Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα όσα είπε η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ η οποία ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F16, τονίζοντας μάλιστα ότι «η ισχυροποίηση της άμυνας της Τουρκίας συμβάλλει σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα χαρακτήρισε απαράδεκτο το εμπορικό σήμα Turkegean με ευρωπαϊκή σφραγίδα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σήμα που επιχειρεί να οικειοποιηθεί όλο το Αιγαίο. «Ο Γεωργιάδης θα έπρεπε να παραιτηθεί. Έσπευσε να κάνει ΕΔΕ για να φορτώσει τις ευθύνες σε κάποιους υπαλλήλους λες και δεν είναι πολιτικές ευθύνες, λες και δεν είναι προϊστάμενος. Αυτή είναι η λογική αυτών όλων που μας κάνουν τα λιοντάρια και τους εθνικόφρονες αλλά στην πράξη είναι δειλοί απέναντι στην εθνική ευθύνη και θέλουν να την ρίξουν σε άλλους» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. και συνέχισε:

«Ή μήπως είστε ικανοποιημένοι με το μνημόνιο Τουρκίας-Φιλανδίας-Σουηδίας; Πώς θα στηρίξει η κυβέρνηση το βέτο της Ελλάδας και της Κύπρου στη συμμετοχή της Τουρκίας στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ε.Ε.  αφού δηλώνουμε ικανοποιημένοι με τη στήριξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στη Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας; Πώς εμείς θα βάλουμε βέτο;».

«Πολύ φοβάμαι ότι η πλήρης υποταγή της εξωτερικής πολιτικής στις προπαγανδιστικές ανάγκες της προεκλογικής περιόδου οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε οδυνηρά για τα εθνικά μας συμφέροντα σφάλματα. Γιατί με τη στάση του αυτή, που βλέπει περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας, αποθρασύνει ακόμα περισσότερο την Άγκυρα, ενώ δίνει το μήνυμα στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα αλλά “ικανοποιείται” και από πάνω με την παροχή στήριξης στην Τουρκία με αυτόν τον τρόπο» επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε: «Τον καλώ, έστω και τώρα, στο και πέντε, να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που συνεχίζεται τούτες τις ώρες στη Μαδρίτη. Και δεν έχω κανένα πρόβλημα να δηλώσω, ότι στον βαθμό που θα υπάρχει μια τέτοια πολιτική αποφασιστικής υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, μέσα κι έξω από τη συμμαχία, εμείς θα το κρίνουμε θετικά, όχι με κομματικά, αλλά με εθνικά κριτήρια. Διαφορετικά, αν ο κύριος Μητσοτάκης επιμείνει στη Ι.Χ. εξωτερική πολιτική που έχει επιλέξει, στην πολιτική του δεδομένου και ταυτόχρονα ικανοποιημένου συμμάχου όταν η Δύση υποχωρεί έναντι των τουρκικών αξιώσεων, τότε θα φέρει ακέραια την ευθύνη για ό, τι ακολουθήσει».

Η απάτη με τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά και στη στάση της κυβέρνησης στο ενεργειακό, τονίζοντας ότι έχει επιλέξει να κάνει τον προστάτη των καρτέλ.

«Και είστε και ενορχηστρωτές μιας μεγάλης διαρκούς απάτης εις βάρος του ελληνικού λαού. Απάτη λέω, διότι δεν υπάρχει άλλη λέξη στην πλούσια ελληνική γλώσσα για να περιγράψει αυτό που επιχειρείτε μέσω του νομοσχεδίου να κάνετε με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Μας λέγατε ότι είμαστε λαϊκιστές, ότι παρακινούμε τον κόσμο στον «δεν πληρώνω». Ξαφνικά έγινε παράνομη, ληστρική η ρήτρα; Είστε μεγαλόψυχοι; Όχι βέβαια. Πολιτικοί απατεώνες είστε. Γιατί η ρήτρα που αφαιρείται εικονικά σήμερα από τους λογαριασμούς του καλοκαιριού, θα ενσωματωθεί στους κυμαινόμενους λογαριασμούς του φθινοπώρου».

«Τελειώνει το πάρτι»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθάρισε ότι όποτε και αν στήσει εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πάρτι δέκα επιχειρηματικών ομίλων και τριών funds θα τελειώσει. Ειδικότερα, τόνισε ότι «μετά τις εκλογές το πάρτι θα τελειώσει. Μετά τις εκλογές θα σταματήσουν να λεηλατούν το πλούτο και το βιός των νοικοκυριών δέκα επιχειρηματικοί όμιλοι και τρία μεγάλα funds. Προλάβετε όσο σας απομένει καιρός – δεν σας απομένει πολύς. Τίποτα και κανείς δεν θα ξεχαστεί».