Με αντικείμενο την εφαρμογή προληπτικών μέτρων απαγόρευσης για την αποτροπή εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, συνεδρίασε έκτακτα σήμερα το πρωί το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Τις εργασίες του ΣΟΠΠ συντόνισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νικόλαος Τσαλικίδης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΑΜΘ Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ροδόπης Κωνσταντίνος Παπαντωνίου, ενώ συμμετείχαν, εκπρόσωποι των ΟΤΑ Ροδόπης, των πυροσβεστικών υπηρεσιών, του στρατού, των αστυνομικών υπηρεσιών, εκπρόσωποι εθελοντικών φορέων, εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργανισμών.

Έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. ΡοδόπηςΚατά την συνεδρίαση έγινε επισκόπηση της εφαρμογής των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δάση, δασικές εκτάσεις, πάρκα και αλσύλλια της Π.Ε. Ροδόπης, κατά τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι από την κατηγορία 3 (υψηλή) έως την κατηγορία 5 (κατάσταση συναγερμού).

Έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. ΡοδόπηςΕιδικότερα στην Π.Ε. Ροδόπης και με αφορμή τον υψηλό και πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, δεν επιτρέπεται η διέλευση, παραμονή, κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων, εντός του δάσος Νυμφαίας Κομοτηνής, του παραλιακού δασυλλίου Μέσης, και του χώρου αναψυχής «Προφήτη Ηλία» δυτικά του Ιάσμου. Εξαιρούνται από τις απαγορεύσεις, οι περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 130 του ν.4926/2022 και αφορούν σε πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις ίδιες περιοχές, αποκλειστικά για την μετακίνηση τους από και προς την κατοικία ή εργασία τους, καθώς και για πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου. Σύμφωνα με πυροσβεστική διάταξη, για κάθε παράβαση της απαγόρευσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

Έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. ΡοδόπηςΌπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΟΠΠ, συνιστάται η προσοχή σε επαγγελματικές ομάδες (αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους) να αποφεύγουν εργασίες με χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

Ο κ. Τσαλικίδης ανέφερε: “Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αντιπυρική περίοδο. Η χρήση του δρόμου του δάσους της Νυμφαίας είναι δυνατή μόνο για τη διέλευση στο τουριστικό περίπτερο Νυμφαίας και χωρίς παρέκκλιση της πορείας, τις ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας πάνω από την κατηγορία 3. Η προστασία και η διαφύλαξη των δασικών μας περιοχών είναι καθήκον, υποχρέωση όλων μας”.

Έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ροδόπης