Αντικείμενα όπως η…παιδική επιχειρηματικότητα, η…πολιτειότητα και η…πολιτότητα, θα διδάσκονται τα παιδιά των δημοτικών σχολείων που την ερχόμενη σχολική χρονιά θα φοιτούν στο νέο Ολοήμερο σχολείο του οποίου το ωράριο επεκτείνεται ως τις 17:30.
Συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες αλλαγές για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε 5.000 τμήματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, έχουν ως εξής:
Στο Δημοτικό Σχολείο:
- Καθιερώνονται τρεις ζώνες Ολοήμερου: 1η ζώνη από 13:20 έως 14:10 με μεσημβρινό γεύμα-διατροφική αγωγή, 2η ζώνη από 14:10 έως 15:55 με δύο ώρες μελέτη-προετοιμασία, 3η ζώνη από 15:55 έως 17:30 με δύο ώρες σχολικών μαθητικών ομίλων.
- Κατά τη διάρκεια της 2ης ζώνης δεν υπάρχει σαφής προγραμματισμός, αφού μπορεί να είναι όλο το δίωρο αφιερωμένο στη μελέτη και στην προετοιμασία της επόμενης ημέρας, μπορεί όμως και όχι! Ουσιαστικά τα παιδιά θα συνεχίσουν να έχουν «δουλειά» και για το σπίτι μετά τις 6 μ.μ., εξαντλημένα και καταπονημένα. Πόσο μάλλον όταν η 2η ώρα θα ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων ανάλογα με τις ώρες που θα τους περισσεύουν.
- Στην 3η ζώνη, κάτω από τον εύηχο τίτλο «Σχολικοί Μαθητικοί Όμιλοι», όπου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το ποιοι θα διδάσκουν, καθώς περιλαμβάνεται πλειάδα αντικειμένων, υπάρχει αναφορά ακόμα και σε αντικείμενα ανακόλουθα με τις ανάγκες των παιδιών σε αυτές τις ηλικίες, όπως η…ρητορική τέχνη, ή ακόμα και ξένα προς τη φύση του σχολείου, όπως η…παιδική επιχειρηματικότητα, η…πολιτειότητα και η…πολιτότητα!
Στο Νηπιαγωγείο:
- Προστίθενται δύο επιπλέον 30λεπτες διδακτικές ώρες (5η και 6η) με νεφελώδες εκπαιδευτικό περιεχόμενο, κάτω από τους όρους “Ανάπαυση/Ελεύθερο παιχνίδι- ενασχόληση στα κέντρα μάθησης (γωνιές)” και “Ελεύθερο και οργανωμένο παιχνίδι, Ανατροφοδότηση”, που ουσιαστικά επαναλαμβάνουν τις ανάλογες της πρώτης ζώνης (2η και 4η διδακτική ώρα). Επίσης προστίθεται 15λεπτο διάλλειμα (16:00-16:15) αμέσως μετά τη 15λεπτη προετοιμασία αποχώρησης της πρώτης ζώνης (15:45-16:00), και προετοιμασία αποχώρησης στο τέλος της δεύτερης ζώνης (17:15 – 17:30). Η συγκεκριμένη διάρθρωση τεμαχίζει περαιτέρω τον ήδη τραυματισμένο από την προαιρετικότητα ενιαίο χαρακτήρα του ολοήμερου νηπιαγωγείου, και το μετατρέπει σε κέντρο διερχομένων.
- Εξίσου απροσδιόριστο και νεφελώδες είναι το τοπίο αναφορικά με το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών στον συγκεκριμένο τύπο νηπιαγωγείου, που δημιουργεί επιπρόσθετες ανισότητες ανάμεσα στις/στους νηπιαγωγούς των οποίων το διδακτικό ωράριο γίνεται λάστιχο κατά το δοκούν της κάθε κυβέρνησης.