Ένα είδος σαλιγκαριού με αδηφάγα όρεξη σχεδόν για τα πάντα, και ικανότητα να μεταδίδει θανατηφόρες ασθένειες, (ξανα)βρέθηκε μετά από πολλά χρόνια στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Το γιγάντιο αφρικανικό σαλιγκάρι θεωρείται ένα από τα πιο επιβλαβή μαλάκια στον κόσμο, καταναλώνοντας τουλάχιστον πεντακόσια είδη φυτών και τρώγοντας…στόκο από τους τοίχους των σπιτιών για να παίρνει ασβέστιο.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι, ότι τα σαλιγκάρια αυτού του είδους αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων καθώς μπορούν να μεταδώσουν τον πνευμονικό σκώληκα αρουραίου, ένα παράσιτο που προκαλεί μηνιγγίτιδα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times.

«Αν δείτε αυτά τα σαλιγκάρια, μην τα αγγίζετε», συμβουλεύει η Νίκι Φράιντ, επίτροπος Γεωργίας της πολιτείας της Φλόριντα, και «κυρίως, μην τα φάτε! Αυτό το είδος δεν είναι από αυτά που μπαίνουν σε βούτυρο, λάδι και σκόρδο», προειδοποίησε εμφατικά.

Τα γιγάντια αφρικανικά σαλιγκάρια, που μεγαλώνουν ως και 22 εκατοστά σε μήκος, αναπαράγονται γρήγορα. Ένα σαλιγκάρι μπορεί να γεννήσει περισσότερα από 2.500 αυγά τον χρόνο. Η κατοχή ή η εισαγωγή τους στις ΗΠΑ χωρίς άδεια, είναι παράνομη, ωστόσο, τον περασμένο μήνα εντοπίστηκαν πάρα πολλά από αυτά πολύ κοντά στην Τάμπα, όπως δήλωσαν οι Αρχές.

Φλόριντα: Σε κατάσταση συναγερμού για το αφρικανικό σαλιγκάρι-γίγανταΈκτοτε οι ειδικοί έχουν βρει περισσότερα από 1.400 σαλιγκάρια, νεκρά ή ζωντανά, μέσα σε τριάντα σπίτια στην περιοχή, και οι Αρχές έχουν επιστρατεύσει ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους που μπορούν να μυρίσουν τα παράσιτα και να εντοπίσουν τα μαλάκια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το αφρικανικό χερσαίο σαλιγκάρι εμφανίζεται στη Φλόριντα. Σύμφωνα με το τμήμα Γεωργίας και Εξυπηρέτησης Καταναλωτών της Φλόριντα, έχει εξαλειφθεί δύο φορές στο παρελθόν. Εντοπίστηκε αρχικά το 1969, εξαφανίστηκε το 1975, και ξαναεμφανίστηκε το 2011 στο Μαϊάμι. Πέρυσι οι Αρχές πανηγύριζαν νομίζοντας ότι  απαλλάχτηκαν για πάντα από αυτό, αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι το αφρικανικό σαλιγκάρι βρίσκει πάντα τον τρόπο να εντυπωσιάζει με τις ξαφνικές εμφανίσεις του.

Πηγή: protagon.gr