο ερώτημα γεννήθηκε από τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις 10 Αυγούστου πως «όταν μια νόμιμη επισύνδεση ολοκληρώνεται και δεν καταλήγει σε τίποτα το οποίο να ακουμπά στον λόγο για τον οποίον έγινε, τερματίζεται εκεί και καταστρέφεται το οποιοδήποτε αρχείο». Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος έγραφε ωστόσο μια μέρα αργότερα στα “Νέα”, πως «το αρχείο “επισύνδεσης” του Ανδρουλάκη θα “σβηστεί” τον Δεκέμβριο του 2023», αναφερόμενος στον κατάλογο ενεργειών των συστημάτων της ΕΥΠ, ήτοι τα “logs” των παρακολουθήσεων της Υπηρεσίας στον Ανδρουλάκη. Το ζήτημα περιπλέχθηκε στις 24 Αυγούστου, όταν η δημοσιογράφος του Mega, Χριστίνα Κοραή, αποκάλυψε ότι το αρχείο παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη «κάηκε, καταστράφηκε, τελείωσε». Και σημείωσε μάλιστα πως ακόμα και αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανταποκριθεί στην πρόσκληση της κυβέρνησης να ενημερωθεί για την παρακολούθησή του, «δεν θα έχει όλη την ενημέρωση που περιμέναμε».

4. Γιατί ωθήθηκε σε παραίτηση ο Γρηγόρης Δημητριάδης; Ισχύει ότι φίλοι του ασχολούνται με το Predator; Οι σχέσεις του, εάν επιβεβαιωθούν, ελήφθησαν υπ’ όψη για την απομάκρυνσή του από το Μαξίμου;

Ο ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού αναλαμβάνοντας, σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή του Μαξίμου, την πολιτική ευθύνη για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ωστόσο τέτοια ευθύνη δεν αναλογεί σε έναν γενικό γραμματέα, αλλά στον πολιτικό εποπτεύοντα της ΕΥΠ, τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που πήρε τον έλεγχο της Υπηρεσίας με νόμο της κυβέρνησής του. Γιατί λοιπόν ωθήθηκε σε παραίτηση ο Γρηγόρης Δημητριάδης; Το όνομα του συγκεκριμένου συνδέεται με δύο άλλα, που για ευνόητους λόγους αναφέρονται με τα αρχικά τους. Η εφημερίδα «Το Βήμα» στις 7 Αυγούστου έγραφε ότι «στην ελληνική εταιρεία που διαχειρίζεται το Predator, συμμετέχει ο ιδιώτης ελληνικής καταγωγής Φελ. Μπ.». Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφερόταν ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει «έμμεση ή άμεση σχέση με εταιρεία που προμηθεύει το ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών στην ΕΛ.ΑΣ., την Tetra-Sepura». Παράλληλα, «προμηθευτής αυτού του συστήματος (τα γραφεία της εταιρείας είναι στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου στο Μαρούσι), είναι ο γνωστός επιχειρηματίας Ιωάννης Λ., που είναι παιδικός φίλος του κ. Δημητριάδη και ένας από τους κύριους προμηθευτές συστημάτων υψηλής τεχνολογίας στην ΕΛ.ΑΣ., έχοντας έξι σχετικές συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο». Ο συντάκτης συμπλήρωνε: «Τον τελευταίο καιρό, λοιπόν, άρχισε η διατύπωση σαφών υπαινιγμών ότι ο Ιωάννης Λ. που διατηρεί επαφές με πολλούς πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και έχει στενές, πολυετείς σχέσεις με τον πρώην διευθυντή του Πρωθυπουργού, “ίσως συμμετέχει με άλλα πρόσωπα ή μπορεί κάτι να γνωρίζει για την ενεργοποίηση και αποστολή του Predator σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, παρέχοντας ίσως και σχετικές πληροφορίες”. Και αυτό, αφού έχει φίλους και συνεργάτες του στην εταιρεία Intellexa Α.Ε.. Σε έναν κύκλο υπονοιών που φέρεται να προσμετρήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου. Ακόμη εξετάστηκε το ενδεχόμενο το Predator, μέσω κεντρικών και περιφερειακών συνεννοήσεων, να δόθηκε στην ΕΥΠ και στην ΕΛ.ΑΣ. για κύκλο αφανών παρακολουθήσεων μέσω της εταιρείας στη λεωφόρο Βουλιαγμένης».

5. Τι κάνει το ΚΕΤΥΑΚ στην Αγία Παρασκευή; Πώς σχετίζονται οι δύο «φίλοι» του Γρηγόρη Δημητριάδη με το εν λόγω κέντρο της ΕΥΠ;

Πολλά δημοσιεύματα έφεραν στο επίκεντρο το Κέντρο Τεχνικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) που δημιούργησε το 2020 η ΕΥΠ στην Οδό Γραβιάς στην Αγία Παρασκευή και το εμφάνιζαν ως «έδρα» του Predator. Σύμφωνα με «Τα Νέα» στις 12/8/2022, «εξίσου κρίσιμο ερώτημα είναι τι ακριβώς συμβαίνει στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή όπου φαίνεται να στεγάζεται νέα υπηρεσία για την «προώθηση της τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας». Κύριο ζητούμενο των παραπάνω είναι εάν εκεί στεγάζονται επιπλέον συστήματα παρακολούθησης, όπως το πολυσυζητημένο λογισμικό υφαρπαγής δεδομένων από κινητά, Predator, το οποίο “στάλθηκε” στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προγενέστερα στον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη». Το ΚΕΤΥΑΚ έχει τη δυνατότητα να συνάπτει απόρρητες συμβάσεις, ανέφερε το insidestory.gr, ενώ σύμφωνα με το ieidiseis.gr, «υποδιοικητής της οικονομικής υπηρεσίας του ΚΕΤΥΑΚ είναι ο Διονύσης Μελιτσιώτης, που έχει διατελέσει διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη». Παράλληλα η «Καθημερινή» ανέφερε παλαιότερα πως «στην ίδια εγκατάσταση φημολογείται ότι υπηρετούσε η γυναίκα αστυνομικός που κατείχε τη θέση του υποδιοικητή της Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας και μετακινήθηκε εν μέσω των αποκαλύψεων από το πόστο της».
Στελέχη των εταιριών του Ιωάννη Λ. εμφανίζονταν να επισκέπτονται συχνά-πυκνά τις εγκαταστάσεις στην Αγία Παρασκευή. Συνεργάτες του επιχειρηματία ισχυρίστηκαν στο «Βήμα» ότι «βοηθούμε αφιλοκερδώς στην εγκατάσταση fire walls και άλλων συστημάτων προστασίας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές». Είναι εξόχως ασυνήθιστο μια επιχείρηση να δαπανά πόρους και χρόνο για να προσφέρει τις υπηρεσίες τις σε φορείς του δημοσίου αφιλοκερδώς.

πηγή: avgi.gr