Στο 5ο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), της Τουρκίας, στην Άγκυρα, συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με επικεφαλής τον Τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

Το HDP ιδρύθηκε το 2012 μέσα από τις διεργασίες του «Δημοκρατικού Κογκρέσσου των Λαών», ενός σχηματισμού που συσπείρωνε κυρίως Κούρδους της Τουρκίας αλλά και άλλες μειονότητες (Αλεβίτες, ΛΟΑΤ, κ.ά.), και αποτελεί το μοναδικό κόμμα στην Τουρκία που δεν υιοθετεί ακραίες εθνικιστικές θέσεις, αλλά αντιθέτως υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα και τα Δικαιώματα, σε συνθήκες ιδιαίτερα σκληρών διώξεων σε βάρος του. Χιλιάδες μέλη του βρίσκονται στις φυλακές, ενώ εκκρεμεί δικαστικό αίτημα πλήρους απαγόρευσης του. 

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κατρούγκαλος, ως Πρόεδρος της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε.

“Χαιρετίζω το συνέδριό σας εκ μέρους των προοδευτικών πολιτικών κομμάτων της Αριστεράς και της Οικολογίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και σας χαιρετίζω επίσης εκ μέρους του Προέδρου του κόμματός μου, του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Μαζί με τον πρώην Πρόεδρό μας, Tiny Kox, που είναι σήμερα Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης· μαζί με τους συντρόφους σας και συντρόφους μας, Feleknas Uca και Hişyar Özsoy, αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ώστε να απελευθερωθεί άμεσα ο Demirtas, ο Kavala, και άλλοι φυλακισμένοι που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές.

Δεν παλεύετε μόνο για τους εαυτούς σας. Δεν παλεύετε μόνο για τους Κούρδους ή τους Τούρκους. Αγωνίζεστε για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ελευθερία στην Ευρώπη.

Και η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πρέπει να σταθούμε απέναντι στα σχέδια για νέα εισβολή στη Συρία.

Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την κατοχή της Κύπρου, της Συρίας και του Ιράκ.

Πρέπει να σεβαστεί απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο. 

Πιστεύουν ότι μπορούν να σας εκφοβίσουν αλλά δεν ξέρουν ότι όσο πιο σκληρά διώκουν τις ιδέες σας, τόσο πιο ισχυρές γίνονται. Θα νικήσετε για εσάς και για εμάς. Ζήτω το HDP“.

80132954 screenshot 1973Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ακόμη, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιάννης Μπουρνούς, ο Νεκτάριος Μπουγδάνης του Τομέα Διεθνών Σχέσεων και εκ μέρους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, και η Βουλευτίνα Νίνα Κασιμάτη.

Δείτε τον χαιρετισμό του κ. Κατρούγκαλου

Δείτε όλους τους χαιρετισμούς του συνεδρίου του HDP