Την επιστροφή στην εργασία τους των υγειονομικών που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής, με την προϋπόθεση του περιοδικού ελέγχου τους με rapid test, όπως ισχύει για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, ζητά ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Χαρίτου με ερώτηση που συνυπογράφει μαζί με άλλους 28 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι σε μια περίοδο νέας έξαρσης της πανδημίας covid, με εκτόξευση των κρουσμάτων, με μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων, και με υψηλή  θνησιμότητα, με τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα και με το προσωπικό τους καταπονημένο, το ΕΣΥ δεν έχει σήμερα την «πολυτέλεια» να στερείται χιλιάδες έμπειρους εργαζόμενους όλων των κατηγοριών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Θέμα: «Επιστροφή των υπό αναστολή υγειονομικών στην εργασία τους, με την προϋπόθεση του περιοδικού ελέγχου μέσω rapid test, όπως ισχύει για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα».

Δέκα μήνες έχουν παρέλθει από την επίδοση αναστολής εργασίας σε υγειονομικούς, κατ’εφαρμογή του ν.4820/2021, που προβλέπει την υποχρεωτική αργία των ανεμβολίαστων εργαζομένων σε δομές Υγείας. Και παρά το γεγονός ότι τα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού έχουν καταργηθεί για τον γενικό πληθυσμό, εξακολουθούν να ισχύουν μόνο για τους υγειονομικούς, με αποτέλεσμα να τελούν ακόμα υπό το καθεστώς της αναστολής.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2021, όταν μπήκε σε εφαρμογή ο νόμος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για covid -19, για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, συνολικά επιδόθηκαν 5.305 αναστολές σε εργαζομένους του ΕΣΥ (ιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων), οι οποίοι δεν επανήλθαν έως και σήμερα στην εργασία τους, πλην όσων νόσησαν, οι οποίοι όμως, θα βρεθούν πάλι σε καθεστώς αναστολής εργασίας, με τη λήξη του, τον Ιούλιο.

Άμεση συνέπεια για τους συγκεκριμένους υγειονομικούς ήταν να τεθούν και εκτός τακτικής μισθοδοσίας.

Δυστυχώς, ούτε το διάστημα της πανδημίας και οι τραγικές συνέπειές του, οπότε και διαπιστώθηκε ότι το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων δεν επαρκούσε για να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση, ούτε και η διαπίστωση ότι οι τιμωρητικές πολιτικές αναφορικά με την άρνηση εμβολιασμού, δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, δεν στάθηκαν ικανά για να μεταπείσουν την κυβέρνηση ότι η απόφαση της αναστολής εργασίας των υγειονομικών θα πρέπει να ανακληθεί και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις εργασίας τους, με τα όσα ισχύουν για τους ανεμβολίαστους στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός ότι πολύτιμοι υγειονομικοί με χρόνια εμπειρία είναι εκτός ΕΣΥ, ενώ τελικά το σύστημα υγείας δεν είχε κανένα υγειονομικό όφελος από αυτή την απομάκρυνση. Αντίθετα διευκολύνονται οι συγχωνεύσεις τμημάτων, οι καταργήσεις υγειονομικών μονάδων και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ παράλληλα οι υγειονομικοί που απομακρύνθηκαν στερούνται εξ ολοκλήρου τον μισθό τους, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους ίδιους και τις οικογένειές τους και τελούν υπό την απειλή απολύσεων, στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Επειδή, η κυβέρνηση θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνει την αυτοκριτική της για το ότι δεν κατάφερε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, για τον εμβολιασμό.

Επειδή, όπως διαπιστώθηκε, οι εκβιαστικές και τιμωρητικές τακτικές φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

Επειδή, είναι ανήθικο να θέτεις υπό αμφισβήτηση την ικανότητα βιοπορισμού εργαζομένου και της οικογένειάς του, με τέτοια αγριότητα.

Επειδή, το ΕΣΥ αυτή την περίοδο βιώνει μια σοβαρή κρίση στελέχωσης και δεν έχει την «πολυτέλεια» να στερείται χιλιάδες έμπειρους εργαζόμενους όλων των κατηγοριών.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεται να επαναφέρει στην εργασία τους, τους υγειονομικούς που τελούν υπό αναστολή, με την προϋπόθεση του περιοδικού ελέγχου μέσω rapidtest, όπως ισχύει για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε όλον τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα;”.