Αποστολάκης: Ο Ερντογάν θα επιχειρήσει στο Αιγαίο κρίση ανάλογη του 2020

“Το γεωτρύπανο αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει δοκιμές εν πλω και ετοιμάζεται να πάει κάπου που δεν μας έχουν ξεκαθαρίσει”, δήλωσε για το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος ε.α. και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να προκαλέσει ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ. Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι η Ελλάδα περιμένει να δει τι κατεύθυνση θα πάρει το τουρκικό γεωτρύπανο έβδομης γενιάς. Αναφορικά με την έκδοση Navtex και την πορεία που θα ακολουθήσει το «Αμπντουλχαμίτ Χαν», ο κ. Αποστολάκης διευκρίνισε ότι Navtex θα πρέπει να εκδοθεί για την περιοχή που θα δραστηριοποιηθεί το γεωτρύπανο. “Αν θέλουν οι Τούρκοι να κάνουν Navtex για λόγους δικούς τους, θα το κάνουν. Στη συνέχεια, το κράτος που θα την εκδώσει θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα εκείνο. Αν είναι για να γίνει λήψη-διάτρηση του βυθού τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά“, δήλωσε ο κ. Αποστολάκης. “Το ερώτημα είναι πού θα πάει (σ.σ. το πλοίο) και το τι θέλει να προκαλέσει ο Ερντογάν”, είπε ο κ. Αποστολάκης εκτιμώντας ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να δημιουργήσει μια κρίση ανάλογη του 2020 ή ακόμα και πιο έντονη. “Εδώ μιλάμε για γεωτρύπανο που θα τρυπήσει βυθό”, πρόσθεσε ο ναύαρχος. Και όπως είπε, νόμιμη θα είναι κάθε ενέργεια του ερευνητικού σκάφους που θα γίνει εντός των τουρκικών υδάτων.

Συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά σκάφη το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει ένα πιθανό σενάριο το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» να συνοδεύεται από τουρκικές φρεγάτες, δήλωσε ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι το γεωτρύπανο θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία.

Η Ε.Ε. θα πρέπει να ενεργήσει

“Η περιοχή εκείνη καλύπτεται σε ένα κομμάτι από την ΑΟΖ που έχουμε συμφωνήσει με την Αίγυπτο. Είναι ξεκάθαρο. Η νόμιμη ΑΟΖ είναι αυτή που ορίζεται από την Ελλάδα και την Αίγυπτο και έχει υποβληθεί και στον ΟΗΕ. Το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι παράνομο”, δήλωσε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρόσθεσε: “Ο Ερντογάν θεωρεί ότι έχει ανέβει η αξία του στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι λόγω του ρόλου που έχει παίξει στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει αποκτήσει το ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή. Θεωρεί, με δεδομένο ότι κανείς δεν θέλει να φύγει η Τουρκία από την αγκαλιά της Δύσης και να πάει στη Ρωσία, ότι πάρα πολλά πράγματα του συγχωρούνται”. Αναρωτήθηκε δε ο κ. Αποστολάκης για το εάν θα ισχύουν οι αμυντικές συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με τους συμμάχους μας. “Εάν ο Ερντογάν κάνει κατάφορη παραβίαση του Δικαίου θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη με τα οποία έχουμε υπογράψει αμυντικές συμφωνίες να κάνουν κάτι για να το σταματήσουν”, κατέληξε, εκφράζοντας πάντως την άποψη ότι “ο Ερντογάν θα κινηθεί στα όρια της νομιμότητας”.

[VID] Εριστικός και αποκαλυπτικός Ακάρ: Η Τουρκία έχει δικαίωμα...αυτοάμυνας στο Αιγαίο