Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην παραλία Αρωγής Κομοτηνής, άσκηση αντιμετώπισης συμβάντος ρύπανσης της θάλασσας από πετρελαιοειδή, από το Λιμεναρχείο του Πόρτο Λάγους, με τη συμμετοχή του Δήμου Κομοτηνής και χρήση του εξοπλισμού απορρύπανσης που αυτός διαθέτει.

Την άσκηση προετοίμασε το Γραφείο Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Λιμεναρχείου. Καθ’ όλη τη διάρκειά της, περιπολικό σκάφος εκτελούσε καθήκοντα αστυνόμευσης–ελέγχου της περιοχής για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης διεξαγωγής της άσκησης. Επίσης στην άσκηση συμμετείχε το επαγγελματικό σκάφος μεταφοράς επιβατών «ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΣΙ». Στην άσκηση, που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον αρκετοί λουόμενοι από απόσταση ασφαλείας, τηρήθηκε το σενάριο που περιελάμβανε τις παρακάτω φάσεις:

  • Το Λιμεναρχείο ενημερώθηκε από επόπτη ναυαγοσωστών της παραλίας Αρωγής για την ύπαρξη ποσότητας πετρελαιοειδούς στη θάλασσα, πιθανώς από διερχόμενο σκάφος το οποίο δεν εντοπίστηκε.
  • Άμεσα απέπλευσε περιπολικό σκάφος της Υπηρεσίας, το οποίο εντόπισε την πετρελαιοκηλίδα, ενώ έλαβε υπ’ όψη την ταχύτητα και την ένταση των ανέμων.
  • Μετά την αξιολόγηση του περιστατικού, μεταφέρθηκαν και συναρμολογήθηκαν πλωτά φράγματα του Δήμου Κομοτηνής από δημοτικά οχήματα.

c9ac602c dsc05899

  • Σε συνεργασία με το σκάφος «ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΣΙ» απλώθηκε το ενιαίο πλωτό φράγμα έκτασης 300 μ. κάθετα προς την ακτή, με σκοπό την παρεμπόδιση εξάπλωσης της πετρελαιοκηλίδας στην παραλία και τον εγκλωβισμό της στη γωνία που δημιουργείται μεταξύ φράγματος και παραλίας.
  • Τα διαφυγόντα πετρελαιοειδή αντιμετωπίστηκαν από συνεργεία απορρύπανσης του Δήμου Κομοτηνής σε συνεργασία με το προσωπικό του Λιμεναρχείου. Αναπτύχθηκαν απορροφητικά φράγματα για τον εγκλωβισμό τους και χρησιμοποιήθηκαν απορρυπαντικά υλικά (πετσέτες, ρολά) για την περισυλλογή των καταλοίπων.
  • Μετά την ανάκτηση των πετρελαιοειδών καταλοίπων από τη θάλασσα και τη συγκέντρωση των πετρελαιομένων απορριμμάτων, τα σκάφη τα οδήγησαν σε φορτηγά οχήματα του Δήμου Κομοτηνής με σκοπό την τελική παράδοση σε πιστοποιημένη εταιρεία διαχείρισης και επεξεργασίας πετρελαιοειδών καταλοίπων.

9e7b42ef dsc05810Τη γενική εποπτεία της άσκησης είχε ο Ανθυπασπιστής Λ.Σ. Παύλος Σιδηρόπουλος,  ο οποίος ήταν υπεύθυνος προετοιμασίας μαζί με τον Ανθυπασπιστή Λ.Σ. Κωνσταντίνο Πετρόπουλο και την Επικελευστή Λ.Σ. Χρυσοβαλάντου Γουναρίδου. Υπεύθυνος Συντονιστής εκτέλεσης και επιχειρήσεων ήταν ο Πλωτάρχης Λ.Σ. Ευάγγελος Σακκόπουλος, με βοηθό τον Υποπλοίαρχο Λ.Σ. Απόστολο Κυλίτση.

Επίσης, συμμετείχε το πλήρωμα του ΠΛΣ 1047, ήτοι, ο Σημαιοφόρος Λ.Σ. Αναστάσιος Ανδρεάδης και ο Ανθυπασπιστής Λ.Σ. Λουκάς Μαχαιράς. Στην ομάδα υποστήριξης συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Ανθυπασπιστής Λ.Σ. Ευάγγελος Κανλήογλου και Ανθυπασπιστής Λ.Σ. Χρυσόστομος Καμπούρης.

Από τον  Δήμο Κομοτηνής τις εργασίες συντόνισε η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος, Νίκη Δεμερτζή, και συνέδραμε προσωπικό της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας.

Παρών και αρωγός ήταν και ο πρόεδρος της Κοινότητας Φαναρίου, Πέτρος Καραβέτης.

c4d22a1d dsc05890 799ccc83 dsc05884 d5767676 dsc05881 b33787ba dsc05873 36bf5387 dsc05857