Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν θα αποτελέσει αντικείμενο πιλοτικής δίκης (εκδίκασης δηλαδή «μια και έξω») από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Η τριμελής επιτροπή του ανώτατου δικαστηρίου που αποφασίζει πότε ένα θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως στην προκειμένη περίπτωση η ρήτρα αναπροσαρμογής, πρέπει να απασχολήσει την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, έκρινε ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο και απέρριψε το σχετικό αίτημα της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ ζητούσε το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής που απασχολεί σχεδόν όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, να κριθεί σε πιλοτική δίκη ώστε να μην εκδίδονται αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας.

Η απόφαση της επιτροπής έχει ως συνέπεια να εκδικαστεί κανονικά στις 6 Ιουλίου η αίτηση που έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις κατά της ρήτρας, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, εκπροσωπώντας το σύνολο των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας, έχει ταχθεί κατά της ρήτρας. Μετά την εκδίκαση στις 6 Ιουλίου, η απόφαση του Δικαστηρίου θα παράγει αποτελέσματα και θα λύσει το θέμα για όλους τους καταναλωτές.

Αντίθετη με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, έχει χαρακτηρίσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής ο κ. Βερβεσός, και όπως έχει επισημάνει, η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών. Κατά τον κ. Βερβεσό η ρήτρα στηρίχθηκε για την επιβολή της σε μία υπουργική απόφαση του 2013, ενώ το 2019 εκδόθηκε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.

Το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια αφορά χιλιάδες πολίτες, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια, και ο Άρειος Πάγος συντάχθηκε με τις θέσεις της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.  

Σχετική συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει οι καταναλωτικές οργανώσεις ΙΝΚΑ και Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.