Χαρίτου στη Βουλή: “Η κυβέρνηση να στηρίξει τους δασικούς συνεταιρισμούς της Ροδόπης ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμά τους οι δασεργάτες”

Οι τελευταίοι εναπομείναντες δασεργάτες οδηγούνται σε εξαφάνιση - Άμεση παρέμβαση Χαρίτου στη Βουλή μετά τη συνάντηση με τους Δασικούς Συνεταιρισμούς της Ροδόπης.
Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου-εκπρόσωποι Δασικών Συνεταιρισμών Ροδόπης

Τον βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου επισκέφθηκαν στο γραφείο του οι πρόεδροι και μέλη των έξι δασικών συνεταιρισμών του ορεινού όγκου της Ροδόπης, και του μετέφεραν τα προβλήματά τους, παράλληλα με την υποβολή των αιτημάτων τους μέσω υπομνήματος.

Στη συζήτηση, οι εκπρόσωποι των δασικών συνεταιρισμών, εξέφρασαν την αγωνία τους γιατί οι τελευταίοι εναπομείναντες δασεργάτες οδηγούνται σε εξαφάνιση αφού δεν υλοποιούνται από πλευράς Διεύθυνσης Δασών προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασών της περιοχής, διότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι χορηγούμενες πιστώσεις. Ενδεικτικό είναι ότι το ύψος των χορηγούμενων πιστώσεων έφτανε το 2007 στις 900.000€, ενώ το 2021 περιορίστηκε στις 75.000€.

Ακόμη τόνισαν την ανάγκη αναπροσαρμογής των τιμών των εργασιών υλοτομίας και συγκομιδής που καθορίζονται με την υπουργική απόφαση του 2017, καθώς από τότε έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος των υλοτομικών εργασιών, δαπανών μετακίνησης, καυσίμων, λιπαντικών, κ.ά.

Χαρίτου στη Βουλή: "Η κυβέρνηση να στηρίξει τους δασικούς συνεταιρισμούς της Ροδόπης ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμά τους οι δασεργάτες"Ο βουλευτής εξέφρασε την υποστήριξή του στα δίκαια αιτήματα που κατέθεσαν με το υπόμνημα τους οι εκπρόσωποι των δασικών συνεταιρισμών και σημείωσε τον “σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι συνεταιρισμοί στο πλαίσιο της διαχείρισης και αναβάθμισης των δασικών οικοσυστημάτων της περιοχής, γεγονός που θα δώσει δουλειά στους ίδιους τους συνεταιρισμούς και τους εργαζομένους τους”, και δεσμεύτηκε να μεταφέρει άμεσα στη Βουλή τα σοβαρά ζητήματα που του τέθηκαν.

Γι’ αυτό και αμέσως μετά τη συνάντηση κατέθεσε στο Προεδρείο της Βουλής ως Κοινοβουλευτική Αναφορά το κοινό υπόμνημα των έξι δασικών συνεταιρισμών προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητώντας να στηρίξει τους δασικούς συνεταιρισμούς της Ροδόπης για να γίνουν βιώσιμοι, ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμά τους οι δασεργάτες.

Το πλήρες κείμενο της Κοινοβουλευτικής Αναφοράς

“Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Θέμα: «Θα στηρίξετε τους δασικούς συνεταιρισμούς της Ροδόπης για να γίνουν βιώσιμοι, ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμά τους οι δασεργάτες;»  

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου καταθέτει προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως αναφορά το υπόμνημα των έξι Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας (ΔΑΣΕ) της Π.Ε. Ροδόπης,  με το οποίο καταθέτουν την αγωνία τους γιατί και οι τελευταίοι εναπομείναντες δασεργάτες οδηγούνται σε εξαφάνιση, αφού δεν υλοποιούνται προγράμματα  ολοκληρωμένης διαχείρισης και ανάπτυξης του δασικού πλούτου της περιοχής Ροδόπης, λόγω της δραματικής μείωσης της χρηματοδότησης των δασαρχείων που πλήττει ανεπανόρθωτα το επάγγελμα των δασεργατών. Ενδεικτικό είναι ότι το ύψος των χορηγούμενων πιστώσεων έφτανε το  2007  στα 900.000€ ενώ το 2021 περιορίστηκε στα 75.000€.

Οι 6 Δασικοί Συνεταιρισμοί της Π.Ε. Ροδόπης, όπως σημειώνουν στο υπόμνημά τους, ενώ αναδιοργανώθηκαν χάρη στο νόμο 4423/2016 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  ώστε να επιτελέσουν το εξαιρετικά σοβαρό έργο τους για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της περιφέρειας, σήμερα κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε οικονομικό μαρασμό και διάλυση. Με το υπόμνημά τους, που σας καταθέτω, ζητούν να αναπροσαρμοστούν οι τιμές που προέβλεπε η υπουργική απόφαση  151362/673/2017  σχετικά με την  ανάθεση υλοτομικών εργασιών και λοιπών έργων συγκομιδής, όταν από τότε έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος των υλοτομικών εργασιών, των δαπανών μετακίνησης, καυσίμων, λιπαντικών κ.α. Επίσης σημειώνουν ότι είναι οικονομικά ασύμφορη και ζημιογόνα η υλοποίηση  υλοτομικών εργασιών με διαδικασίες ΚΕΔ ή  με δέσμευση δασικών προϊόντων από το δημόσιο, γιατί έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των λειτουργικών δαπανών σε σχέση με τα έσοδα που προκύπτουν από την τιμολόγηση.

Κατόπιν τούτων καλείστε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα αιτήματα των Δ.Α.Σ.Ε., να ενισχύσετε τα δασαρχεία με ανάλογες πιστώσεις, να αναπροσαρμόσετε τις τιμές των υλοτομικών εργασιών και των εργασιών συγκομιδής, ώστε οι δασεργάτες να παραμείνουν στο επάγγελμά τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του δασικού περιβάλλοντος.

Επισυνάπτεται το υπόμνημα.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 29/06/2022

Ο καταθέτων βουλευτής

Χαρίτου Δημήτρης’.

 ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Χαρίτου στη Βουλή: "Η κυβέρνηση να στηρίξει τους δασικούς συνεταιρισμούς της Ροδόπης ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμά τους οι δασεργάτες" Χαρίτου στη Βουλή: "Η κυβέρνηση να στηρίξει τους δασικούς συνεταιρισμούς της Ροδόπης ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμά τους οι δασεργάτες" Χαρίτου στη Βουλή: "Η κυβέρνηση να στηρίξει τους δασικούς συνεταιρισμούς της Ροδόπης ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμά τους οι δασεργάτες"

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood