«Στην κοινωνία κυριαρχεί τεράστια ανησυχία για την κατάσταση στην οικονομία», επεσήμανε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης στον ρ/στ «Real fm 97.8».

«Η κυβέρνηση αρνείτο πεισματικά να αναγνωρίσει το μέγεθος και το βάθος αυτής της κρίσης εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, όταν και καταθέσαμε τη σχετική επίκαιρη επερώτηση στη  Βουλή για την κατάσταση στην ενεργειακή αγορά, στα καύσιμα, στο κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα και στα τρόφιμα», υπενθύμισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Κάθε μέρα που περνάει χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, είναι επιπλέον μέρα επιβάρυνσης για νοικοκυριά, εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες και επιχειρήσεις».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται άλλο και να αφήνει ανεξέλεγκτη την λειτουργία της αγοράς ενέργειας», διεμήνυσε ο Αλ. Χαρίτσης και τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρξει επιτέλους σοβαρή ρυθμιστική παρέμβαση στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος με την επιβολή πλαφόν για την ουσιαστική μείωση του περιθωρίου κέρδους των παραγωγών ενέργειας. Αυτό που ενδιαφέρει τους καταναλωτές είναι να δουν πραγματική μείωση στο τελικό ποσό που πληρώνουν».

Ο κ. Χαρίτσης εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «με την τροπολογία που κατέθεσε για την ρήτρα αναπροσαρμογής δεν την καταργεί αλλά την ενσωματώνει στην κυμαινόμενη τιμή που υποχρεούνται να κοινοποιούν οι πάροχοι δυο μήνες πριν αλλάξουν τα τιμολόγια».

Ως προς τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφείς πολιτικές επιλογές τις οποίες πληρώνει πολύ ακριβά η ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση ξεχνάει τον δημοσιονομικό χώρο όταν ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση με κόστος 1,5 δισ. μεσοσταθμικά για τα επόμενα 50 χρόνια ή όταν μειώνει τους φόρους στα μερίσματα και καταργεί την φορολόγηση των γονικών παροχών μέχρι 800.000 ευρώ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τα δημοσιονομικά της χώρας νοικοκυρεμένα, με ρυθμισμένο χρέος μέχρι το 2030 και ταμειακά διαθέσιμα 37 δισ. Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχωράει επιτέλους στη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας ώστε να εξοικονομήσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο;».

Καταλήγοντας ο κ. Χαρίτσης σημείωσε: «Ο τόπος χρειάζεται προοδευτική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που βιώνουμε. Για τον λόγο αυτό απευθύνουμε πρόσκληση προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. στις επόμενες εκλογές».