Τζανακόπουλος: Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου επιβεβαιώνει ότι κατά πάσα πιθανότητα πηγαίνουμε σε εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου

"Η κυβέρνηση έχει μπει σε κύκλο φθοράς ο οποίος δεν αντιστρέφεται πλέον και οι υπουργοί το μόνο το οποίο κάνουν είναι να επιχειρούν να διασώσουν εαυτούς",
TZANAKOPOULOS3

“Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες, επιβεβαιώνει ότι κατά πάσα πιθανότητα πηγαίνουμε σε εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου. Έχει να κάνει με τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η κοινωνία από την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε κύκλο φθοράς ο οποίος δεν αντιστρέφεται πλέον και οι υπουργοί το μόνο το οποίο κάνουν είναι να επιχειρούν να διασώσουν εαυτούς”, τόνισε ο υπεύθυνος κατάρτισης κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια εικόνα όπου η κυβέρνηση κινείται πλέον κάτω από τον πήχη του 30%, δηλαδή τουλάχιστον 11 μονάδες χαμηλότερα από εκεί που βρισκόταν πριν από τρία χρόνια”, υπογράμμισε ακόμη και επεσήμανε: “Μην ξεχνάτε ότι υπήρχαν και πολλές θετικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η αρχή του Συμφώνου Σταθερότητας. Χωρίς δημοσιονομική επιτήρηση, λοιπόν, χωρίς δημοσιονομικά όρια, η κυβέρνηση κατάφερε να απωλέσει 11% από τη δύναμή της”.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε επίσης: “Η κοινωνία στην κυριολεξία ασφυκτιά, η ακρίβεια θερίζει. Το πρώτο πράγμα που μπορεί να γίνει με τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη για τις απλήρωτες υπερωρίες, και στη συνέχεια μια συγκεκριμένη πολιτική για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας. Για πρώτη φορά από το 2010 οι μισθοί αυξήθηκαν το 2018-2019 με διόλου ευκαταφρόνητα ποσά. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα μέτρα τα οποία και δημοσιονομικά διαχειρίσιμα είναι, και παρεμβαίνουν στον πυρήνα του προβλήματος: Αναστολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης με βάση την εργαλειοθήκη που έχει δώσει η Κομισιόν. Το μέτρο αυτό κοστίζει 1,5 δισ. και αυτό το ποσό θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με μια προτεραιοποίηση στον προϋπολογισμό, ποσό διαχειρίσιμο, με δεδομένο ότι για το 2022 και το 2023 δεν υπάρχει σύμφωνο σταθερότητας.

Χρειάζεται πλαφόν στις τιμές χονδρικής και λιανικής, πράγμα το οποίο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος. Αυτός που θα πρέπει να πληρώσει την κρίση είναι οι εταιρίες παραγωγής και παροχής ενέργειας που μέσα στην κρίση αισχροκερδώντας έχουν βγάλει υπερκέρδη τα οποία η κυβέρνηση αρνείται να φορολογήσει. Αντιθέτως η κυβέρνηση πείραξε και το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για να μειώσει το ποσό ακριβώς που είχε προσδιορίσει η ΡΑΕ ως υπερκέρδη. Εδώ και τέσσερις μήνες ο πρωθυπουργός αρνείται να φορολογήσει τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων, κάτι το οποίο έχει εξαγγελθεί αλλά δεν έχει νομοθετηθεί”.

Ερωτηθείς για τις επικείμενες εκλογές, δήλωσε: “Εμείς θέλουμε να διαμορφωθούν οι όροι στις πρώτες εκλογές με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει μια προοδευτική κυβέρνηση. Αυτός είναι ο στόχος και τον θεωρούμε απολύτως εφικτό. Θα επιδιώξουμε από την πρώτη κάλπη με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι αποφασιστικής σημασίας γεγονός, αυτή να είναι η κρίσιμη μεταβλητή για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής κυβέρνησης, να πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης από την πρώτη Βουλή”.

Κλείνοντας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογράμμισε: “Θα συνεργαστούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, του δημοκρατικού τόξου, που θα είναι διαθέσιμες για μια τέτοια πολιτική επιλογή. Υπάρχει ανάγκη διαμόρφωσης ενός προοδευτικού πόλου. Μετά τις εκλογές, στον βαθμό που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου θα έχουν μπροστά τους ένα αμείλικτο δίλημμα για το αν θα αποφασίσουν να αγνοήσουν την επιλογή του ελληνικού λαού ή αν με προγραμματικές συγκλίσεις, θα υποστηρίξουν και θα συμμετάσχουν σε μια τέτοια προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood