[VID] Ιλχάν Αχμέτ: Από τέλη Ιουλίου οι αποζημιώσεις στους κερασοπαραγωγούς για τον παγετό της άνοιξης του 2021

Τροποποιήθηκε ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις μετά και την καταλυτική παρέμβαση του Βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ.
34234234-7-1

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή τροπολογία του ΥΠΑΑΤ που αφορά στη δυνατότητα προκαταβολών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για καλλιέργειες που την άνοιξη του 2021 ενώ βρίσκονταν στο προανθικό στάδιο επλήγησαν από παγετό. 

Η κυβέρνηση κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ΕΛΓΑ δίνει τη δυνατότητα στον Οργανισμό να αποζημιώσει τους αγρότες που έχουν υποστεί ζημιά στο προανθικό στάδιο. Και αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΛΓΑ”, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς αναφερόμενος στην αναγκαιότητα υπερψήφισης της τροπολογίας.

Με την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να καταβάλλει προκαταβολές πέραν του αρχικώς προβλεπομένου 40% επί της ζημιάς. Το Δ.Σ. του Οργανισμού με απόφασή του θα μπορεί πλέον να καθορίσει το ύψος της προκαταβολής που θα καταβληθεί στους πληγέντες παραγωγούς.

Το ύψος των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν υπολογίζεται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ. Δεδομένου, δε, ότι έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί τα πορίσματα για τις ζημιές, η πληρωμή των προκαταβολών υπολογίζεται να ξεκινήσει περί τα τέλη Ιουλίου.

“Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ, αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη θέση που βρίσκονται οι αγρότες λόγω της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης, στέκονται στο πλευρό τους”, υποστήριξε ο κ. Γεωργαντάς, υπενθυμίζοντας ότι ήδη για τις ζημιές του 2021 ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει στους παραγωγούς 350 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εισφορές αγροτών προς τoν Οργανισμό ήταν μόνο τα 158 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αφορά και στους κερασοπαραγωγούς της Ροδόπης, καθώς τη σχετική περί των παραπάνω δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε εξασφαλίσει ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του που συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής τον Μάιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργαντάς, απαντώντας στις έντονες επικρίσεις του Βουλευτή Ροδόπης για την ετήσια καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων από παγετό σε κεράσια, ελιές και ρόδια στον νομό Ροδόπης, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ζημία δεν περιλαμβάνεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, εντούτοις θα πληρωθεί «γιατί πράγματι είδε ο ΕΛΓΑ με τις υπηρεσίες του την πολύ μεγάλη ζημιά και το πολύ μικρό διάστημα που υπήρχε για να υπάρξει ο ανθός, οπότε το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει η πληρωμή για τα κεράσια και για κάποια άλλα δέντρα».

Ολοκληρώθηκε, λοιπόν, μία διαδικασία που υλοποιείται για πρώτη φορά και η οποία καταχωρείται στη μακρά λίστα των επιτυχών και αποτελεσματικών παρεμβάσεων του Ιλχάν Αχμέτ.

Δείτε την τροπολογία εδώ (άρθρο 5).
  • Ιλχάν Αχμέτ: “Μία ακόμα δικαίωση των προσπαθειών μου για τους αγρότες της Ροδόπης μας”.

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, από τη Βουλή όπου βρίσκεται, δήλωσε:

“Είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι πέρασε η τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τον ΕΛΓΑ που αφορά την ένταξη στις αποζημιώσεις των κερασιών που επλήγησαν το 2021 σε προανθικό στάδιο. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος των αποζημιώσεων και για τους κερασοπαραγωγούς της Ροδόπης. 

Μένει να διευκρινιστεί τι θα συμβεί με τους ροδοπαραγωγούς και τους ελαιοπαραγωγούς για τους οποίους αρχικά στην απάντησή του ο κ. Γεωργαντάς είχε υπαινιχθεί ότι οι περιπτώσεις τους επρόκειτο να πάρουν τον δρόμο της υπαγωγής τους στις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ).       

Ένα ακόμα έργο των πολιτικών μου πρωτοβουλιών μέσα στη Βουλή, μία ακόμα δικαίωση των προσπαθειών μας για τους αγρότες της Ροδόπης μας”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood