Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Εριστικός και αποκαλυπτικός Ακάρ: Η Τουρκία έχει δικαίωμα…αυτοάμυνας στο Αιγαίο

[VID] Εριστικός και αποκαλυπτικός Ακάρ: Η Τουρκία έχει δικαίωμα…αυτοάμυνας στο Αιγαίο

Σε νέο προκλητικό παραλήρημα προχώρησε η Τουρκία, με τον Υπουργό Άμυνας της χώρας να φαντασιώνεται δικαιώματα στο Αιγαίο που φτάνουν στα όρια της…αυτοάμυνας, συνεχίζοντας την εμπρηστική ρητορική εν αναμονή των ερευνών του γεωτρύπανου “Αμπντουλχαμίτ Χαν” στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και…αποκαλύπτοντας ίσως την απώτερη στόχευση της γείτονος για πρόκληση θερμού επεισοδίου με τρόπο που να φαίνεται ως επιτιθέμενη η Ελλάδα, όπως σημειώνουν αναλυτές.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» κατηγόρησε την Ελλάδα για επεκτατισμό και έθεσε και πάλι θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να δηλώσει πως η Τουρκία έχει δικαίωμα αυτοάμυνας λόγω στρατιωτικοποίησής τους.

c3b13b4c akar

“Τι θα συμβεί αν αντιδράσουμε;”

Αναλυτικά, ο Ακάρ δήλωσε: “Η στάση της γειτονικής μας Ελλάδας είναι περίεργη, ανώμαλη και καθοριστική. Είναι ανώμαλη στάση κυριολεκτικά. Καθώς δεν πήγαν μόνο στις ΗΠΑ, για να μην μας δοθούν τα F-16, πήγαν και στη Γερμανία και είπαν «μη δώσετε τα υποβρὐχια». Εμείς δεν θέλουμε τα ελληνοτουρκικά προβλήματα να γίνουν προβλήματα Τουρκίας-Ε.Ε., Τουρκίας-Ευρώπης, Τουρκίας-NATO και Τουρκίας-HΠΑ. Tα προβλήματα των δύο χωρών είναι προβλήματα της Ελλάδας και της Τουρκίας. Όμως δυστυχώς ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, με επιθετική ρητορική και επιθετικές πράξεις χαλάνε το πιθανό θετικό κλίμα το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών. Κάνουν αβάσιμες δηλώσεις. Τώρα συνέχεια μιλούν για νεο-οθωμανισμό. Στις συνομιλίες, στις συναντήσεις μας, στα αιτήματά μας, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμείς λέμε διεθνές δίκαιο, συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων. Αυτά λέμε και διεκδικούμε τα δικαιώματα μας. Στο 12ο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάννης και στο 14ο άρθρο της Συνθήκης των Παρισίων αναφέρεται πως «τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης». Είναι τα νησιά με καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Υπάρχουν 23 νησιά από τα οποία στρατιωτικοποίησαν τα 16! Κι έρχονται μπροστά μας με ασόβαρα επιχειρήματα. Πήγαν και εγκατέστησαν αεροδρόμια, άρματα μάχης, όλμους. Τότε αυτό δεν μας δημιουργεί το δικαίωμα για αυτοάμυνα; H εγκατάσταση των όπλων μπροστά στη μύτη μας δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα μας; Τι θα συμβεί αν αντιδράσουμε; Δεν γίνεται συζητήσιμη η κυριαρχία αυτών των νησιών λόγω της στρατιωτικοποίησης;”.

«Έχουν καλύψει όλο το Αιγαίο οι Έλληνες»

Προβάλλοντας μάλιστα και χάρτες, συνέχισε: Εσείς δηλαδή με 3.000 νησιά στο Αιγαίο θα έρθετε μπροστά στη μύτη μας και θα μας κατηγορείτε για επεκτατισμό! Πραγματικά δεν υπάρχει καμία λογική. Εμείς αυτό θέλουμε να το δουν να το καταλάβουν οι τρίτες χώρες. Υπάρχει κάτι που έχει ξεκινήσει από το 1832 και συνεχίζεται. Υπάρχει μια διαδικασία. Έχουν καλύψει όλο το Αιγαίο! Ποιος είναι ο επεκτατικός; Τα βλέπουν αυτά ακόμα και μαθητές Λυκείου. Εδώ μιλάμε για μια χώρα που από την ίδρυσή της έχει επεκταθεί 5 ή 7 φορές. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Eναντίον της Τουρκίας!”.

