Επισπεύδεται τον Αύγουστο αντί για τον Νοέμβριο, η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Ακόμη ένας προεκλογικός οιωνός...
agrotiko-petrelaio

Επισπεύδεται για τις αρχές Αυγούστου αντί του Νοεμβρίου, η επιστροφή στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης το οποίο κατανάλωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τις καλλιέργειές τους.

“Η κυβέρνηση, έχοντας εξασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο και την τεχνική δυνατότητα, θα καταβάλει εντός του Αυγούστου, την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο”, τονίζεται σε δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το καταβλητέο ποσό θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο του κόστους για την αγορά πετρελαίου από την αρχή του έτους έως και τις 30/6/2022, και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021.

Πάντως, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης, είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το έτος 2022, ώστε να διασφαλιστεί ότι υπάρχει καλλιέργεια και κατά την τρέχουσα περίοδο.

Το συνολικό κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Στο τέλος Νοεμβρίου θα ακολουθήσει νέος υπολογισμός για την επιστροφή του ΕΦΚ, που θα αφορά την αγορά αγροτικού πετρελαίου από τον Ιούνιο και μετά.

Λεπτομέρειες της διαδικασίας θα ανακοινωθούν εντός του Ιουλίου, οπότε και οι δικαιούχοι αγρότες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Υπενθυμίζεται ότι για τους αγρότες ισχύουν ακόμη τα εξής:

  • Η συνέχιση της εφαρμογής του μέτρου επιδότησης 15 λεπτών το λίτρο στην αντλία για πετρέλαιο κίνησης στα αγροτικά μηχανήματα (εκτιμώμενο κόστος 115 εκατ.), έως και τον Σεπτέμβριο.
  • Η μείωση του ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα.
  • Παράλληλα οι αγρότες απολαμβάνουν όλα τα μέτρα που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό.

Επιπλέον, εντός του Ιουλίου θα ανακοινωθούν στοχευμένα μέτρα στήριξης με την καταβολή των 100 εκατ. από κοινοτικούς πόρους (Αποθεματικό Κρίσεων και μεταφορά από Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ ). Οι συγκεκριμένες ενισχύσεις θα καταβληθούν όπως προβλέπεται, έως τις 30 Οκτωβρίου 2022.

“Η στήριξη που προσφέρουμε στους αγρότες μας αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης που συνεισφέρει στην ενίσχυση της συνοχής της ελληνικής κοινωνίας, καθώς έτσι διασφαλίζουμε την επισιτιστική επάρκεια της χώρας μας”, τονίζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, και προσθέτει: “Παράλληλα αποτελεί επένδυση για την οικονομία μας καθώς ο πρωτογενής τομέας συνεισφέρει όλο και περισσότερο κάθε χρόνο στο ΑΕΠ, αλλά ταυτόχρονα, μέσω της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων μας, στηρίζει τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό. Η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των αγροτών μας.  Δεσμευθήκαμε ότι κανείς δεν θα μείνει μόνος του απέναντι στην κρίση και τηρούμε τη δέσμευση αυτή. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους παραγωγούς μας μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της οικονομίας μας, αναγνωρίζοντας ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο για το σύνολο των Ελλήνων”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood