Λίγες ώρες αφότου είδε το φως της δημοσιότητας η ανακοίνωση του Ρόμπερτ Μενέντεζ για την Τουρκία στην οποία την εγκαλούσε για το φλερτ της με τη Ρωσία για τους S-400 κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ο Αμερικανός Γερουσιαστής βρέθηκε στη χώρα μας για ιδιωτική επίσκεψη.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, χθες πραγματοποίησε επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, συνοδευόμενος από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη, και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Κωνσταντίνο Χαντζηκωνσταντίνου για όλες τις εξελίξεις που αφορούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης επισκέφθηκε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ«Εξαιρετική τιμή και τεράστιας σημασίας η σημερινή ανεπίσημη επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης του Πρόεδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Γερουσιαστή Bob Menendez, στα πλαίσια ιδιωτικής επίσκεψης του στη Θράκη!» ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Χατζημιχαήλ.

Τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης επισκέφθηκε ο Ρόμπερτ ΜενέντεζΛίγες ώρες αργότερα ο κ. Μενέντεζ συνέχισε την ιδιωτική του επίσκεψη στην χώρα μας και μαζί με τη σύζυγό του βρέθηκε στις Σπέτσες όπου επισκέφθηκε και ένα παλαιοπωλείο.

Τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης επισκέφθηκε ο Ρόμπερτ ΜενέντεζΜενέντεζ για τους S-400: «Η Τουρκία παραβιάζει τις κυρώσεις»

O γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ στον απόηχο του δημοσιεύματος του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS που υποστηρίζει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια του συστήματος S-400, εξέφρασε την κατηγορηματική αποδοκιμασία του στο ενδεχόμενο αυτό. Υπενθυμίζεται ότι οι προθέσεις της Άγκυρας δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα πλήρως, καθώς μένει να επιβεβαιωθεί το εάν όντως η Τουρκία σκοπεύει να υπογράψει μια νέα αμυντική σύμβαση με τη Ρωσία όπως υποστηρίζει το πρακτορείο TASS. Σε κάθε, όμως, περίπτωση, το ενδεχόμενο να προμηθευτεί μια νέα συστοιχία S-400 παραμένει στο τραπέζι, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται στο συμβόλαιο που έχει ήδη υπογράψει με τη ρωσική πλευρά. Ο Μενέντεζ χαρακτηρίζει τη προμήθεια επιπλέον S-400 ξεκάθαρη παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων και καλεί την Τουρκία να απορρίψει κάθε στρατιωτική συνεργασία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει ως εγκληματία πολέμου.

Η ανακοίνωση του Γερουσιαστή Μενέντεζ για την προμήθεια νέων S-400 από την Τουρκία

«Ανησυχώ βαθύτατα για τις αναφορές ότι η Τουρκία εξετάζει περαιτέρω αγορές του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, μια παράδοση που θα αποτελούσε άλλη μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ που επιβάλλονται από τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων. Καθώς η Ρωσία συνεχίζει τη βάναυση και παράνομη εισβολή της στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει την ευθύνη και την ευκαιρία να επιδείξει κατηγορηματικά τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ και στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, απορρίπτοντας πλήρως κάθε στρατιωτική συνεργασία με έναν εγκληματία πολέμου όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μεταξύ των συνεχιζόμενων ανταγωνιστικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της καθυστέρησης της ενταξιακής διαδικασίας της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ελπίζω ειλικρινά η Τουρκία να αλλάξει πορεία και να ανταποκριθεί στις ευθύνες της έναντι της αμυντικής συμμαχίας, όντας ο εποικοδομητικός εταίρος στην περιοχή που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι ξεκάθαρες: οποιαδήποτε επέκταση των δεσμών της Τουρκίας με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα ήταν σοβαρό λάθος που θα έθετε σε περαιτέρω κίνδυνο την ασφάλεια των συμμάχων και εταίρων μας στο ΝΑΤΟ και σε όλη την Ευρώπη».

πηγή: protothema.gr