28 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ, η ραδιενέργεια εξακολουθεί να σκοτώνει!

A Greenpeace activist carries several of 3000 wooden crosses.
Η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης μας θυμίζει…:

Στη 1.20 το πρωί της 26ης Απριλίου του 1986, η αλυσιδωτή αντίδραση στον αντιδραστήρα της τέταρτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού στο Τσερνομπίλ, προκάλεσε διαδοχικές εκρήξεις οι οποίες τίναξαν στον αέρα το κάλυμμα του αντιδραστήρα.

Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα, και 28 χρόνια μετά εξακολουθεί να επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν με ακρίβεια, αφού η λίστα των θανάτων εξαιτίας ασθενειών που προέκυψαν μετά το Τσερνομπίλ συνεχώς μεγαλώνει, ακόμα και σήμερα.

ΤΣΕΞεχάσαμε, δυστυχώς, ότι οι επιπτώσεις από την καταστροφή του Τσερνομπίλ συνεχίζονται μέχρι σήμερα, και μάλιστα πολλοί επιστήμονες αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων λευχαιμίας και διαφόρων ειδών καρκίνου εξαιτίας του ατυχήματος τα επόμενα χρόνια, και σε ένα βάθος χρόνου μέχρι και το 2045 (!), 60 ολόκληρα χρόνια από το ατύχημα!

Ο μεγάλος φόβος των ειδικών για τις περισσότερες ασθένειες παραμένει το στοιχείο καίσιο-137, με διάρκεια ημιζωής περίπου 30 χρόνων (δηλαδή σε 30 χρόνια θα υπάρχει ακόμη η μισή ποσότητα καίσιο-137 από την αρχική, κ.ο.κ.), το οποίο όταν προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό παραμένει για καιρό στους μύες ή στα άλλα ανθρώπινα όργανα και αρχίζει να δρα με τραγικά για τον προσβαλλόμενο, αποτελέσματα.

Από το 1986 (αλλά και πριν απ’ αυτό), μέχρι σήμερα, έχουν γίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη πολλά (μικρότερα ή μεγαλύτερα) ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς.

Για κάποια απ’ αυτά υπάρχουν στοιχεία, ενώ τα περισσότερα αποσιωπήθηκαν!

Υπάρχει λοιπόν ασφαλής πυρηνική ενέργεια; Η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό «ΟΧΙ».

Ακόμα και οι υπερασπιστές της πυρηνικής ενέργειας ομολογούν ότι πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα ατυχήματος.

Στην δεκαετία του ’70, όταν τα κοινωνικά κινήματα άρχισαν να γίνονται μαζικά και διεκδικητικά, το αντιπυρηνικό κίνημα πρωτοστατούσε με ένα κεντρικό σύνθημα:

ΟΙΚΟΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΠΑΡΑ ΑΥΡΙΟ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, είναι τραγικά επίκαιρο αυτό το σύνθημα, και θα είναι για πολλά ακόμη χρόνια αν ο καθένας από εμάς δεν αντιδράσει.

Σας καλούμε όλους να αναλογιστείτε το μέλλον που ετοιμάζουμε για τα παιδιά μας, και να πούμε όλοι μαζί ένα μεγάλο ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

Ας αναλογιστούμε και τις δικές μας ευθύνες, γιατί ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ.

Στο κανάλι της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, στο YouTube (http://www.youtube.com/user/oikorodopi?feature=guide), μπορείτε να δείτε ένα ενδιαφέρον και κατατοπιστικό βίντεο για την πυρηνική καταστροφή του 1986.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΔΟΠΗΣ.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood