Η ΔΕΗ συμμετέχει στην προσπάθεια για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας μέχρι 1,5°C

Δέσμευση στο Science Based Targets initiative (SBTi).
Screenshot_2172

Η ΔΕΗ A.E., η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στην Ελλάδα, βρίσκεται από το 2019 σε διαδικασία μετασχηματισμού σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη ψηφιακή εταιρεία ενέργειας.

Σκοπός της συγκεκριμένης δέσμευσης, είναι η ΔΕΗ:

  • να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους για περιορισμό της αύξησης θερμοκρασίας μέχρι 1,5°C βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω της εκστρατείας Business Ambition for 1,5°C της μεγαλύτερης και ταχύτερα αναπτυσσόμενης ομάδας εταιρειών στον κόσμο, που ευθυγραμμίζονται με αυτόν τον στόχο συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το ήμισυ για το 2030 σε σχέση με το 2020, και
  • να θέσει βραχυπρόθεσμους στόχους (5-10 έτη) και στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2040.

Η ΔΕΗ στο πλαίσιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης συμμετέχει πλέον στο SBTi, στο UN Global Compact και στη συμμαχία We Mean Business, ενώ συμμετέχει και στην εκστρατεία Race to Zero που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Το επόμενο βήμα είναι η ΔΕΗ να αναπτύξει επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους οι οποίοι θα υποβληθούν για επίσημη επικύρωση στο SBTi.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες του Στρατηγικού Σχεδίου της ΔΕΗ είναι η εφαρμογή του “Green Deal” στο χαρτοφυλάκιο των μονάδων παραγωγής της Επιχείρησης, το οποίο συνίσταται στη σταδιακή κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων με παράλληλη ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθιστώντας τις τελευταίες ως την κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρισμού.

Θέτοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη στον πυρήνα του μοντέλου μετάβασής της, η ΔΕΗ εξέδωσε το 2021 το πρώτο Ομόλογο Υψηλής Απόδοσης στην ευρωπαϊκή αγορά, το οποίο συμπεριλαμβάνει δείκτη βιωσιμότητας (sustainability KPI).

Η ΔΕΗ έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 32% (Scope 1) το 2021 σε σχέση με το 2019.

Επιπλέον, υλοποιεί επενδυτικό σχέδιο που θα αυξήσει την ισχύ της παραγωγής της από ΑΠΕ σε 9,5 GW το 2026, από 3,4 GW που είναι σήμερα (συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων Υδροηλεκτρικών Σταθμών).

Με αυτόν τον τρόπο η ΔΕΗ συμβάλλει αποφασιστικά στις δεσμεύσεις της Ελλάδας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που είναι ένας από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Ο Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, δήλωσε: «Οι επιστήμονες παρατηρούν αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη σε κάθε γεωγραφική περιοχή και σε όλο το φάσμα του κλιματικού συστήματος, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη για ταχύτερη δράση. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, όπως η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι εκπομπές CO2 είναι μία από τις κύριες αιτίες της κλιματικής κρίσης. Ωστόσο, η ανθρώπινη δράση έχει ακόμη τη δυνατότητα να επηρεάσει τη μελλοντική πορεία του κλίματος. Αυτό όμως απαιτεί μεγάλη, ταχεία και συνεχή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών CO2. Ως η κορυφαία εταιρεία ενέργειας στην Ελλάδα, είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης και για το σκοπό αυτό έχουμε δεσμευθεί να θέσουμε επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Σχετικά με τη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ είναι η κορυφαία εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με δραστηριότητες στην παραγωγή, διανομή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα με 10,4 GW παραγωγικού δυναμικού, με θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, καθώς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Έχει στην κυριότητά της, μέσω της συμμετοχής της κατά 51% στη θυγατρική της εταιρεία, ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., το ενιαίο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση που αγγίζει περίπου τα 3 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας περίπου 5,7 εκατ. πελάτες. Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σχετικά με το Science Based Targets initiative (www.sciencebasedtargets.org)

Το Science Based Targets initiative (SBTi) είναι ένας παγκόσμιος φορέας που  προτρέπει τις επιχειρήσεις να θέτουν στόχους μείωσης των εκπομπών τους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για το κλίμα. Στόχος είναι να υποστηρίξει  τις   επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά το ήμισυ πριν από το 2030 και να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές πριν από το 2050. Η πρωτοβουλία είναι μια συνεργασία μεταξύ του CDP, του Παγκόσμιου Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων (WRI) και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) και αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις του Συνασπισμού We Mean Business. Το SBTi θέτει και προωθεί τις βέλτιστες πρακτικές αναφορικά με τον επιστημονικά τεκμηριωμένο καθορισμό στόχων, προσφέρει πόρους και καθοδήγηση για τη μείωση των εμποδίων κατά την υιοθέτηση τους και προβαίνει σε ανεξάρτητη αξιολόγηση και έγκριση των στόχων των εταιρειών.

Η ΔΕΗ συμμετέχει στην προσπάθεια για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας μέχρι 1,5°C

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood