Χαρίτου: “Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα υποστελέχωσης της Π.Υ. Ροδόπης”

"Ανοχύρωτη απέναντι στις πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα η Ροδόπη".
Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου (23)

Η κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ροδόπης με τα 41 κενά οργανικών θέσεων, και δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση πρόσληψης νέου προσωπικού.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά στην από τις 4 Ιουλίου 2022 κοινοβουλευτική ερώτηση του Δημήτρη Χαρίτου δια της οποίας ο Βουλευτής της Ροδόπης:

  • παρουσίαζε τις μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ροδόπης η οποία καλύπτει πολλαπλές ανάγκες υπηρεσιών διοίκησης στην ΑΜ-Θ, την υπηρεσία στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, καθώς και τα κλιμάκια Σαπών και Ιάσμου,
  • υπογράμμιζε ότι με τόσα κενά και χωρίς την πρόσληψη εποχικού προσωπικού δυσχεραίνεται η υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για την πυροπροστασία της περιοχής, την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων συνεπεία της κλιματικής κρίσης, και
  • ζητούσε από το αρμόδιο υπουργείο την άμεση ενίσχυσή της με μόνιμο προσωπικό.

Συγκεκριμένα ο κ. Τουρνάς στην απάντησή του αναφέρει: “Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, σας γνωρίζουμε ότι, δυνάμει του άρθρου 151 του ν. 4662/ 2020 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 27), ρυθμίζεται η κατανομή της υπηρετούσας δύναμης στο Πυροσβεστικό Σώμα, με κριτήριο τις ιδιαίτερες επιχειρησιακές του ανάγκες. Τούτου δοθέντος, δυνάμει της υπ’ αριθ. 79240 Φ.102.2/ 31.12.2021 Διαταγής, το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος προέβη στην κατανομή συνολικής υπηρετούσας δύναμης του πυροσβεστικού προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος στις λειτουργούσες Υπηρεσίες αυτού για το έτος 2022 -μεταξύ άλλων- και για την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, στην οποία -βάσει δυναμολογίου- υπηρετούν ενενήντα πέντε (95) πυροσβεστικοί υπάλληλοι (μέχρι το βαθμό του Πυρονόμου), ήτοι οι προβλεπόμενοι στην υπόψη κατανομή. Τέλος, τίθεται υπόψη σας ότι η υπαγωγή εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από γνώμη της προβλεπόμενης στην παρ. 1 του άρθρ. 20 του ν. 3790/ 2009 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 143) Διαρκούς Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι δεν συμπεριλαμβάνονται στις ειδικότητες που προβλέπονται στην ισχύουσα υπ’ αριθ. Φ.10221/ οικ.26816/929/ 02.12.2011 Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Βαριές και ανθυγιεινές εργασίες» (Φ.Ε.Κ. Β’ – 2778)”.

Χαρίτου: “Ανοχύρωτη απέναντι στις πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα η Ροδόπη”

Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Τουρνά ο κ. Χαρίτου σημειώνει: “Ο Υφυπουργός αρκείται να γνωστοποιήσει αυτό που ήδη γνωρίζαμε, δηλαδή τον αριθμό των 95 υπαλλήλων που υπηρετούν στην Π.Υ. Ροδόπης, αρνείται ουσιαστικά να αναγνωρίσει το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσής της με τα 41 κενά οργανικών θέσεων, και κυρίως δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση πρόσληψης νέου προσωπικού για την κάλυψη των κενών αυτών. Όπως επίσης, ενώ γνωρίζει το αντικείμενο εργασιών του πυροσβεστικού σώματος, αποποιείται τις ευθύνες του για την ένταξη του επαγγέλματος του πυροσβέστη ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό μεταθέτοντας το στο υπουργείο Εργασίας. Τέλος ο υφυπουργός αποφεύγει να απαντήσει αν τελικά θα γίνει μετακίνηση πυροσβεστών από την περιφέρεια στην Αθήνα για προληπτικούς λόγους, γεγονός που θα  αποδυναμώσει την περιοχή εν μέσω αντιπυρικής περιόδου”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood