• Γράφει η Γεωργία Ανδρέου.

Δεκαπενταύγουστο όπως κάθε χρόνο, τιμώντας την Κοίμηση της Θεοτόκου, ήδη από την πρώτη μέρα του Αυγούστου, ξεκινήσαμε την πορεία προς τη μεγάλη Θεομητορική γιορτή με Παρακλήσεις στη μητέρα όλων μας, την Παναγία, και αυστηρή νηστεία μέχρι τη μεγάλη γιορτή, το Πάσχα του καλοκαιριού.

Η Παναγία μας, μητέρα του Θεού και μητέρα όλων μας, η γέφυρα μεταξύ ανθρώπου και Θεού, είναι ο δρόμος για τη σωτηρία μας, μια που φανερώνει τη δυνατότητα που υπάρχει στον καθένα μας για αγιότητα, ώστε να εκφράσει ο καθένας μας δια του Αγίου Πνεύματος, εντός μας και στον κόσμο, τον καινούριο εν Χριστώ άνθρωπο. Τον άνθρωπο που μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε έναν κόσμο ομορφιάς και τελειότητας.

Η Παναγία μας, ελπίδα όλων μας, είναι και το ηχηρό αναστάσιμο μήνυμα της νίκης της ζωής που γνωρίσαμε με την Ανάσταση του Κυρίου αλλά και μ τη δική Της ανάσταση και μετάσταση μετά τρεις μέρες, όπως μας το μετέφεραν οι Πατέρες της Εκκλησίας, και έτσι η Κοίμηση της γίνεται Πάσχα του καλοκαιριού.

«Τὴν ἐν πρεσβείαις ἀκοίμητον Θεοτόκον, καὶ προστασίαις ἀμετάθετον ἐλπίδα, τάφος καὶ νέκρωσις οὐκ ἐκράτησεν· ὡς γὰρ ζωῆς Μητέρα, πρὸς τὴν ζωὴν μετέστησεν, ὁ μήτραν οἰκήσας ἀειπάρθενον», ακούμε να ψάλλεται πανηγυρικά στο Κοντάκιο της γιορτής.

Δεκαπενταύγουστος: Η Κοίμηση της Παναγίας, το Πάσχα του καλοκαιριού, μια εθνική γιορτήΗ Μητέρα όλων μας, ελπίδα και προστασία, με αναρίθμητες τις αναφορές ανθρώπων που ευεργετήθηκαν, τιμάται παντού αλλά και στα πάμπολλα προσκυνήματά Της, με πιο γνωστά της Παναγίας της Τήνου, της Σουμελά, αλλά και της Αρχαγγελιώτισσας στην Ξάνθη.

Η Παναγία όμως για μας τους Έλληνες είναι συνδεδεμένη και με την υπόστασή μας ως έθνος, και με τον Δεκαπενταύγουστο ως μια επιπλέον εθνική μας γιορτή. Σημαντικοί Έλληνες αναδεικνύουν την εθνική σημασία της γιορτής, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης που αναφέρεται στην Παναγία συνδέοντάς Την με την πορεία του έθνους χρησιμοποιώντας τον στίχο από την υμνολογία της γιορτής Της, αλλά και ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης που τον μελοποίησε και έγινε ύμνος στα χείλη όλων των Ελλήνων, το «Της Δικαιοσύνης ήλιε Νοητέ» στο γνωστό «Άξιον Εστίν».

Στις δυσκολίες των ημερών, ας έχουμε στον νου και στην καρδιά την εξ ύψους Παρηγοριά της Μάνας όλων μας και ας γιορτάσουμε και φέτος όπως κάθε χρόνο το Πάσχα του καλοκαιριού.

Δεκαπενταύγουστος: Η Κοίμηση της Παναγίας, το Πάσχα του καλοκαιριού, μια εθνική γιορτή