• Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενο άρθρο μας, την τελευταία (τουλάχιστον) δεκαετία βλέπουμε τους μηχανισμούς του τουρκοπροξενικού συστήματος στη Θράκη να εφαρμόζουν το σχέδιο της “εθνοθρησκευτικής ομογενοποίησης και διεύρυνσης” δημιουργώντας “φίλιους χώρους” στο δρομολόγιο που συνδέει τους νομούς Έβρου και Ροδόπης με τη θρακική ενδοχώρα.

Ο μήνας που διανύουμε είναι ιερός για τους μουσουλμάνους (Μουχαρέμ) και τη δέκατη ημέρα του εορτάζεται η “Ημέρα της Ασούρας”, που για τους Σιίτες είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου. Η “Ημέρα της Ασούρας” είναι η ημέρα που διχάστηκαν οι μουσουλμάνοι σε Σιίτες και Σουνίτες – σύμφωνα με τον όρο «Σία» που σημαίνει «διαδοχή», και τον όρο «Σούνα» που σημαίνει «παράδοση». Την περίοδο αυτή οι Σιίτες είναι σε εγκράτεια και νηστεία συμμετέχοντας σε έναν τελετουργικό δημόσιο θρήνο για τη μάχη της Καρμπάλα (Ιράκ) πριν 1.300 χρόνια όπου μαρτύρησε ο Χουσεΐν και ο ηλικίας έξι μηνών γιος του Αλί (εξ ου και οι Αλεβίτες), εγγονού του Μωάμεθ. Φτάνουν στο σημείο να αυτομαστιγώνονται δημόσια για να δείξουν το πένθος τους (αυτό το είδαμε και φέτος στον Πειραιά).

Στην Τουρκία, που θεωρείται Σουνιτική χώρα, κατοικούν και εκατομμύρια Αλεβίδες ή Μπετακσήδες – απ’ τον Hacibektaş Veli ο οποίος έζησε τον 13ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται άγιος – που γιορτάζουν ιδιαίτερα χωρίς να πηγαίνουν σε τζαμιά. Γλυκό των ημερών που φτιάχνουν όλα τα σπίτια αυτές τις ημέρες είναι ο Ασουρές – κάτι σαν τον κολυβόζουμο των Χριστιανών.

Αυτό είναι και το πλαίσιο της θρησκευτικής και καλλιτεχνικής εκδήλωσης της “Ημέρας της Ασούρας” η οποία έλαβε χώρα στο γήπεδο του Κέχρου το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022. Την ευθύνη διοργάνωσης είχε ο Σύλλογος Μειονοτικής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού SEÇEK με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής. Εκ των επωνύμων της μειονότητας συμμετείχαν οι Νο 4 και Νο 12 διώκτες της ελεύθερης έκφρασης στη Θράκη (ο δήμαρχος Αρριανών Ριντβάν Αμέτ και ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ Οζγκιούρ Φερχάτ), οι εκπρόσωποι του συλλόγου, ο υποπρόξενος Subutay Koç, και τοπικοί παράγοντες. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ανάγνωση του κορανίου από τον ιμάμη που συνδέεται με την παράτυπη ψευδομουφτεία των εγκαθέτων του Προξενείου, Mehmet Hafız Hodja, και ομιλία του θεολόγου Hüseyin Bostancı, προέδρου της ΚΕΠΕΜ (που συνδέεται με τη Νο 9 διώκτη της ελεύθερης σκέψης στη Θράκη, Περβίν Χαϊρρουλάχ), ο οποίος μίλησε στους συμμετέχοντες για τη σημασία του Μουχαρέμ και του γεγονότος της Καρμπάλα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους ήχους καλλιτεχνικού σχήματος της μειονότητας και με καλλιτέχνες από το Κρατικό Τουρκικό Μουσικό Σύνολο της Δημοκρατίας της Τουρκίας από την Αδριανούπολη, και διανομή Ασουρέ.

Οι εγκάθετοι του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής συμμετείχαν σε εκδήλωση Ασούρας στον Κέχρο

Υ.Γ. Εκκρεμεί ακόμη η διαδικασία απόδοσης ευθυνών για τη μαζική δηλητηρίαση στα Αρριανά όπου ο Ριντβάν Αμέτ κρυβόταν για να αποφύγει το αυτόφωρο όσο διαρκούσε η δειγματοληψία του ΕΦΕΤ, ενώ ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ και του Τούρκου Προξένου, Οζγκιούρ Φερχάτ, επεκτείνει την παρουσία του εκτός Ιάσμου σε μία ψηφοθηρική τακτική εν όψει των προσεχών εκλογών.

Οι εγκάθετοι του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής συμμετείχαν σε εκδήλωση Ασούρας στον Κέχρο Οι εγκάθετοι του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής συμμετείχαν σε εκδήλωση Ασούρας στον Κέχρο Οι εγκάθετοι του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής συμμετείχαν σε εκδήλωση Ασούρας στον Κέχρο Οι εγκάθετοι του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής συμμετείχαν σε εκδήλωση Ασούρας στον Κέχροπηγή: komotinipress.gr