Στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου ολοκληρώθηκε το 7ο σεμινάριο “Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Προπονητικής/Europe Coaching Certificate” της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μπάσκετ (FIBA), με 45 αποφοίτους, μεταξύ των οποίων και ο Κομοτηναίος Φώτης Ζάντζας.

Το πρόγραμμα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία σε προπονητές του μπάσκετ να μάθουν τα μυστικά του επαγγέλματός τους από μερικούς από τους πιο επιτυχημένους συναδέλφους τους, ενώ παράλληλα επεκτείνουν τις γνώσεις τους σε σχετικούς κλάδους με τη βοήθεια ειδικών του αθλητισμού που είναι αυθεντίες στο αντίστοιχα πεδία.

Η Fiba Europe Coaching Certificate (FECC) δεν εκδίδει άδεια προπονητή, αλλά αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την απόκτηση περαιτέρω πιστοποίησης. Όλοι οι συμμετέχοντες ορίζονται από τις αντίστοιχες εθνικές τους ομοσπονδίες και προέρχονται από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, καθώς προπονητές από τον Λίβανο, την Ιαπωνία και το Πουέρτο Ρίκο συμμετείχαν επίσης στο σεμινάριο της Ποντγκόριτσα.

Η πιστοποίηση επικεντρώνεται σε τομείς που κρίνονται ως οι πιο σημαντικοί για τον εντοπισμό και την ανάπτυξη νέων ταλέντων, ενώ προσφέρει στους αποφοίτους την ευκαιρία να δικτυωθούν με άλλους προπονητές και να ολοκληρώσουν ένα πρόγραμμα που θα αυξήσει τις γνώσεις τους για το μπάσκετ και θα τους βοηθήσει να ξεκλειδώσουν ευκαιρίες απασχόλησης.

7547ed3c 295894871 576513237452755 3024728976438113151 nΗ FECC είναι δομημένη με εργαστήρια και διαλέξεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων της FIBA.

Στην Ποντγκόριτσα παρευρέθηκαν:

  • ο Ισραηλινός τεχνικός Αρίκ Σίβεκ, “Νέστορας” της άμυνας.
  • ο προπονητής της εθνικής Σερβίας, Svetislav Pesic, ο οποίος είναι μέντορας του έργου από την έναρξή του.
  • ο εκτελεστικός διευθυντής της FIBA Europe, Kamil Novak, που απένειμε στους αποφοίτους τα Πιστοποιητικά τους σημειώνοντας: “Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που βλέπουμε το συνεχές υψηλό ενδιαφέρον για τη FECC και τη μεγάλη δέσμευση των συμμετεχόντων προπονητών. Πολλοί προπονητές της FECC συμμετέχουν σε προγράμματα εθνικών ομάδων”.
  • ως εισηγητές, ο προπονητής της Μπάγερν Μονάχου, Αντρέα Τρινκιέρι, και ο προπονητής της εθνικής Γερμανίας, Γκόρντον Χέρμπερτ. Ο Τρινκιέρι δήλωσε εντυπωσιασμένος και υπογράμμισε: “Βρήκα μια ομάδα προπονητών υψηλού επιπέδου. Απόλαυσα κάθε λεπτό των διαλέξεων και των συζητήσεών μου, επίσης επειδή ήταν πολύ διαδραστικές συνεδρίες”.

Το 7ο αυτό σεμινάριο ξεκίνησε το 2019 και ολοκληρώθηκε τρία χρόνια μετά εξαιτίας της πανδημίας.

8f64429a screenshot 2159
Ο Gordon Herbert ζήτησε από τον Φώτη Ζάντζα να του δείξει διάσπαση συνδυασμένης άμυνας “junk defense” που παίζεται συχνά στην Ελλάδα.