Έκθεση ΣΥΡΙΖΑ: Στα 2,2 δισ. € τα πραγματικά υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας για τους καταναλωτές

Αυτό κατά συνέπεια είναι και το ποσό που οφείλει η κυβέρνηση, όπως έχει δεσμευτεί μετά από μεγάλη πίεση του ΣΥΡΙΖΑ, να φορολογήσει κατά 90% και να επιστρέψει άμεσα στους καταναλωτές,
Συνέντευξη Τύπου του τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.  Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022  (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ξεπερνούν το 1,7 δισ. ευρώ τα πραγματικά υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας για τους καταναλωτές.

Αυτό προκύπτει από την Έκθεση εκτίμησης των πραγματικών υπερκερδών για την περίοδο Ιουλίου 2021-Μαρτίου 2022 που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του Τομέα Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα.

Πρόκειται για 1,7 δισ. ευρώ υπερκέρδη, δηλαδή αισχροκέρδεια, εκ μέρους των ηλεκτροπαραγωγών, με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που παρήχθησαν στις πλάτες των καταναλωτών, νοικοκυριών και παραγωγικών φορέων.

“Αυτό κατά συνέπεια είναι και το ποσό που οφείλει η κυβέρνηση, όπως έχει δεσμευτεί μετά από μεγάλη δική μας πίεση, να φορολογήσει κατά 90% και να επιστρέψει άμεσα στους καταναλωτές”, τόνισαν οι κ.κ. Φάμελλος και Πέρκα και πρόσθεσαν: “Η κυβέρνηση οφείλει να επανυπολογίσει τα υπερκέρδη με τον ορθό τρόπο που εφαρμόστηκε στην Έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και όχι με απαράδεκτες μεθόδους – π.χ. με αφαίρεση εκπτώσεων – να επιδιώκει τη μείωση των υπερκερδών που θα φορολογηθούν”.

Το ποσό λοιπόν των πραγματικών υπερκερδών, τελικά ξεπερνά σημαντικά τα 927 εκατ. ευρώ που υπολόγισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για ένα εξάμηνο. Μάλιστα η Έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκτιμά ότι τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για το δωδεκάμηνο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, εκτιμώνται σε 2,2 δισ. ευρώ, ενώ τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022 που χρεώθηκαν στους καταναλωτές και αναμένεται να επιστραφούν ως επιδότηση καταναλωτών μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, εκτιμώνται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Η Έκθεση αποδεικνύει με στοιχεία της ΡΑΕ ότι η άνοδος των τιμών στην προημερήσια αγορά της Ελλάδας είχε ξεκινήσει τρεις μήνες νωρίτερα, από τον Ιούλιο του 2021, και είναι ελλιπής ο υπολογισμός της ΡΑΕ που περιλαμβάνει μόνο την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022.

Εξάλλου η Ελλάδα με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία κατέγραφε σε μηνιαία βάση και σχεδόν για κάθε μήνα από τις υψηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας πανευρωπαϊκά, ούσα πρώτη τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 2021, τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2022. Και εξάλλου, από τις 05.08.2021 η ΔΕΗ εφάρμοσε τη ρήτρα αναπροσαρμογής που μετέφερε άδικα και καταχρηστικά το σύνολο της ακρίβειας της χονδρεμπορικής στους καταναλωτές.

Οι κ.κ. Φάμελλος και Πέρκα έκαναν ειδική αναφορά στα ενδογενή χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που καθιστούν την Ελλάδα ευάλωτη και περισσότερο εκτεθειμένη στις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης: στην επιλογή της κυβέρνησης να ξεκινήσει το ράλι ακρίβειας με την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 20% τον Σεπτέμβριο του 2019, στην αισχροκέρδεια το μεγαλύτερο μέρος του 2020 όπου συμμετείχε και η ΔΕΗ, στην εκκίνηση λειτουργίας του Μοντέλου-Στόχου (Target Model) χωρίς επαρκή προετοιμασία, χωρίς έλεγχο και ρύθμιση, στην ανοχή εκ μέρους της κυβέρνησης και των αρμόδιων ρυθμιστικών Αρχών (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Επιτροπή Ανταγωνισμού) φαινομένων χειραγώγησης τιμών και λειτουργίας ολιγοπωλίου στην ελληνική ενεργειακή αγορά, καθώς και στην απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προσδέσει την ελληνική ηλεκτροπαραγωγή στο φυσικό αέριο για δεκαετίες, πίσω από την βίαιη και προσχηματική απολιγνιτοποίηση όπου κρύβεται η αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες ακριβού ορυκτού αερίου ιδιωτών και όχι αντικατάσταση με ΑΠΕ.

Έκθεση ΣΥΡΙΖΑ: Στα 2,2 δισ. € τα πραγματικά υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας για τους καταναλωτέςΣχετικά με τη μεθοδολογία, η Έκθεση εκτίμησης των υπερκερδών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βασίζεται στον υπολογισμό της διαφοράς των εσόδων των παραγωγών με το πραγματικό, πλήρες κόστος παραγωγής, θεωρώντας και ένα εύλογο συνολικό περιθώριο κέρδους χονδρικής επί του μεταβλητού κόστους παραγωγής (5%) ώστε να μη μεταφέρονται στρεβλώσεις, δυσλειτουργίες ή τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία μονάδων μεταξύ διαφορετικών περιόδων.

Οι εκπρόσωποι του τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσαν ότι στο διάστημα Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022 η παρατηρούμενη αύξηση του κόστους χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού ανήλθε σε περίπου 8 δισ. ευρώ. Συνολικά το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς ανήλθε σε ~11,4 δισ. ευρώ την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, ενώ το αντίστοιχο κόστος ανερχόταν σε ~3,4 δισ. ευρώ κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Σχολίασαν τέλος τον νέο μηχανισμό της κυβέρνησης, τον «Προσωρινό Μηχανισμό Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας» του ν. 4951/2022, τονίζοντας: «Ο μηχανισμός αυτός κρύβει νέα υπερκέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ τον χρόνο με υπογραφή Υπουργού, ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα τιμολόγια των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, λίγες μόνο μέρες πριν από τον Αύγουστο. Η κυβέρνηση μας οδηγεί δυστυχώς σε αχαρτογράφητα νερά ενώ οι όποιες δεσμεύσεις της διαψεύδονται διαρκώς εδώ και ένα έτος. Η ενεργειακή κρίση ακρίβειας και στρατηγικής αναδεικνύει ότι είναι άμεση η ανάγκη πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα».

Δείτε την παρουσίαση της έκθεσης ΕΔΩ.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση ΕΔΩ.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood