• του Δημήτρη Αγγελίδη από την “Εφημερίδα των Συντακτών”

Ένας νεκρός ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό, και δύο πνιγμένοι σε απόπειρα παράνομης επαναπροώθησης από την ελληνική όχθη – Πενήντα πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και μία εβδομάδα σε νησίδα του ποταμού – Παρέμβαση οργανώσεων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να δοθεί κατεπείγουσα εντολή διάσωσης.
Σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών”, τρεις Σύροι πρόσφυγες βρήκαν τραγικό θάνατο στον ποταμό Έβρο την προηγούμενη Πέμπτη 14 Ιουλίου, όταν οι ελληνικές αρχές μετέφεραν βίαια και εγκατέλειψαν σε νησίδα του ποταμού, ομάδα τουλάχιστον πενήντα προσφύγων.

Οι πρόσφυγες προσέφυγαν χθες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) μέσω των οργανώσεων “Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες” και “Human Rights 360”, ζητώντας να δοθεί κατεπείγουσα εντολή στην ελληνική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει επιχείρηση διάσωσής τους, να διασφαλίσει στοιχειώδεις συνθήκες επιβίωσής τους και να καταγράψει το αίτημά τους για άσυλο.

Το ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών” υποστηρίζει πως “σύμφωνα με τις ανατριχιαστικές μαρτυρίες τους, ο ένας Σύρος πέθανε κατά τη διάρκεια άγριου ξυλοδαρμού του ίδιου και της ομάδας των περισσότερων από 50 ατόμων που συνελήφθησαν άτυπα μόλις έφτασαν στην ελληνική όχθη. Οι δύο άλλοι πέθαναν από πνιγμό καθώς οι αστυνομικοί τούς ανάγκασαν να βγάλουν τα ρούχα τους και να πέσουν στο ποτάμι για να κολυμπήσουν μέχρι την τουρκική όχθη, ενώ δεν ήξεραν κολύμπι. Όσα διηγούνται οι εγκλωβισμένοι συνθέτουν άλλη μια βάναυση και εγκληματική, αν όχι ευθέως δολοφονική, απόπειρα παράνομης επαναπροώθησης προσφύγων από την ελληνική όχθη του Έβρου σε νησίδες του ποταμού, όπου τους εγκαταλείπουν οι ελληνικές αρχές για να περάσουν μόνοι τους στην Τουρκία. Αν δεν συμβεί αυτό, αναλαμβάνουν στη συνέχεια οι ίδιες οι ελληνικές αρχές να τους επαναπροωθήσουν, αγνοώντας τις εντολές του ΕΔΔΑ για διάσωση, συχνά χρησιμοποιώντας άλλους πρόσφυγες-σκλάβους τους οποίους εξαγοράζουν με αντάλλαγμα μια προσωρινή άδεια παραμονής, σύμφωνα με τις πρόσφατες αποκαλύψεις οργανώσεων και του ευρωπαϊκού Τύπου”.

evros nekros
Το πτώμα του Χ. εντοπίστηκε στην τουρκική όχθη του Έβρου από πρόσφυγες που ανέβασαν τη φωτογραφία σε αραβόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να βρεθούν συγγενείς του και να γίνουν η αναγνώριση και η ταφή. Οι πρόσφυγες της νησίδας αναγνώρισαν στο πρόσωπό του τον άνδρα που είχε χάσει τη ζωή του στην ελληνική όχθη κατά τη διάρκεια άγριου ξυλοδαρμού από τις ελληνικές αρχές την περασμένη εβδομάδα.

