Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης επισκέφθηκε την Τετάρτη 6 Ιουλίου ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας Χρήστος, συνοδευόμενος από τους βουλευτές κα. Αραμπατζή Φωτεινή, κ. Τσιλιγγίρη Σπύρο και τον βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Αντώνης Γραβάνης, αφού καλωσόρισε τον Υπουργό και τους Βουλευτές, και στα πλαίσια της σύσκεψης που ακολούθησε με τοπικούς φορείς της επιχειρηματικότητας, ενημέρωσε τον κ. Σταϊκούρα για το κλίμα που επικρατεί στο τοπικό επιχειρείν, καθώς και για τα προβλήματα που μαστίζουν την αγορά.

cb088ebd img 7920Μερικά από τα βασικά ζητήματα που έθιξε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΡ είναι τα εξής:

  1. Μείωση του ΦΠΑ
  2. Αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου για τη φορολογική ενημερότητα
  3. Δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις
  4. Μη συμψηφισμό της επιστρεπτέας προκαταβολής στη σώρευση του deminimis
  5. Την εξίσωση των κινήτρων του Αναπτυξιακού Νόμου για τους τρεις νομούς της Θράκης
  6. Τον έλεγχο των τραπεζών και την βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό
  7. Την επιδότηση της αγοράς καυσίμων στην περιφερειακή ενότητα της Ροδόπης
  8. Την θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου
  9. Την ορθή αξιοποίηση από την ΕΤΑΔ της δημόσιας περιουσίας.

Τέλος, ο κ. Γραβάνης ευχαρίστησε τον Υπουργό για την συμβολή του στο ζήτημα της επιδότησης του μισθολογικού κόστους (12%) καθώς ήδη έχουν προχωρήσει συμψηφισμοί άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ και επισήμανε την σημασία της μείωσης φόρων των τελευταίων ετών και της στήριξης του κράτους στην επιχειρηματικότητα την περιόδο της πανδημίας.

7a094394 dsc07663Ο Υπουργός, κ. Σταϊκούρας σε δηλώσεις του ανέφερε πως οι τζίροι των επιχειρήσεων του 2021 είναι πάνω από το 2019. Στην περιοχή της Ροδόπης δόθηκαν 96,5 εκατομμύρια επιστρεπτέας προκαταβολής και 6.463 ευρώ κατά μέσο όρο σε κάθε επιχείρηση. Επίσης δόθηκαν 210 νέα δάνεια, και το συνολικό ποσό των δανείων της περιοχής ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, οι καταθέσεις στο νομό Ροδόπης υπολογίζονται στα 886 εκατομμύρια ευρώ, κι έχουν αυξηθεί κατά 124 εκατομμύρια σε σχέση με το 2019.

Επιπλέον, όσον αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, τόνισε πως: «Στην νέα ΚΥΑ που θα κυκλοφορήσει, το Υπουργείο έχει προβλέψει πως στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ανωτέρου ποσού εμπρόθεσμα, ήτοι έως τις 29 Ιουλίου, το ποσό έκπτωσης 15% προσαυξάνει το μη επιστρεπτέο ποσό της ενίσχυσης, το οποίο είναι αφορολόγητο, ενώ το ποσό της επιστροφής μειώνει το χορηγηθέν ποσό της ενίσχυσης. Εφόσον η ενίσχυση χορηγηθεί βάσει του προσωρινού πλαισίου, δε συνυπολογίζεται εφεξής το όριο συσσώρευσης για το προσωρινό πλαίσιο και εφόσον η ενίσχυση έχει χορηγηθεί βάσει του κανονισμού deminimis δε συνυπολογίζεται εφεξής για το σκοπό υπολογισμού του ορίου σώρευσης, βάσει τη παραγράφου 2 του Άρθρου 5.»

e950ffc4 dsc07727Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Σ Ροδόπης, κ. Ανέστης Βαφειάδης, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, κα Κική Κωνσταντινίδου,  ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου , κ. Πασχάλης Δραγανίδης, με τον κ. Δημήτριο Δράκο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Ροδόπης, κ. Απόστολος Ταρνανάς, ο Πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών, κ. Ταπατζάς Χρήστος με τον κ. Τζαμπαζλή Γεώργιο, και τα μέλη του Δ.Σ του ΕΒΕΡ, κ. Νικόλαος Στεργίου, κ. Αθανάσιος Δεμίρης και κ. Χασάν Μεσούτ.