Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, Θ. Πλεύρη και Μ. Βορίδη αντιστοίχως, αναφορικά με την αθέτηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης για τη μόνιμη πρόσληψη των 4.000 επικουρικών νοσηλευτών που εργάστηκαν ή εργάζονται ακόμη στο ΕΣΥ, στο πλαίσιο της ενίσχυσής του εν όψει της πανδημίας του κορωνοϊού, κατέθεσε ο βουλευτής της “Ελληνικής Λύσης” Αντώνης Μυλωνάκης.

Το κείμενο της ερώτησης:

“Κύριοι Υπουργοί. Έχει παρέλθει τουλάχιστον ένα έτος από τότε που η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως επρόκειτο να δημοσιευθεί η Προκήρυξη του ΑΣΕΠ που θα μονιμοποιούσε 4.000 νοσηλευτές που εργάστηκαν ή εργάζονται ακόμα, ως επικουρικό προσωπικό, για την αντιμετώπιση των αναγκών της πανδημίας στις δομές Υγείας όλης της χώρας. Υπενθυμίζεται, δε, ότι ο πρώην Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, διεμήνυε πέρσι το καλοκαίρι ότι η Προκήρυξη αυτή θα δημοσιευόταν τον Σεπτέμβριο του 2021! Δυστυχώς, όμως, χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που αναμένουν από τότε την έκδοση της Προκήρυξης αυτής, η οποία φέρεται να εμφανίζει προβλήματα στον τρόπο που θα υπάρξει αυξημένη πρόσθετη και ειδική μοριοδότηση για το προσωπικό αυτό χωρίς να θεωρείται αντισυνταγματική. Την 22/06/2022, ο Υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή στην ΕΡΤ, επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι «βγαίνει η Προκήρυξη των 4.000 θέσεων νοσηλευτών για μόνιμες θέσεις και βγαίνει η προκήρυξη για τους γιατρούς στα νησιά». Απαντώντας, μάλιστα, σε καταγγελίες για έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία, δήλωσε αρχικά ότι το Σύστημα Υγείας πιέζεται από τα non Covid περιστατικά, και συμπλήρωσε ότι προσπαθούν να καλύψουν τα κενά. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «ήδη έχουν βγει θέσεις επικουρικών γιατρών, βγαίνει η προκήρυξη των 4.000 θέσεων νοσηλευτών για μόνιμες θέσεις και βγαίνει η προκήρυξη για τους γιατρούς στα νησιά. Οι προσλήψεις στο υπουργείο Υγείας, μόνο το 2022, φτάνουν τις 6.000. Είναι σοβαρή η ενίσχυση». Αντιθέτως, ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, σε συνέντευξη που παραχώρησε την 22/06/2022 στην Εφημερίδα των Συντακτών, ερωτήθη εάν έχει σταλεί στο ΑΣΕΠ το προσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τις ειδικότητες για την μονιμοποίηση 4.000 νοσηλευτών και άλλων 910 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων που υπηρέτησαν ως επικουρικό προσωπικό κατά την περίοδο του κορωνοϊού. Εν συνεχεία απάντησε αφοπλιστικά ισχυριζόμενος ότι δεν έχει περιέλθει σχετικό αίτημα επί του θέματος στο ΑΣΕΠ. Εν κατακλείδι, το επιτελικό κράτος της Κυβέρνησης αδυνατεί για χρονικό διάστημα πλέον του έτους να δημοσιεύσει Προκήρυξη ΑΣΕΠ για τους χιλιάδες ανθρώπους που μάχονταν και μάχονται για την καταπολέμηση της πανδημίας, ως ένδειξη του αυτονόητου, ήτοι της επιβράβευσης και αναγνώρισης της τεράστιας συνεισφοράς τους στο ΕΣΥ. Ως εκ τούτου, η πιθανή πλέον δημοσίευση της προκήρυξης από το ΑΣΕΠ σε περίπτωση κήρυξης προεκλογικής περιόδου από την Κυβέρνηση, έχει καθαρά ψηφοθηρικό χαρακτήρα και θίγει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες χιλιάδων εργαζομένων του ΕΣΥ. Βάσει των ανωτέρω ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

  • Για ποιον λόγο το αρμόδιο Υπουργείο καθυστερεί να αποστείλει το σχετικό αίτημα στο ΑΣΕΠ για τη δημοσίευση της Προκήρυξης προς μονιμοποίηση χιλιάδων εργαζομένων που εργάστηκαν ως νοσηλευτές και επικουρικό προσωπικό στις δομές υγείας της χώρας;
  • Πότε εν τέλει θα δημοσιευθεί η πολυπόθητη Προκήρυξη μονιμοποίησης των 4.000 νοσηλευτών από το ΑΣΕΠ;“.