Οι δύο Οργανώσεις σημειώνουν στην προσφυγή τους στο ΕΔΔΑ: “Όπως μας ανέφεραν, με την είσοδό τους στο ελληνικό έδαφος, στην ελληνική πλευρά του ποταμού Έβρου, συνάντησαν άνδρες ενδεδυμένους με μπλε ρούχα και με τη λέξη police αναγεγραμμένη, και κάποιους με ρούχα παραλλαγής και κομάντο, που τους περίμεναν στην όχθη του ποταμού. Εκεί άρχισαν να τους χτυπούν. Στο σημείο βρίσκονταν και αραβόφωνοι οι οποίοι τους χτύπησαν ακόμα περισσότερο, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλoυ. Χτύπησαν και […] υπερήλικη γυναίκα εβδομήντα χρόνων. Ένας εκ των προσφύγων απεβίωσε στο σημείο κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων. Εν συνεχεία έβαλαν τις οικογένειες και τα παιδιά σε βάρκες και τους πέρασαν στη νησίδα απέναντι. Οι άνδρες μόνοι εξαναγκάστηκαν να βγάλουν τα ρούχα τους και μετά εξαναγκάστηκαν να πέσουν στο ποτάμι διά της βίας. Μας ενημέρωσαν ότι καθώς κολυμπούσαν να σωθούν προς τη νησίδα, δύο εξ αυτών δεν ήξεραν κολύμπι πνίγηκαν. Ο ένας μάλιστα φώναζε βοήθεια σε όσους ήταν ήδη στη νησίδα, αλλά τότε από την ελληνική πλευρά ακούστηκαν πυροβολισμοί και οι αραβόφωνοι τους φώναξαν ότι αν πλησιάσετε να τους σώσετε θα σας σκοτώσουμε. Υπάρχει σχετικό βίντεο που δείχνει ένα χωρίς ρούχα πτώμα να επιπλέει”.

Στο παρακάτω βίντεο υποστηρίζεται οτι οι πρόσφυγες ανακαλύπτουν το πτώμα του ενός από τους δύο Σύρους να πλέει κοντά στη νησίδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών”, ο πρόσφυγας είχε μαζί του τα δύο μικρά παιδιά του τα ίχνη των οποίων έχουν εξαφανιστεί από τη στιγμή του θανάτου του.

evros prosfyges

Το ρεπορτάζ επισημαίνει πως στη διάθεση των Οργανώσεων, του ΕΔΔΑ και της “Εφημερίδας των Συντακτών” βρίσκονται και άλλα βίντεο όπως και φωτογραφίες από τη νησίδα, που απεικονίζουν άνδρες χωρίς ρούχα, μόνο με το εσώρουχο, μέσα στη λάσπη, μικρά παιδιά που κλαίνε και προσπαθούν να ξεδιψάσουν φιλτράροντας το νερό του ποταμού με χαλίκια και χαρτοπετσέτες μέσα σε πλαστικά μπουκάλια και τους υπόλοιπους πρόσφυγες σε απόγνωση.

85e8c9e5 evros gymnoi1

evros prosfyges

Όπως αναφέρεται πρόκειται για 34 Σύρους, 13 κουρδικής καταγωγής και 3 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους μια γυναίκα 70 ετών με σάκχαρο που χρειάζεται ιατρική βοήθεια, δύο έγκυες 8 μηνών και μία 6 μηνών, και 12 παιδιά. Οι Οργανώσεις ενημέρωσαν χθες το πρωί τις ελληνικές αρχές για την κατάσταση, στέλνοντας και το γεωγραφικό στίγμα των προσφύγων.

evros
Το γεωγραφικό στίγμα (41°16’21.2″N 26°25’41.5″E) που έστειλαν οι πρόσφυγες μέσω της εφαρμογής google maps, τους δείχνει σε νησίδα του Έβρου ανατολικά του χωριού Κισσάρι.

“Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει απάντηση και δεν έχει λάβει χώρα περισυλλογή τους από τις ελληνικές αρχές, ούτε τους έχει παρασχεθεί πρόσβαση σε διεθνή προστασία”, σημειώνουν οι οργανώσεις στην προσφυγή στο ΕΔΔΑ. Μέχρι αργά χτες το βράδυ εξάλλου δεν υπήρχε ενημέρωση για επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων, ωστόσο σε βίντεο που έστειλαν οι πρόσφυγες ακούγονται ελικόπτερα να πετούν πάνω από τη νησίδα.

Ενημέρωση και διερεύνηση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΤΡΙΖΑ τονίζει: “Λίγες μόνο ημέρες μετά την καταδίκη της χώρας μας για το αποτέλεσμα της βίαιης επαναπροώθησης στο Φαρμακονήσι το 2014, άλλη μια έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των καταγγελιών. Μάλιστα, αντί να απολογηθεί για τη στάση της Κυβέρνησης, τότε και τώρα, ο αρμόδιος Υπουργός, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για δημιουργία ανεξάρτητου φορέα, επέλεξε να συστήσει εντός της δομής του Υπουργείου κυβερνητικά ελεγχόμενη Ειδική Επιτροπή που θα ελέγχει τις καταγγελίες για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου κατά τη διαδικασία στα σύνορα και την εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Αναμένουμε άμεση ενημέρωση για το περιστατικό και σε βάθος διερεύνηση των πολύ σοβαρών αυτών καταγγελιών“.