Με κεντρικό μήνυμα “Βάζουμε τέλος στα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) τώρα, πριν χαθούν κι άλλα ζώα, κατοικίδια και άγρια”, η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης* δημιούργησε ενημερωτικό σποτ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για τα δηλητηριασμένα δολώματα, προσπαθώντας να εξηγήσει ότι το πρόβλημα αφορά όλους μας.
Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, ευρύτερα γνωστών ως φόλες, παρ’ ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται από το 1993, συνεχίζει να είναι ακόμη κοινή πρακτική που δεν απειλεί μόνο σπάνια είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, αλλά πλήττει εξίσου σοβαρά τα ζώα εργασίας, συντροφιάς και τα αδέσποτα.
Η διασπορά των δηλητηριασμένων δολωμάτων δεν περιορίζεται μόνο σε αστικά κέντρα, αλλά και στην ύπαιθρο και στις φυσικές περιοχές της χώρας βλάπτοντας τη σπάνια πανίδα, την αγροτική οικονομία και τη δημόσια υγεία.
Η παράνομη αυτή η πρακτική χρησιμοποιείται από διάφορες κοινωνικές ομάδες, ιδίως για την καταπολέμηση ή τον έλεγχο του πληθυσμού των ζώων.
Έχουν καταγραφεί διάφοροι τύποι δηλητηριασμένων δολωμάτων, με τα συνηθέστερα να είναι κομμάτι κρέατος ή ολόκληρο κουφάρι ζώου με δηλητήριο (συνήθως φυτοφάρμακα, εγκεκριμένα ή μη), ανάλογα με τα ζώα-στόχους, και δολώματα παραφίνης με πολύ τοξικό και επικίνδυνο ακόμα και για άνθρωπο, κυανιούχο κάλιο.
Πολλά από τα περιστατικά δηλητηρίασης που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, είτε δεν καταγγέλλονται είτε παραμένουν άγνωστα, γεγονός που δυσκολεύει τη συνολική εκτίμηση και ορθή αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε αυτό το σποτ οι πολίτες ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν ενεργά στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου καταγγέλλοντας στις αρμόδιες αρχές τα περιστατικά θανάτωσης ζώων από δηλητηριασμένα δολώματα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να έρχονται σε σωματική επαφή με δηλητηριασμένο δόλωμα ή ζώο, ούτε να τα μετακινούν, καθώς μπορεί να κινδυνέψει η ζωή τους. Σε περίπτωση που αντιληφθούν ή ενημερωθούν για παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, μπορούν άμεσα να απευθυνθούν είτε στην αρμόδια Δασική Υπηρεσία είτε στην Αστυνομία είτε στις Μονάδες Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων. Επίσης, η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και Ζώων του WWF Ελλάς και της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης, βρίσκεται πάντα στη διάθεση των πολιτών (25540-32210).
*Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία/Περιβαλλοντική Οργάνωση τοπικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια της Θράκης εστιάζοντας κυρίως στην ορεινή και ημιορεινή περιοχή των περιφερειακών ενοτήτων Έβρου και Ροδόπης. Βασικός σκοπός της είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Θράκης με έμφαση στα αρπακτικά πουλιά ως δείκτες καλής κατάστασης της βιοποικιλότητας, προάγοντας δράσεις για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 με έδρα τον οικισμό της Δαδιάς του Δήμου Σουφλίου στην περιφερειακή ενότητα Έβρου.