Αρχίζει η αποκατάσταση στο δάσος της Δαδιάς

Θα προσληφθεί και έκτακτο προσωπικό ορνιθολόγων και δασολόγων.
Dadia Fotia 1-10-2020 (1)

Την άμεση οικολογική αποκατάσταση του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς που επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά των προηγούμενων ημερών, ανακοίνωσαν ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος& Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και Γιώργος Αμυράς αντιστοίχως.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής βήματα:

  • Χαρτογράφηση και αποτίμηση αλλαγών στο φυσικό κεφάλαιο και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες, καθώς και καταγραφή της σφοδρότητας της πυρκαγιάς σε επίπεδο ατόμου (δένδρου), με εικόνες πολύ υψηλής ευκρίνειας.
  • Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού (ορνιθολόγων και δασολόγων) για την υποστήριξη της τοπικής Μονάδας Διαχείρισης και των υπόλοιπων τοπικών υπηρεσιών.
  • Αποκατάσταση του παρατηρητηρίου αρπακτικών καθώς και της ταΐστρας των πτωματοφάγων που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά, καθώς και οριοθέτηση – βάσει κινδύνου πλημμύρας – των περιοχών που θα πρέπει να υλοτομηθούν άμεσα για να γίνουν εάν χρειαστεί αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.
  • Αξιολόγηση, με βάση την οικολογική αποτίμηση, του κατά πόσο υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης του διαχειριστικού σχεδίου του Εθνικού Πάρκου για τις περιοχές που δεν έχουν καεί, και πρόβλεψη για την άνοιξη του 2023 της επανάληψης της απογραφής των πληθυσμών των αρπακτικών πουλιών που είχε γίνει το 2020, ώστε να αποτυπωθεί πώς έχει επηρεαστεί η κατανομή και ο αριθμός των επικρατειών στο Εθνικό Πάρκο.
  • Κατάρτιση μακροπρόθεσμο σχεδίου συστηματικής παρακολούθησης του προστατευτέου αντικειμένου στην πληγείσα περιοχή με ορίζοντα 15 ετών κατ’ ελάχιστο, για τη διαχρονική αποτύπωση των επιπτώσεων και της πορείας της αποκατάστασης.

Εξάλλου, πραγματοποιείται ήδη περίθαλψη άγριων ζώων σε συνεχή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και ΜΚΟ, ενώ ήδη λειτουργεί και Σταθμός Πρώτων Βοηθειών για την άγρια πανίδα στο κτίριο της Μονάδας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «ΑΝΙΜΑ». Στη δράση συμμετέχουν κτηνίατροι και έξι εθελοντές οι οποίοι ήδη έχουν παράσχει πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένες χελώνες και φρύνους. Παράλληλα, δυο ασπροπάρηδες, από τα σπάνια είδη γύπα που διαβιούν στην περιοχή, θα μεταφερθούν άμεσα και πάλι στις φωλιές τους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως όπως αποκαλύπτουν τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία, οι καταστροφές στο δάσος της Δαδιάς περιορίστηκαν περίπου στο μισό (22.097 στρέμματα) της συνολικής έκτασης (45.412 στρέμματα) που επλήγη.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood