[VID] Παράθυρο για την ενίσχυση του Προγράμματος Νέων Αγροτών στην ΑΜ-Θ

Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ανακατανομής των πιστώσεων που περισσεύουν σε άλλες Περιφέρειες.
Screenshot_2009
  • Την ανάγκη να στηριχθεί ο πρωτογενές τομέας της Θράκης έθεσε ο Ιλχάν Αχμέτ.

  • «Αντιλαμβάνομαι τα ζητήματα της Θράκης και τη θέληση που έχουν όλες οι πτέρυγες της Βουλής να στηρίξουμε την περιφέρεια», επεσήμανε ο Γ. Στύλιος.

Τη δέσμευση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργου Στύλιου, ότι θα επανεξεταστεί η δυνατότητα επιπλέον ενίσχυσης του προγράμματος νέων αγροτών για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έλαβε κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή, ο Βουλευτής Ροδόπης με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ.

Με την επίκαιρη ερώτησή του ο Βουλευτής Ροδόπης ανέδειξε την ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού του συγκεκριμένου προγράμματος «αφού υπάρχει μεγάλος αριθμός δικαιούχων που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και δεν εντάσσονται λόγω ανεπάρκειας των διαθέσιμων κονδυλίων».

Ειδικότερα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κατατέθηκαν συνολικά 1.460 αιτήσεις με αιτούμενο ποσό 52.636.000 ευρώ, όταν το διαθέσιμο ποσό ήταν 45.436.000 ευρώ, και εντάχθηκαν 1.211 δικαιούχοι ενώ παραμένουν ως απορριπτέοι 191, και προκειμένου να ενταχθούν όλοι απαιτούνται επιπλέον 7.200.000 ευρώ.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ επικαλέστηκε το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής όπου γίνεται σαφής αναφορά στον πρωτογενή τομέα.

[VID] Παράθυρο για την ενίσχυση του Προγράμματος Νέων Αγροτών στην ΑΜ-Θ«Εφόσον υπάρχει και αυτή η ισχυρή γνωμάτευση, υπάρχουν δέκα λόγοι παραπάνω προκειμένου η Θράκη να ενισχυθεί με νέους αγρότες, δηλαδή να κρατήσουμε τους νέους μας στη γη τους, να μπορέσουν να γίνουν νέοι αγρότες, να δεσμευτούν να μείνουν στην αγροτιά, όπως λέει το πρόγραμμα, αλλά και περαιτέρω να τους δοθεί η δυνατότητα. Να δοθεί έστω ισομερώς η δέουσα προσοχή λόγω και της ιδιαίτερης κατάστασης που υπάρχει στη Θράκη και πραγματικά οι νέοι φεύγουν. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα προκειμένου να απορροφηθούν όλοι αυτοί είναι οι νέοι αγρότες», κατέληξε απευθυνόμενος προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Ροδόπης.

Απαντώντας ο κ. Στύλιος τόνισε μεταξύ άλλων ότι “οι συνολικοί αιτούντες στην Περιφέρεια ήταν 1.361 υποψήφιοι νέοι αγρότες. Εξ αυτών απορρίφθηκαν οι 59 γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Έχουν, λοιπόν, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ενταχθεί 861, 239 είναι εν δυνάμει εντασσόμενοι από τους οποίους αναμένεται να ενταχθούν άλλα περίπου 100 άτομα. Συνολικά, οι εντασσόμενοι θα υπερβούν τον αριθμό των 1.200 και μένουν εκτός προγράμματος περίπου 200 υποψήφιοι νέοι αγρότες. Καταλαβαίνετε και εσείς ότι είναι ένα κίνητρο ισχυρό τα πολλά χρήματα, τα 35.000 έως 40.000 ευρώ, αλλά αν χρειαστεί να τα επιστρέψεις, έχει πολύ μεγάλο ρίσκο και θα δημιουργήσουμε κάποιες καταστάσεις που δεν θέλουμε να τις έχουμε και δεν θέλουμε να τις βιώσουμε, ούτε εμείς, ούτε εσείς». Σε αυτό το σημείο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αφού υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να περισσέψουν πιστώσεις που άλλες περιφέρεις που δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν στο σύνολο τα χρήματα που έχουν διατεθεί. «Στην Ήπειρο είχαμε προϋπολογίσει να ενταχθούν στο πρόγραμμα περί τους 930. Τελικά οι συνολικές αιτήσεις στην Ήπειρο δεν ξεπερνούσαν τις 650. Άρα περίσσεψαν χρήματα. Αυτά τα χρήματα στην ανακατανομή που κάναμε στην πρώτη φάση τα υπολογίσαμε. Υπάρχουν όμως περιφέρειες όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Θα δούμε και από εκεί τι θα περισσέψει», ανέφερε και συνέχισε: «Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Βουλής και της Ολομέλειας. Λέω πραγματικά με αίσθηση εθνικής ευθύνης ότι αντιλαμβάνομαι τα ζητήματα της Θράκης και τη θέληση που έχουν όλες οι πτέρυγες της Βουλής να στηρίξουμε την περιφέρεια και ειδικά την περιφέρεια η οποία είναι κοντά στα σύνορα. Δηλαδή, τα μικρά νησιά, αυτούς που είναι στα σύνορα στη βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία, στη Θράκη. Να στηρίξουμε πραγματικά τα σύνορα μας. Το αντιλαμβάνομαι. Καταλαβαίνω, λοιπόν, το πόρισμα της επιτροπής που έγινε από την κ. Μπακογιάννη και τις κατευθύνσεις που έδωσε. Θα ληφθεί σοβαρά υπόψη. Δεν ξέρω αν θα είναι αρκετά τα χρήματα που θα έχουμε να διανείμουμε. Σε κάθε περίπτωση να δούμε αφού ολοκληρωθεί σε όλη την Ελλάδα τι θα περισσέψει. Με ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στη Θράκη θα το διαχειριστούμε και θα το αντιμετωπίσουμε, χωρίς να θέλω να υποσχεθώ κάτι που ξεπερνά και εμένα αυτή τη στιγμή και το τι θα μας προκύψει».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood