Στο πλευρό των δασικών συνεταιρισμών ο Ιλχάν Αχμέτ

Απέναντι στις μειωμένες πιστώσεις ανάθεσης υλοτομικών εργασιών και λοιπών εργασιών συγκομιδής οι οποίες συνιστούν εμπόδιο στην προστασία και διαχείριση των δημοσίων δασών.
ΙΛΧΑΝ-ΑΧΜΕΤ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος που θα συζητηθεί στις 4 Ιουλίου, κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, για τη συντελεσθείσα μείωση των πιστώσεων ανάθεσης υλοτομικών εργασιών και λοιπών εργασιών συγκομιδής οι οποίες συνιστούν εμπόδιο στην προστασία και διαχείριση των δημοσίων δασών.

Συγκεκριμένα, έξι δασικοί συνεταιρισμοί εργασίας με έδρα την Π.Ε. Ροδόπης διαμαρτύρονται με κοινό τους υπόμνημα για τη σημαντική μείωση των ετησίως διατιθέμενων στις Δασικές Υπηρεσίες πιστώσεων, που επιφέρει σημαντικά προβλήματα τόσο στην ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών, όσο και στις διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης των δασικών προϊόντων, καθιστώντας αναγκαία και απαραίτητη τη στήριξη του συγκεκριμένου τομέα και όσων δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Ειδικότερα, ενώ το οικονομικό έτος 2007 οι χορηγούμενες πιστώσεις στις Δασικές Υπηρεσίες για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών σε επίπεδο Π.Ε. Ροδόπης ανέρχονταν στις 900.000 ευρώ, φθάσαμε το 2021 το αντίστοιχο ποσό να ανέρχεται σε μόλις 75.000 ευρώ!

Τα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει ο κ. Σκρέκας είναι τα εξής δύο:

Α) Σκοπεύει να αυξήσει τις ετήσιες χορηγούμενες πιστώσεις προς τις Δασικές Υπηρεσίες και ειδικά προς εκείνη της Π.Ε. Ροδόπης που κατακρημνίστηκαν;       

Β) Σκοπεύει να προβεί σε έκδοση νέας, επικαιροποιημένης και συμβατής με τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά, απόφασης, για την αναβάθμιση των τιμών ανάθεσης υλοτομικών εργασιών και λοιπών εργασιών συγκομιδής προκειμένου να καταστεί αφενός μεν βιώσιμη η ενασχόληση με το συγκεκριμένο αντικείμενο εκατοντάδων υλοτόμων σε όλη τη χώρα, αφετέρου, δε, να προστατευθεί αποτελεσματικά η υγεία και η ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των δημόσιων δασών μας;

Ολόκληρη η Επίκαιρη Ερώτηση

“ΠΡΟΣ: Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα

ΘΕΜΑ: Η μείωση των πιστώσεων ανάθεσης υλοτομικών εργασιών και λοιπών εργασιών συγκομιδής συνιστούν εμπόδιο στην προστασία και διαχείριση των δημοσίων δασών

Έξι δασικοί συνεταιρισμοί εργασίας με έδρα την Π.Ε. Ροδόπης διαμαρτύρονται με κοινό τους υπόμνημα για την σημαντική μείωση των ετησίως διατιθέμενων στις Δασικές Υπηρεσίες πιστώσεων που επιφέρει σημαντικά προβλήματα τόσο στην ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών, όσο και στις διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης των δασικών προϊόντων, καθιστώντας αναγκαία και απαραίτητη τη στήριξη του συγκεκριμένου τομέα και όσων δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Ειδικότερα, ενώ το οικονομικό έτος 2007 οι χορηγούμενες πιστώσεις στις Δασικές Υπηρεσίες για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών σε επίπεδο Π.Ε. Ροδόπης ανέρχονταν στις 900.000 ευρώ, φθάσαμε το 2021 το αντίστοιχο ποσό να ανέρχεται σε μόλις 75.000 ευρώ!

Παράλληλα, οι τιμές ανάθεσης υλοτομικών εργασιών και λοιπών εργασιών συγκομιδής δεν έχουν τροποποιηθεί από το 2017 έως και σήμερα και παραμένουν όπως αυτές καθορίστηκαν με την αριθμ 151362/673/21-2-2017 απόφαση «Τιμές Ανάθεσης υλοτομικών εργασιών και λοιπών εργασιών συγκομιδής» (ΦΕΚ 707/Β/2017) του ΥΠΕΝ.  

Οι συνθήκες αυτές, με δεδομένο ότι έχουν αυξηθεί τα κόστη στο σύνολο της αλυσίδας παραγωγής δυσανάλογα σε σχέση με τα εγκεκριμένα ποσά, θέτουν τους εργαζόμενους των συγκεκριμένων συνεταιρισμών ενώπιον του φάσματος της ανεργίας, καθιστώντας αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσής τους.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

Α) Σκοπεύετε να αυξήσετε τις ετήσιες χορηγούμενες πιστώσεις προς τις Δασικές Υπηρεσίες και ειδικά προς εκείνη της Π.Ε. Ροδόπης που κατακρημνίστηκαν από τις 900.000 ευρώ το 2007 στις 70.000 ευρώ για το 2021;       

Β) Σκοπεύετε να προβείτε σε έκδοση νέας επικαιροποιημένης και συμβατής με τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά απόφασης για την αναβάθμιση των «Τιμών ανάθεσης υλοτομικών εργασιών και λοιπών εργασιών συγκομιδής προκειμένου να καταστεί αφενός μεν βιώσιμη η ενασχόληση με το συγκεκριμένο αντικείμενο εκατοντάδων υλοτόμων σε όλη την χώρα, αφετέρου, δε, να προστατευθεί αποτελεσματικά η υγεία και η ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των δημόσιων δασών μας;                         

Ο επερωτών βουλευτής

Ιλχάν Αχμέτ”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood