Φιλοφρονήσεις αντάλλαξαν Μπάιντεν-Ερντογάν στην αρχή της συνάντησής τους στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για την «εξαιρετική δουλειά» και τη βοήθεια στην Ουκρανία, όσο και για τη στάση του, τελικά, αναφορικά με την εισδοχή στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του απάντησε: «Κι εγώ θα ήθελα να αναφέρω ότι χαίρομαι πολύ που είμαι μαζί σας μετά από τόσο καιρό. Και σε αυτή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η ημερήσια διάταξη είναι πολύ σημαντική και οι αυριανές δραστηριότητες θα μας επιτρέψουν να γυρίσουμε στη χώρα μας με αποτελέσματα και ικανοποίηση. Πιστεύουμε ότι πρωτοπορήσατε και ότι ο ρόλος που παίξατε ήταν κρίσιμος για το μέλλον της συμμαχίας. Οι εξελίξεις που αφορούν στο πετρέλαιο και φυσικό αέριο ωθούν όλους μας να βρούμε μια λύση και να φτιάξουμε διπλωματικές διεργασίες. Θα προσπαθήσω να διασφαλίσω τον διάδρομο ανεφοδιασμού σε σιτηρά».

Τουρκικά F-16

Νωρίτερα το Bloomberg μετέδωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν την πιθανότητα πώλησης δεκάδων μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Εξάλλου στο περιθώριο της Συνόδου και λίγο πριν από τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστε Γουλάντερ, δήλωσε πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας. Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ».

πηγή: documentonews.gr

επιμέλεια: inkomotini.news