-
Του Γ. Λακόπουλου.
«Αν δεχθείς το βούλευμα, θα σε εξοντώσω»
Ο αυτοεξευτελισμός του Άδωνι Γεωργιάδη
Για ίδια υπόθεση λέγεται ο πρώην πρωθυπουργός ερμήνευσε ως υπόδειξη Μητσοτάκη τη σπουδή του Άδωνι Γεωργιάδη να παραδεχθεί ότι δεν υπήρξε σκευωρία, αλλά σκάνδαλο, ζητώντας συγνώμη για όσα έχει πει σχετικά. Αυτό συνδέεται και με τις πληροφορίες του Κώστα Βαξεβάνη ότι επιχειρεί προσωπική διάσωση καθώς αντιλαμβάνεται ότι οι υπόλοιποι θα τον εγκαταλείψουν. Πάντως η τοποθέτηση Γεωργιάδη συμπαρέσυρε όλους τους ερευνηθέντες για το σκάνδαλο – παρ’ ότι όλοι σιωπούν για το βούλευμα με προφανή συντονισμό μεταξύ τους – και τη νουθεσία του ανέλαβαν ο Βαγγέλης Βενιζέλος – που θεωρείται αρχιτέκτονας της θεωρίας περί σκευωρίας – και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, με τους οποίους κατά το βούλευμα ο υπουργός Ανάπτυξης συνδέεται με τις γκανγκστερικές απειλές κατά Μανιαδάκη. Ενώ ο Σαμαράς ανέλαβε τον Μητσοτάκη, οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών συναντήθηκαν με τον Γεωργιάδη – με αφορμή άσχετη τελετή – και μετά από δίωρη πίεση τον υποχρέωσαν σε αυτοεξευτελισμό με την επιστροφή στη θεωρία της σκευωρίας και…διάψευση ότι ζήτησε συγγνώμη.
Στελέχη της ΝΔ αναφέρουν ότι το βούλευμα και οι παρασκηνιακές διεργασίες που προκάλεσε έπαιξαν ρόλο στην αλλαγή στάσης του Μητσοτάκη στο θέμα των πρόωρων εκλογών.
Το εμφανές ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές, τον υποχρέωσε να αναβάλλει τις εκλογές ώστε μεταξύ των άλλων να εξασφαλίσει χρόνο για να αναθερμάνει ένα προηγούμενο σενάριό του: να διεκδικήσει θέση σε διεθνή οργανισμό! Για την ακρίβεια, φέρεται να θεωρεί ότι μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ή την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για τη φιλοδοξία αυτή – που δεν ακυρώνει τις προετοιμασίες για την ίδρυση νέου κόμματος μετά την ήττα – έγινε ήδη λόγος πριν από μερικούς μήνες, αλλά σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές συγκρούεται με την εικόνα του στον ευρωπαϊκό χώρο. Παρ’ ότι είναι επικεφαλής μεγάλου κόμματος, μέλους του ΕΛΚ, λίγοι συντηρητικοί πολιτικοί δείχνουν να εμπιστεύονται τις ικανότητές του, πλην όσων κάνουν δουλειές μαζί του, όπως ο Μακρόν. Αντίθετα, η τριετής παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει περιορίσει την εκτίμηση που έχουν στο πρόσωπό του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου του αποδίδουν «προπέτεια» και έμφαση στην επικοινωνία εις βάρος της πολιτικής. Το τελευταίο διάστημα χάνει έδαφος στα ζητήματα κράτους δικαίου και πολλοί τον συνδέουν με τον Ορμπάν.
Ο Μητσοτάκης σε περιδίνηση
Η εντελώς απαρατήρητη παρουσία του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και το φιάσκο της εμφάνισής τους στο Ευρωκοινοβούλιο – την οποία οι επικοινωνιολόγοι του σχεδίαζαν να αναδείξουν ως «ιστορική» – είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις απαξίωσής του στον διεθνή χώρο. Όπου δέχθηκε και νέο πλήγμα με την έκπτωση Τζόνσον, με τον οποίο ετοίμαζαν «κάποιο κόλπο με τα μάρμαρα». Ωστόσο ο ίδιος φαίνεται διατεθειμένος να επαναφέρει τις προσδοκίες του και γι’ αυτό του χρειάζεται χρόνος στην πρωθυπουργία – το τέλος της οποίας θα επισφράγιζαν κατά πάσα πιθανότητα οι φθινοπωρινές εκλογές. Η επιλογή της παράτασης ωστόσο δεν φαίνεται να τον διευκολύνει ιδιαίτερα. Υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ αισθάνονται ότι τους εμπαίζει, ενώ η δυσφορία στην κοινή γνώμη διευρύνεται όχι μόνο για την πολιτική, αλλά και για τους ελιγμούς του. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν πρόσβαση στο Μέγαρο Μαξίμου, το βούλευμα για τη Novartis τον οδηγεί πλέον σε «ισορροπίες τρόμου», καθώς οι χειρισμοί του υπαγορεύονται πλέον από παράγοντες που δεν ελέγχει…
πηγή: anoixtoparathyro.gr