Εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ το αρδευτικό του Νέστου, προϋπολογισμού 170 εκ. €

Το έργο προβλέπει την υδροληψία από τον ποταμό Νέστο πριν το υφιστάμενο φράγμα Τοξοτών και τη διανομή του νερού σε πέντε περιοχές συνολικής έκτασης 250.000 στρεμμάτων με σκοπό την άρδευση.
nestos

Εγκρίθηκε σήμερα 22 Ιουνίου 2022, ομόφωνα από τη Διυπουργική Επιτροπή έργων ΣΔΙΤ, και μετά από σχετική εισήγηση του αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, το μεγαλύτερο έργο του Προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την κωδική ονομασία «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς με ΣΔΙΤ».

Το έργο, προϋπολογισμού 170 εκατομμυρίων ευρώ (προ ΦΠΑ) προβλέπει την υδροληψία από τον ποταμό Νέστο πριν το υφιστάμενο φράγμα Τοξοτών και τη διανομή του νερού σε πέντε περιοχές συνολικής έκτασης 250.000 στρεμμάτων με σκοπό την άρδευση.

Εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ το αρδευτικό του Νέστου, προϋπολογισμού 170 εκ. €

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

  • Οι αρδευόμενες περιοχές: Μυρωδάτο, Άβδηρα, Βελώνη, Μάνδρα, Πεζούλα.
  • Ωφελούμενοι αγρότες: 24.000 με το σύνολο του έργου, και άνω των 5.000 σήμερα.
  • Η περιοχή του έργου οριοθετείται: δυτικά, από τον ποταμό Νέστο, ανατολικά, από τη λίμνη Βιστωνίδα, νότια, από την ακτογραμμή του θρακικού πελάγους και τις παράκτιες αμμοθίνες, και βόρεια, κατά γενική έννοια, από τους πρόποδες της βόρειας ορεινής περιοχής.
  • Κύρια έργα: Υδροληψία-σύστημα εξάμμωσης, κεντρικό αντλιοστάσιο κεφαλής, αγωγός 2Φ2000 μήκους 270 μέτρων που ανυψώνει το νερό στην αναρρυθμιστική δεξαμενή Δ0 χωρητικότητας 7.500 m3, διώρυγα μεταφοράς A0 από οπλισμένο σκυρόδεμα τραπεζοειδούς μεταβλητής διατομής μήκους 10,5 km (που αποτελεί τον κορμό του συστήματος μεταφοράς της ανατολικής πεδιάδας που τροφοδοτεί τοπικά αρδευτικά δίκτυα  και τον κύριο κλάδο Α4, ενώ στο τέλος του διοχετεύει το νερό στους λοιπούς δύο κύριους κλάδους της περιοχής Α2 και Α3), αντλιοστάσιο A0,6, υπό πίεση αγωγός Φ1400 μήκους 670 μέτρων περίπου που ανυψώνει το νερό στην αναρυθμιστική δεξαμενή Δ.06 της Κυψέλης χωρητικότητας 2.600  m3, αντλιοστάσια και έργα Η/Μ, δίκτυο άρδευσης για τα 56.220 στρέμματα με συνολικό μήκος δικτύου διανομής ίσο με 282 χιλιόμετρα, ήτοι κύριο δίκτυο 86.240 μ. και δευτερεύον δίκτυο 196.250 μ.

Εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ το αρδευτικό του Νέστου, προϋπολογισμού 170 εκ. €Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που όμοιό του έχει να δει η περιοχή της Θράκης εδώ και δεκαετίες. Η διαχείριση των υδατικών πόρων αποτελεί τεράστια πρόκληση για τη χώρα μας. Από τα νερά του Νέστου που φθάνουν στη χώρα μας, σχεδόν το 50% καταλήγει στη θάλασσα. Με το συγκεκριμένο έργο θα έχουν άμεσο όφελος οι αγρότες μας καθώς θα μειωθεί το κόστος παραγωγής τους, αλλά ταυτόχρονα θα παράγουν περισσότερα και καλύτερης ποιότητας προϊόντα. Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με το αρδευτικό του Νέστου θα έχει θετικά αποτελέσματα και για την οικονομίας μας αλλά και για το περιβάλλον, καθώς θα σταματήσει η άρδευση από υπόγεια ύδατα και η δημιουργία προβλημάτων στον υδροφόρο ορίζοντα».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood