Μύθος το κυβερνητικό success story στον τουρισμό

Ο Κικίλιας πανηγυρίζει αλλά τα επίσημα στοιχεία τον διαψεύδουν - ΙΝΣΕΤΕ: Μειωμένες οι αεροπορικές αφίξεις / Ραγδαία πτώση στις οδικές αφίξεις - Νοτοπούλου: "Η Ελλάδα έφτασε στην 23η θέση σε 26 χώρες της Ευρώπης στις συνολικές διανυκτερεύσεις σε σχέση με το 2019".
4850258_0

Ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ τα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2022 για τον τουρισμό τον διαψεύδουν, πανηγυρίζει για την ανάκαμψη που σημειώθηκε τον Ιούνιο μετά από δυόμισι χρόνια περιορισμών. Ωστόσο, το γεγονός ότι δημιουργούνται προορισμοί δυο ταχυτήτων, με υψηλές πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς και μειωμένες κρατήσεις σε λιγότερο δημοφιλείς, προκαλεί αγωνία.

ΙΝΣΕΤΕ: Μειωμένες οι αεροπορικές αφίξεις / Ραγδαία πτώση στις οδικές αφίξεις

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), οι αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν μειωμένες κατά 8,1% ενώ προβληματισμό προκαλεί και η μειωμένη κίνηση σε μεγάλα αεροδρόμια της χώρας. Με βάση τα ίδια στοιχεία, στο «Ελ. Βενιζέλος» καταγράφεται μείωση των αφίξεων κατά 23,5% και στο «Μακεδονία» οι διεθνείς αφίξεις καταγράφουν μείωση 20,5%.

Την ίδια ώρα οι οδικές αφίξεις εμφανίζουν ραγδαία πτώση της τάξης του 41,3% (2,3 εκατ. το 2022 έναντι 4,04 εκατ. το 2019), χαρακτηριστικό της τουριστικής κίνησης κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Οι οδικές αφίξεις δεν είναι αμελητέες, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν μεγαλύτερες από τις αεροπορικές κατά 12% (4 εκατ. έναντι 3,58 εκατ.) και στο εξάμηνο του 2022 έχουν απολεσθεί 1,67 εκατ. αφίξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να υπενθυμιστεί και η ανησυχητική παρέμβαση των ξενοδόχων της Αττικής οι οποίοι επεσήμαναν χαμηλή πληρότητα σε σχέση με το 2019.

Νοτοπούλου: “Η Ελλάδα έφτασε στην 23η θέση σε 26 χώρες της Ευρώπης στις συνολικές διανυκτερεύσεις σε σχέση με το 2019”

Όπως τονίζει η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κατερίνα Νοτοπούλου, «την ώρα που ένας στους δύο Έλληνες αδυνατεί να κάνει έστω και μια εβδομάδα διακοπές, την ώρα που μόλις ένας στους έξι θα λάβει το voucher των 150 ευρώ, και την ώρα που οι ξενοδόχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, οι υπερφίαλες δηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα από τον υπουργό Τουρισμού δεν βοηθούν κανέναν. Η κυβέρνηση δεν επιδοτεί σοβαρά τον εσωτερικό τουρισμό και δεν μειώνει έστω τους φόρους (ΕΦΚ, ΦΠΑ) καυσίμων, την ώρα που η χώρα είναι πρώτη στην Ε.Ε. στις τιμές της βενζίνης και η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι το 76% των Ελλήνων που ταξίδεψαν στην Ελλάδα το 2021 ταξίδεψαν με αυτοκίνητο και το 58% όσων δεν ταξίδεψε το έκανε για οικονομικούς λόγους».

Η ίδια, απευθυνόμενη στους «ευαγγελιζόμενους την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έως και τον Απρίλιο ήταν τελευταία στην Ευρώπη στην ανάκαμψη στις διανυκτερεύσεις του εσωτερικού τουρισμού σε σχέση με το 2019 (-39%) ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία είχαν ήδη αύξηση σε σχέση με το 2019. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το ίδιο διάστημα, η Ελλάδα να φτάσει στην 23η θέση σε 26 χώρες της Ευρώπης στις συνολικές διανυκτερεύσεις σε σχέση με το 2019. Η Ελλάδα είχε επίσης τριπλάσια απόσταση σε σχέση με την Ισπανία και την Πορτογαλία στην ανάκαμψη των διανυκτερεύσεων (Ελλάδα: -32,4%, Ισπανία: -11,48%, Πορτογαλία: -13, 7%). 2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, camping, airbnb κ.ο.κ.) από Έλληνες ήδη χάθηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2022 (3,140 εκατ.) έναντι 5,149 εκατ. το 2019).

«Αναρωτιόμαστε, ποια είναι η σπουδή των κυβερνώντων για την αναψυχή των Ελλήνων όταν σύμφωνα με τα στοιχεία πληθωρισμού του Ιουνίου της Eurostat που αφορούν στον τουρισμό, οι αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα είναι διπλάσιες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Στην Ελλάδα τα αεροπορικά εισιτήρια αυξήθηκαν 46,9% (μ.ό. Ε.Ε. 29,9%), οι τιμές των καταλυμάτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν +26,9% (μ.ό. Ε.Ε. 17,2%), τα εισιτήρια των πλοίων αυξήθηκαν στην Ελλάδα 20,4% (μ.ό. Ε.Ε. +10,8%), και οι τιμές για τις οδικές μεταφορές στην Ελλάδα αυξήθηκαν +16,1% (μ.ό. Ε.Ε. +7,2%)», σχολιάζει η Κ. Νοτοπούλου.

Παράλληλα, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισημαίνει ότι «λόγω των παραπάνω υπερβολικών αυξήσεων στις τιμές αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τα πρώτα τριμηνιαία στοιχεία για τη μέση διάρκεια παραμονής ανά επισκέπτη η οποία λόγω της πανδημίας είχε αυξηθεί υπερβολικά ενώ σήμερα συμπληρώνονται όλες οι αναγκαίες παράμετροι για την σημαντική πτώση της».

«Ο απολογισμός θα γίνει το φθινόπωρο και μέχρι τότε απαιτείται σοβαρότητα και σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων και οικογενειακών που αγωνιούν για τα λειτουργικά κόστη εξαιτίας της έκρηξης της ακρίβειας. Δύο μήνες αυξημένης τουριστικής κίνησης δεν μπορεί να είναι αρκετοί για την αντιστροφή του κλίματος», τονίζει η ίδια επισημαίνοντας ότι «το σημαντικότερο όλων είναι το αποτύπωμα που θα αφήσει η τουριστική δραστηριότητα στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία. Στους πολλούς, και όχι στους λίγους».

πηγή: avgi.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood