«Ωραία που είναι λίγο-λίγο τα παιδιά να γνωρίζουν τη μυθολογία μας μέσα από το θέατρο».

Με αυτή τη σκέψη, και με την πιο παραμυθένια ιστορία της ελληνικής Μυθολογίας, τον “Περσέα και την Ανδρομέδα”, η παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη ταξιδεύει φέτος σε όλη την Ελλάδα.

Η παράσταση της Κομοτηνής θα δοθεί στο θερινό δημοτικό θέατρο της πόλης την Κυριακή 28 Αυγούστου.

Κάρμεν Ρουγγέρη: "Το θέατρο που απευθύνεται στα παιδιά πρέπει να είναι πηγή γνώσης"

Το inkomotini.news συνομίλησε εν όψει της περιοδείας της παράστασης με την κ. Ρουγγέρη:
  • Πώς αποφασίσατε να ανεβάσετε τη συγκεκριμένη παράσταση;

Κ.Ρ. Είναι ο πιο παραμυθένιος μύθος της μυθολογίας μας. Ένα παραμύθι που μπορούν να το απολαύσουν μικροί–μεγάλοι. Το θέμα του έχει τόσο ενδιαφέρον που θα μπορούσε να «βάλει» τα παιδιά στη Μυθολογία μας και να τα κάνει να την αγαπήσουν, να καταλάβουν το μεγαλείο της και να πάρουν το βιβλίο στο χέρι τους να διαβάσουν περισσότερο.

  • Ποια είναι τα μηνύματα που «περνάει» η παράσταση;

Κ.Ρ. Τα μηνύματα είναι  πολλά, αλλά δεν συνηθίζω να τα απαριθμώ. Είναι θησαυροί διάσπαρτοι μέσα στην παράστασή μας που καλούνται τα παιδιά να τους ανακαλύψουν και να τους  πάρουν μαζί τους, ώστε φεύγοντας από την παράσταση να είναι πιο πλούσια.

  • Ποια είναι τα οφέλη για τα παιδιά, παρακολουθώντας θέατρο γενικότερα, και θέατρο με θεματολογία από την ελληνική μυθολογία ειδικότερα;

Κ.Ρ. Το θέατρο που απευθύνεται στα παιδιά πρέπει να είναι πηγή γνώσης. Είναι μια ευκαιρία, λοιπόν, μέσα από το θέατρο, να γνωρίσουν – το τονίζω – το μεγαλείο και τη μαγεία της Ελληνικής Μυθολογίας, που ομολογουμένως είναι η ωραιότερη.

 

  • Μετρήσαμε στο πρόγραμμα της καλοκαιρινής περιοδείας σας 50 παραστάσεις σε 85 μέρες! Πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο;

Κ.Ρ. Είναι δύσκολο αλλά είναι συγχρόνως υπέροχο, γιατί μέσα από την παράσταση δίνουμε χαρά στον κόσμο και αυτό το εισπράττουμε σε κάθε μας παράσταση.

  • Τα τελευταία χρόνια έχουν εισαχθεί στα δημοτικά σχολεία μερικές ώρες μαθήματος θεατρικής αγωγής. Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει κάτι περισσότερο και συστηματικότερο στην εκπαίδευση των Ελληνόπουλων αναφορικά με τη θεατρική παιδεία;

Κ.Ρ. Καλό θα ήταν να γίνει κάτι περισσότερο. Το θέατρο μπορεί να «διδάξει» και να δώσει γνώσεις με πολύ εύκολο και ευχάριστο τρόπο.

  • Τα ΔΗΠΕΘΕ ταλανίζονται από σειρά προβλημάτων, με σημαντικότερο αυτό της υποχρηματοδότησης. Ποια είναι η γνώμη σας;

Κ.Ρ. Τα ΔΗΠΕΘΕ θα μπορούσαν να κάνουν κυριολεκτικά θαύματα. Με την προϋπόθεση ότι αυτοί που θα τα αναλαμβάνουν να αξίζουν πραγματικά τη θέση. Διαφωνώ με τα κομματικά κριτήρια. Η αξία θα έπρεπε να είναι το μοναδικό κριτήριο για να αναλάβει κάποιος μια τέτοια θέση και τότε να χρηματοδοτηθεί αδρά από την πολιτεία ώστε να παράξει ΕΡΓΟ, ο ΑΞΙΟΣ διευθυντής που θα τοποθετηθεί στη θέση αυτή.

  • Έχετε δημιουργήσει ένα τεράστιο κοινό που εκφράζει την αγάπη του στο πρόσωπό σας και παρακολουθεί τις δουλειές σας. Πώς πιστεύετε ότι έχει «οικοδομηθεί» αυτό, και τι σημαίνει για εσάς;

Κ.Ρ. Αγαπώ τον κόσμο και παίρνω πίσω αυτή την αγάπη. Έτσι είναι στη ζωή. Δίνεις και μετά παίρνεις. Η αγάπη, η σοβαρότητα και ο σεβασμός, είναι τα τρία συστατικά που αναγνωρίζει ο κόσμος σε μας και γι’ αυτό μας ανταμείβει με την παρουσία του στις παραστάσεις μας.

Κάρμεν Ρουγγέρη: "Το θέατρο που απευθύνεται στα παιδιά πρέπει να είναι πηγή γνώσης"