Εξοπλισμοί, ΝΑΤΟ και…  “τουρκική μειονότητα” (sic)

Συνέχισε, δε, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό σε σημαντικό βαθμό, ρίχνοντας περισσότερο λάδι στη φωτιά καθώς τόνισε πως ο εξοπλισμός της πατρίδας μας δεν μπορεί να τρομάξει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις: “Τον πενταπλασίασαν! Εμείς τους λέμε μην κουράζεστε, αυτά που κάνετε είναι λίγα για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις!”.

Ακόμη, έσπευσε να υπενθυμίσει – μπροστά στο παζάρι που διεξάγεται για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟϊκής συνοχής το οποίο ενισχύει τις τουρκικές προκλήσεις – ότι “η Άγκυρα είναι πρώτη στη συνεισφορά δυνάμεων στο ΝΑΤΟ και αυτό δεν πρέπει να αγνοηθεί”.

Επιπλέον, μίλησε ξανά για τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι οι “ομοεθνείς” του “δεν είναι μόνο στη Θράκη, αλλά σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια”. 

Αποστολάκης: Ο Ερντογάν θα επιχειρήσει στο Αιγαίο κρίση ανάλογη του 2020

“Το γεωτρύπανο αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει δοκιμές εν πλω και ετοιμάζεται να πάει κάπου που δεν μας έχουν ξεκαθαρίσει”, δήλωσε για το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος ε.α. και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να προκαλέσει ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ. Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι η Ελλάδα περιμένει να δει τι κατεύθυνση θα πάρει το τουρκικό γεωτρύπανο έβδομης γενιάς. Αναφορικά με την έκδοση Navtex και την πορεία που θα ακολουθήσει το «Αμπντουλχαμίτ Χαν», ο κ. Αποστολάκης διευκρίνισε ότι Navtex θα πρέπει να εκδοθεί για την περιοχή που θα δραστηριοποιηθεί το γεωτρύπανο. “Αν θέλουν οι Τούρκοι να κάνουν Navtex για λόγους δικούς τους, θα το κάνουν. Στη συνέχεια, το κράτος που θα την εκδώσει θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα εκείνο. Αν είναι για να γίνει λήψη-διάτρηση του βυθού τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά“, δήλωσε ο κ. Αποστολάκης. “Το ερώτημα είναι πού θα πάει (σ.σ. το πλοίο) και το τι θέλει να προκαλέσει ο Ερντογάν”, είπε ο κ. Αποστολάκης εκτιμώντας ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να δημιουργήσει μια κρίση ανάλογη του 2020 ή ακόμα και πιο έντονη. “Εδώ μιλάμε για γεωτρύπανο που θα τρυπήσει βυθό”, πρόσθεσε ο ναύαρχος. Και όπως είπε, νόμιμη θα είναι κάθε ενέργεια του ερευνητικού σκάφους που θα γίνει εντός των τουρκικών υδάτων.

Συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά σκάφη το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει ένα πιθανό σενάριο το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» να συνοδεύεται από τουρκικές φρεγάτες, δήλωσε ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι το γεωτρύπανο θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία.

Η Ε.Ε. θα πρέπει να ενεργήσει

“Η περιοχή εκείνη καλύπτεται σε ένα κομμάτι από την ΑΟΖ που έχουμε συμφωνήσει με την Αίγυπτο. Είναι ξεκάθαρο. Η νόμιμη ΑΟΖ είναι αυτή που ορίζεται από την Ελλάδα και την Αίγυπτο και έχει υποβληθεί και στον ΟΗΕ. Το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι παράνομο”, δήλωσε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρόσθεσε: “Ο Ερντογάν θεωρεί ότι έχει ανέβει η αξία του στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι λόγω του ρόλου που έχει παίξει στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει αποκτήσει το ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή. Θεωρεί, με δεδομένο ότι κανείς δεν θέλει να φύγει η Τουρκία από την αγκαλιά της Δύσης και να πάει στη Ρωσία, ότι πάρα πολλά πράγματα του συγχωρούνται”. Αναρωτήθηκε δε ο κ. Αποστολάκης για το εάν θα ισχύουν οι αμυντικές συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με τους συμμάχους μας. “Εάν ο Ερντογάν κάνει κατάφορη παραβίαση του Δικαίου θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη με τα οποία έχουμε υπογράψει αμυντικές συμφωνίες να κάνουν κάτι για να το σταματήσουν”, κατέληξε, εκφράζοντας πάντως την άποψη ότι “ο Ερντογάν θα κινηθεί στα όρια της νομιμότητας”.

bb2df177 apostolakis geetha

πηγές: newsbomb.gr, 902.gr