Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί ευθέως την Ελλάδα αμφισβητώντας την κυριαρχία της στο Αιγαίο, η Ευρωπαϊκή Ένωση της ανοίγει την «Κερκόπορτα» προκειμένου να «χτίσει» νομικά ερείσματα στις κατά τα άλλα έωλες, ανιστόρητες και χωρίς σοβαρά διπλωματικά επιχειρήματα διεκδικήσεις της.

Με «πυξίδα» το δόγμα του αναθεωρητισμού, σύσσωμος ο τουρκικός κυβερνητικός μηχανισμός δρα και λειτουργεί με σκοπό τη μεταβολή του ισχύοντος καθεστώτος στο Αιγαίο. Η Άγκυρα επιχειρεί να διαβάλλει την ελληνική κυριαρχία, όχι μόνο μέσω των διπλωματικών κορώνων και των επιχειρημάτων περί αποστρατικοποίησης των νησιών, αλλά ακόμη και μέσω του τουρισμού, επιχειρώντας να οικειοποιηθεί έμμεσα τη θάλασσα του Αιγαίου. Και σε αυτή την αλγεινή προσπάθεια, έχει δυστυχώς σύμμαχο την Ευρωπαϊκή Ένωση…

Η νέα διαφημιστική καμπάνια του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού για το καλοκαίρι, φέρει τον τίτλο «Τurkagean», με προφανή σκοπό να κατοχυρώσει έστω εμμέσως ή τουλάχιστον στη συνείδηση των τουριστών από όλο τον κόσμο, ότι το Αιγαίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Τουρκία, και παράλληλα να καρπωθεί για εμπορικούς λόγους την αίγλη του.

Το τουρκικό υπουργείο κατέθεσε αίτημα στην Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. για χρήση του brand name «Turkaegean», και η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή επιτροπή άναψε το πράσινο φως, χωρίς να προβάλλει την παραμικρή ένσταση και σφράγισε την κατοχύρωση του εν λόγω brand name στην Τουρκία, έως τις 16 Ιουλίου του 2031. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο όργανο της Ε.Ε. χρηματοδοτείται από τα κράτη-μέλη, ενώ το διοικητικό του συμβούλιο αποτελείται από έναν εκπρόσωπο από κάθε κράτος-μέλος, δύο εκπροσώπους της Κομισιόν και έναν εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Λειτουργώντας λοιπόν χωρίς γεωπολιτική ενσυναίσθηση, και με επιπολαιότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στο «πιάτο» μια απόφαση την οποία αναμφίβολα η Τουρκία προτίθεται να χρησιμοποιήσει, ενδεχομένως και να κάνει «σημαία», ενισχύοντας το αφήγημά και τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Οι ΗΠΑ απέρριψαν το τουρκικό αίτημα

Σε αντίθεση με την Ε.Ε., οι ΗΠΑ είχαν ρίξει άκυρο σε σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει η Άγκυρα για το brand name «Τurkagean». Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ απέρριψε τη σχετική αίτηση της Τουρκίας που αφορούσε τη χρήση του όρου για διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών. Το τουρκικό αίτημα προς την Ουάσιγκτον συνοδευόταν από βίντεο που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του τουρκικού οργανισμού Τουρισμού, και περιείχε εικόνες που παραπέμπουν στα…ελληνικά νησιά. Ο τίτλος του βίντεο ήταν «Turkaegean, η ακτή της ευτυχίας», και συνοδευόταν από κείμενο που έλεγε «Η Türkiye φιλοξενεί άπειρες τοποθεσίες που ξεπερνούν τα πιο τρελά σας όνειρα! Γεμάτη αρχαίες τοποθεσίες, μοναδική ομορφιά και απαράμιλλους προορισμούς, η επίσκεψη στην Τουρκία είναι μια αξέχαστη εμπειρία».

Σοβαρή νομική και διπλωματική ήττα της ελληνικής κυβέρνησης / Δριμεία κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

Εν όψει της σοβαρής νομικής και διπλωματικής ήττας της ελληνικής κυβέρνησης, δριμεία κριτική ασκεί ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος. «Υπό συνθήκες ακραίας αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο, το εμπορικό σήμα turkaegean είναι επιθετικό, και απαράδεκτο ότι έγινε αποδεκτό από την Ε.Ε. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για τις ενέργειες ή παραλείψεις της», τονίζει.

πηγή: sofokleousin.gr