Καταπέλτης για τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή, Μουράτ Ομέρογλου, είναι η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε κοινοβουλευτική ερώτηση με θέμα «Προκλητική και υπερβαίνουσα τα διπλωματική ήθη και τις διεθνείς συνθήκες η δράση του Τούρκου προξένου Κομοτηνής», που κατέθεσαν, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, η Γραμματέας Ευαγγελία Λιακούλη, και ο Τομεάρχης Εξωτερικών & Άμυνας του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τις καταγγελίες για τη δραστηριότητα του Τούρκου διπλωμάτη αλλά και των απειλών που εκτόξευσαν μηχανισμοί του περιβάλλοντός του εναντίον του Βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ.

Στην απάντησή του ο κ. Δένδιας, σε διπλωματική γλώσσα απευθύνει μήνυμα προς το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής υπενθυμίζοντας οτι το ελληνικό ΥΠΕΞ παρακολουθεί τα πάντα και προβαίνει στις ενδεδειγμένες ενέργειες όπου η τουρκική προπαγάνδα επιχειρεί να αλλοιώσει την πραγματικότητα στη Θράκη, ενώ κάνει μνεία στη Σύμβαση της Βιέννης η οποία και ρυθμίζει τα όρια της συμπεριφοράς των διπλωματών των Προξενικών Αρχών.

d5a7a1d4 proxenos omerogloyΗ απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών στην ερώτηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

“Οι Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες που κατοικούν στη Θράκη αποτελούν μέλη μιας μειονότητας η οποία συνυπάρχει αρμονικά με την πλειονότητα στην περιοχή.

Η ελληνική Πολιτεία εφαρμόζοντας το Σύνταγμα και σεβόμενη τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης (1923), όπως επίσης και τις προβλέψεις του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, λαμβάνει μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη και την προαγωγή της ευημερίας για όλους τους κατοίκους της Θράκης.

Όπως έχω δε πολλάκις επισημάνει, το Υπουργείο Εξωτερικών – τόσο η κεντρική Υπηρεσία όσο και το σύνολο των Αρχών μας στο εξωτερικό – παρακολουθεί αδιαλείπτως τις όποιες τουρκικές απόπειρες αλλοίωσης της πραγματικότητας στη Θράκη, προβαίνοντας στις ανά περίπτωση ενδεδειγμένες ενέργειες.

Το αυτό ισχύει ευνοήτως και για τις δράσεις και δραστηριότητες του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή, οι οποίες, όπως και κάθε προξενικής Αρχής ξένης χώρας στην Ελλάδα, οριοθετούνται με σαφήνεια από τη Σύμβαση της Βιέννης του 1963 περί των Προξενικών Σχέσεων.

Παράλληλα η χώρα μας παρεμβαίνει συστηματικά τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε όλα τα αρμόδια πολυμερή fora ενημερώνοντας τη διεθνή κοινότητα για τα σοβαρά ελλείμματα της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων ασφαλώς και των μειονοτικών δικαιωμάτων”.

5696f480 5861 signedpdf page 0001 a5487766 5861 signedpdf page 0002