Καμία αναφορά στη θυσία των ηρώων των Ιμίων στο βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου

Κοινοβουλευτική ερώτηση της "Ελληνικής Λύσης".
Screenshot_2156

Με ερώτησή του προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής της “Ελληνικής Λύσης” Κωνσταντίνος Χήτας, ζητά να πληροφορηθεί αν πρόκειται να γίνει προσθήκη των ονομάτων του Παναγιώτη Βλαχάκου, του Έκτορα Γιαλοψού και του Χριστόδουλου Καραθανάση, στην ενότητα 58 του βιβλίου Ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου, όπου στο κείμενο με θέμα «Κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ 1993-2000», μεταξύ άλλων αναγράφεται: «…Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της bραχονησίδας Ίμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996)». Με την ίδια ερώτηση ο κ. Χήτας ζητά την απάλειψη της φράσης “αμοιβαίες υποχωρήσεις”.

Καμία αναφορά στη θυσία των ηρώων των Ιμίων στο βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ ΓυμνασίουΟλόκληρη η ερώτηση:

“Κυρία Υπουργέ. Στο βιβλίο «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία», ενότητα 58, σελ. 163, της Γ’ Γυμνασίου, εντός κειμένου με θέμα «Κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ 1993-2000», μεταξύ άλλων αναγράφεται: «…Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της bραχονησίδας Ίμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996)». Στο συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε το 2007 και αλλαγές του εγκρίθηκαν το 2009, δεν γίνεται ουδεμία αναφορά στους ήρωες Παναγιώτη Βλαχάκο, Έκτορα Γιαλοψό και Χριστόδουλο Καραθανάση οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους. Η θυσία, ως έννοια, από την εποχή των Θερμοπυλών, του Μεσολογγίου, και χιλιάδων τέτοιων ηρωικών πράξεων, κράτησε το έθνος όρθιο, εδώ και χιλιετίες. Η συγκεκριμένη παραπάνω παράλειψη διαγράφει την παραπάνω θυσία από τη συνείδηση των μαθητών, για τους οποίους όμως πρέπει να αποτελεί βίωμα, αφού αν απωλεσθεί το τελευταίο, δεν θα υπάρξει Έλληνας να υπερασπιστεί αυτή τη θυσία.

Καμία αναφορά στη θυσία των ηρώων των Ιμίων στο βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου
Ο βουλευτής της “Ελληνικής Λύσης” Κωνσταντίνος Χήτας.

Επιπλέον, η φράση «αμοιβαίες υποχωρήσεις», προκαλεί προβληματισμό για τη σκοπιμότητά της. Οι Τούρκοι κατέλαβαν την ελληνική βραχονησίδα «Μικρή Ίμια» (η πρώτη εισβολή επί ελληνικού εδάφους από το 1941), από την οποία αποχώρησαν αφού οι Ειδικές Δυνάμεις μας αποχώρησαν από το ελληνικό έδαφος της «Μεγάλης Ίμια». Τι είδους αμοιβαία υποχώρηση νοείται, όταν οι Τούρκοι αποχωρούν από την καταληφθείσα από αυτούς ελληνική «Μικρή Ίμια» και οι Έλληνες αποχωρούν από την επίσης ελληνική «Μεγάλη Ίμια»; Σας υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη σχετική αναφορά στο ανωτέρω σχολικό βιβλίο ανέγραφε «…με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ίμια», με αποτέλεσμα να προκληθούν έντονες αντιδράσεις και εξ αιτίας αυτών η τότε Υπουργός κ. Άννα Διαμαντοπούλου προέβη στην αναδιατύπωση «με αφορμή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της βραχονησίδας Ίμια», η οποία συμπεριελήφθη στη νέα έκδοση του σχετικού σχολικού βιβλίου, το 2011.

Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεστε, κατά το παράδειγμα της ανωτέρω προκατόχου σας, να ζητήσετε, αφενός την προσθήκη στο παραπάνω απόσπασμα κειμένου του ως άνω σχολικού βιβλίου, των ονομάτων των τριών ανωτέρω αναφερόμενων θυσιασθέντων ηρώων στα Ίμια, και αφετέρου, την απάλειψη της φράσης «αμοιβαίες υποχωρήσεις»;

Ο ερωτών Βουλευτής Κωνσταντίνος Χήτας”.

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood