Στην κυκλοφορία το βιβλίο του Γ. Κουφάκη “Μπογιαλίκια Ανατολικής Ρωμυλίας: Μερική ιστορία – Γλωσσικό ιδίωμα – Ιστορίες στα Μπογιαλικιώτικα – Ήθη και έθιμα – Η παλιά Ξυλαγανή”

Στην κυκλοφορία το βιβλίο του Γ. Κουφάκη "Μπογιαλίκια Ανατολικής Ρωμυλίας: Μερική ιστορία – Γλωσσικό ιδίωμα – Ιστορίες στα Μπογιαλικιώτικα – Ήθη και έθιμα – Η παλιά Ξυλαγανή".
Screenshot_2108
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Παρατηρητής της Θράκης” και σύντομα θα πάρει τη θέση του στα ράφια των βιβλιοπωλείων, το 180 σελίδων βιβλίο του Γιώργου Ι. Κουφάκη με τίτλο “Μπογιαλίκια Ανατολικής Ρωμυλίας: Μερική ιστορία – Γλωσσικό ιδίωμα – Ιστορίες στα Μπογιαλικιώτικα – Ήθη και έθιμα – Η παλιά Ξυλαγανή”.
Πρόκειται για μια σύντομη ιστορία των χωριών της Ανατολικής Ρωμυλίας, Μικρό και Μεγάλο Mπογιαλίκι (και της αποικίας τους Μουραντανλί), και κάποιες βασικές γνώσεις για τη γλώσσα και τα ήθη και έθιμα των Μπογιαλικιωτών.
Στην κυκλοφορία το βιβλίο του Γ. Κουφάκη "Μπογιαλίκια Ανατολικής Ρωμυλίας: Μερική ιστορία – Γλωσσικό ιδίωμα – Ιστορίες στα Μπογιαλικιώτικα – Ήθη και έθιμα – Η παλιά Ξυλαγανή"Ο συγγραφέας μας συστήνει το βιβλίο του:
«Στο παρόν πόνημα επιχειρώ να δώσω μια μερική και σύντομη ιστορία των χωριών της Ανατολικής Ρωμυλίας, Μικρό και Μεγάλο Mπογιαλίκι (και της αποικίας τους Μουραντανλί), και κάποιες βασικές γνώσεις για τη γλώσσα και τα ήθη και έθιμα των Μπογιαλικιωτών. Το γλωσσικό ιδίωμα των Μπογιαλικιωτών δεν έτυχε μέχρι σήμερα κάποιας μελέτης και καταγραφής. Τολμώ να επιχειρήσω αυτή τη σύντομη έστω καταγραφή, γνωρίζοντας ότι αυτό το εγχείρημα είναι και δύσκολο και επικίνδυνο καθώς δεν υπάρχουν γραπτές πηγές για το συγκεκριμένο ιδίωμα. Όμως το κάνω αν και δεν είμαι ούτε ιστορικός ούτε γλωσσολόγος ούτε καν φιλόλογος. Είμαι απλώς ένας Μπογιαλικιώτης, λάτρης της μητρικής του γλώσσας και της παράδοσης. Όσον αφορά τη διάρθρωση του βιβλίου, στην αρχή παραθέτω τις πηγές που χρησιμοποίησα για αυτή την εργασία. Στη συνέχεια το βιβλίο διαιρείται σε πέντε μέρη:
  • Στο πρώτο μέρος υπάρχει μια μερική ιστορία των Μπογιαλικίων και μια περιγραφή των μεταναστεύσεων των Μπογιαλικιωτών αλλά και των άλλων Ελλήνων από την περιοχή Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας στην Ελλάδα.
  • Στο δεύτερο μέρος αναπτύσσεται με συντομία το γλωσσικό ιδίωμα των Μπογιαλικιωτών με πολλά γλωσσικά παραδείγματα, ιδιωματισμούς και παροιμιακές φράσεις. Γίνεται επίσης αναφορά στην αλληλεπίδραση αυτού του ιδιώματος με την τουρκική και τη βουλγαρική γλώσσα, με παράθεση γλωσσικών δανείων.
  • Στο τρίτο μέρος υπάρχει ένα ανθολόγιο με ιστορίες στα μπογιαλικιώτικα. Άλλες από αυτές είναι δικής μου επινόησης, και άλλες, πάντοτε με την ευγενική συναίνεση των δημιουργών τους και με αναφορά της πατρότητάς τους, είναι επιλεγμένες από το διαδίκτυο.
  • Στο τέταρτο μέρος περιγράφονται σύντομα ήθη και έθιμα των Μπογιαλικιωτών.
  • Στο πέμπτο μέρος γίνεται μια σύντομη αναδρομή στην παλιά Ξυλαγανή μέσα από φωτογραφίες σχετικές με την καθημερινή ζωή, τις γεωργικές εργασίες και τα επαγγέλματα των κατοίκων. Οι φωτογραφίες αυτές, με την τεχνική υποστήριξη του φίλου και πάντα πρόθυμου Τριαντάφυλλου Παπαδάκη, προέρχονται από τη διαρκή έκθεση φωτογραφιών τού επίσης φίλου και συναδέλφου Δημήτρη Δουμπουλάκη στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξυλαγανής.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει και ένα γλωσσάρι με μπογιαλικιώτικες λέξεις για όσους/όσες δεν γνωρίζουν το ιδίωμα».

Περισσότερες πληροφορίες:

Στην κυκλοφορία το βιβλίο του Γ. Κουφάκη "Μπογιαλίκια Ανατολικής Ρωμυλίας: Μερική ιστορία – Γλωσσικό ιδίωμα – Ιστορίες στα Μπογιαλικιώτικα – Ήθη και έθιμα – Η παλιά Ξυλαγανή"

Βιογραφικό σημείωμα συγγραφέα

Ο Γιώργος Ι. Κουφάκης γεννήθηκε το 1944 στην Ξυλαγανή του νομού Poδόπης. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Ξυλαγανής και αποφοίτησε ως αριστούχος από το Γυμνάσιο Αρρένων Κομοτηνής. Το 1962 εισήχθη με υποτροφία στο Φυσικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από τα φοιτητικά του χρόνια άρχισε να διδάσκει σε φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης, αργότερα δίδαξε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια υπήρξε συνιδιοκτήτης φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης στην ίδια πόλη. Μετά τη συνταξιοδότησή του το 2005 δίδαξε για δέκα χρόνια εθελοντικά στο Ίδρυμα Μέλισσα και σε Κοινωνικά Φροντιστήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έχει συγγράψει έξι βιβλία Φυσικής. Γνωρίζει αγγλικά και τουρκικά (ενώ τελευταία έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον του και τα ρωσικά). Ζει στη Θεσσαλονίκη, είναι παντρεμένος και έχει τρεις κόρες, έναν εγγονό και μία εγγονή.

Στην κυκλοφορία το βιβλίο του Γ. Κουφάκη "Μπογιαλίκια Ανατολικής Ρωμυλίας: Μερική ιστορία – Γλωσσικό ιδίωμα – Ιστορίες στα Μπογιαλικιώτικα – Ήθη και έθιμα – Η παλιά Ξυλαγανή"

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood