[VID] Βουλή: Ο Ιλχάν Αχμέτ ζήτησε δεσμεύσεις για τη βιωσιμότητα των δασικών συνεταιρισμών και των δασεργατών της Ροδόπης

[VID] Βουλή: Ο Ιλχάν Αχμέτ ζήτησε δεσμεύσεις για τη βιωσιμότητα των δασικών συνεταιρισμών και των δασεργατών της Ροδόπης.
Screenshot_2009
  • Δεσμεύτηκαν 2 εκ. ευρώ για τα δάση σε Μακεδονία-Θράκη.
  • 100.000 επιπλέον φέτος τις δασικές υπηρεσίες της Ροδόπης.
  • 458.000 ευρώ το 2021 από το «Πράσινο» Ταμείο για υλοτομίες και καυσόξυλα.

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα προστασία των δασών και την επιβίωση των δασικών συνεταιρισμών ζήτησε και έλαβε ο βουλευτής Ροδόπης,  Ιλχάν Αχμέτ, από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, στο πλαίσιο  επίκαιρης ερώτησης του που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα την «μείωση των πιστώσεων ανάθεσης υλοτομικών εργασιών και λοιπών εργασιών συγκομιδής συνιστούν εμπόδιο στην προστασία και διαχείριση των δημοσίων».

Ο βουλευτής Ροδόπης μιλώντας εξ ονόματος έξι δασικών συνεταιρισμών της Ροδόπης που εκπροσωπούν 153 δασεργάτες με τις οικογένειές τους, έθεσε μετ’ επιτάσεως τα ζητήματα των πιστώσεων για την δασική προστασία στην Π.Ε. Ροδόπης που μειώθηκαν δραματικά από τις 900.000 ευρώ του 2007 στα 75.000 ευρώ για το 2021, καθώς επίσης και για την έκδοση νέας επικαιροποιημένης και συμβατής με τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά απόφασης για την αναβάθμιση των «τιμών ανάθεσης υλοτομικών εργασιών και λοιπών εργασιών συγκομιδής προκειμένου να καταστεί αφενός μεν βιώσιμη η ενασχόληση με το συγκεκριμένο αντικείμενο εκατοντάδων υλοτόμων σε όλη την χώρα, αφετέρου, δε, να προστατευθεί αποτελεσματικά η υγεία και η ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των δημόσιων δασών μας».

«Αν δεν αλλάξετε την τιμολογιακή πολιτική και τις τιμές ανάθεσης των υλοτομικών εργασιών, δεν θα μείνει κανένας δασικός συνεταιρισμός να υλοποιεί αυτό το έργο που υλοποιεί μέχρι σήμερα», κατέληξε στην πρωτολογία του ο κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Απαντώντας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού παραδέχθηκε το πρόβλημα και εξήρε τον τρόπο που ο βουλευτής Ροδόπης έθεσε ένα μεγάλο περιβαλλοντικό και κοινωνικό ζήτημα με την ερώτησή του, ανακοινώσε ότι : α) από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού εξασφαλίστηκε ήδη το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για τα δάση και ειδικότερα για την Μακεδονία και την Θράκη 2 εκατομμύριων ευρώ.

Β) Στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης θα διατεθεί φέτος, για αρχή, για το σύστημα κρατικής εκμετάλλευσης  ένα ποσό της τάξης των 100.000 ευρώ. Γ) Παράλληλα, διατέθηκαν πιστώσεις 458.000 ευρώ το 2021 από το «Πράσινο» Ταμείο για υλοτομήσεις και καυσόξυλα.

Δ) Έχουν ήδη μπει στην άκρη και έχουμε δεσμευτεί 3 εκατομμύρια ευρώ αρχικά από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Ειδικού Φορέα Δασών που ανήκει στο «Πράσινο» Ταμείο με τίτλο «Προστασία και Αναβάθμιση δασών 2022».

Ε) Για τη Ροδόπη με το πρόγραμμα «Αnti-Nero» διενεργούνται καλλιεργητικές και εξυγιαντικές υλοτομήσεις με στόχο την πυροπροστασία στις αισθητικές αναδασώσεις παραλιακής ζώνης Ίμερου και Προσκυνητών. Οι εργασίες περιλαμβάνουν υλοτομία ξερών δέντρων και ψηλών θάμνων, κλάδευση, αραίωση, συντήρηση δασικών δρόμων.

«Ναι, θα αυξηθούν οι τιμές ανάθεσης σε όλη την Ελλάδα με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να μην αυξηθεί η τιμή του καυσόξυλου, όμως να μην είναι δώρον-άδωρον. Πρέπει και οι δύο κατηγορίες των πολιτών να ωφεληθούν και θα ωφεληθούν και οι πολίτες που θα πάρουν τα καυσόξυλα για προσωπική χρήση και οι δασεργάτες που θα κάνουν τη δουλειά αυτή», κατέληξε ο κ. Αμυράς.

Από την πλευρά του ο Ιλχάν Αχμέτ δήλωσε: «το δάσος εγκαταλείφθηκε σε όλη την Ελλάδα και στην περιοχή μου εδώ και δώδεκα χρόνια. Τι σημαίνει, όμως, η εγκατάλειψη του δάσους για έναν απλό πολίτη; Εγκατάλειψη του δάσους σημαίνει ότι τα ζώα δεν προστατεύονται, σημαίνει ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα, σημαίνει ότι σε περίπτωση που θα έχουμε πλημμύρες οι δαπάνες θα είναι εκατομμυρίων ευρώ για τους Έλληνες πολίτες, σημαίνει πολλά πράγματα. Θα δούμε στην πράξη και θα το παρακολουθήσουμε πώς θα μεταφραστούν σε πράξη οι δεσμεύσεις σας σήμερα από το βήμα της Βουλής. Και πώς θα καταστούν βιώσιμοι οι δασικοί συνεταιρισμοί και θα μπορέσουν οι δασεργάτες να παραμείνουν στην δουλειά, για να προστατευτούν τα δημόσια δάση και οι ίδιοι να μπορέσουν να συνεχίσουν να ασκούν το λειτούργημά τους με αξιοπρεπείς αμοιβές και αξιοπρεπείς όρους για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood